Video: Moto dirke AMD Domžale

V AMZS Centru varne vožnje na Vranskem so prizadevni člani AMD Domžale v soboto, 28. avgusta 2021, izpeljali moto dirko, ki je štela za točke državnega prvenstva v minimotu, minigp-ju in za skuterje, vozniki supermota pa so vozili za pokalno prvenstvo. Izven konkurence se je v kategoriji minimoto otroci promo pomerilo tudi sedem otrok. Za nekatere je bil to sploh prvi nastop na tekmovanju v karieri, s svojimi vožnjami pa so si zasluženo prislužili gromek aplavz prisotnih

Tekmovanje je zaznamovalo spremenljivo vreme, ki jo je voznicam in voznikom najbolj zagodlo v kvalifikacijah, saj je dež pošteno namočil stezo in mehaniki so imeli obilico dela z menjavo pnevmatik. A med premorom med kvalifikacijami in dirkami je nad Vranskim posijalo sonce in vse dirke so se nato vozile v sončnem vremenu.

Pred začetkom dirk je program popestril Pihalni orkester Prebold, zbrane je v družbi Petra Verbiča, predsednika AMD Domžale pozdravil tudi župan Občine Vransko Franc Sušnik, ki je med drugim povedal, da se njihova občina že dvajset let aktivno prizadeva k ustvarjanju pogojev za razvoj motošporta ter za treninge varne vožnje. Ob tem je izpostavil tudi vlogo Petra Verbiča, saj je bil po njegovih besedah Peter eden izmed tistih, ki jim je pomagal, da so v drugi polovici prvega desetletja uspeli zgraditi Center varne vožnje na Vranskem. Župan je še dejal, da si želi, da bi bilo takšnih objektov v Sloveniji še več, da bi zadovoljili potrebe motoristov, voznikov za varno vožnjo ter da bi se razvijal motošport.

Peter Verbič, predsednik AMD Domžale in Franc Sušnik, župan Občine Vransko.

Med vozniki minimota open je vlogo favorita z dvema zanesljivima zmagama upravičil Jan Poropat (Minimoto klub Obala racing). V obeh vožnjah se mu je najbolj približal Andraž Osenk Drčar (AMD Orjaki), tretje mesto pa je obakrat osvojil Hrvat Luka Lenko. Klemen Švara (AMTK Koper) je bil za tekmece neulovljiv v kategoriji skuterjev in si tako še trdneje tlakoval pot k osvojitvi naslova državnega prvaka. Andrej Zalovič (AMTK Koper) je osvojil dve drugi mesti, Matija Benčič pa je poskrbel, da so vsa mesta na zmagovalnem odru zasedli člani koprskega kluba.

Brata Enej in Tian Krševan (GAS Vrtejba) sta ponovno zaznamovala kategorijo minigp, končna zmaga pa je šla v roke mlajšega Tiana. Drugo mesto je šlo v roke Eneja Logarja (AMD Domžale), ki je prvo vožnjo končal tretji, v drugi pa se je uvrstil na drugo mesto. Enej Krševan je bil na koncu tretji, tik pod zmagovalnim odrom pa je nastop zaključil Filip Lah, še en član kluba iz Vrtojbe.

Najbolj tesne so bile ponovno odločitve v mladinskih kategorijah minimota. Tian Krševan, Tai Komel in Nejo Habjan (vsi trije GAS Vrtejba) so se v obeh vožnjah starejše mladinske kategorije nepopustljivo borili za vsak milimeter proge, ob takem tempu pa so prisotne tudi napake. V mlajši mladinski kategoriji se je dveh zmag v dveh vožnjah veselil Tim Komel, druga je bila Naja Kropec, tretji pa Nik Podpečan Vehovec (vsi GAS Vrtejba).

Med vozniki supermota je bil na Vranskem najhitrejši Tržačan Fabrizio Valenta. Čeprav se mu je Nejc Kržič v obeh vožnjah približal na manj kot sekundo zaostanka, pa ni uspel pripraviti napada, ki bi mu prinesel prečkanje ciljne črte na prvem mestu. Tretje mesto je osvojil Samo Murovec.

Za zaključek je sledila še podelitev pokalov in medalj najboljšim. Peter Verbič nam je še povedal, da je z organizacijo in izvedbo tekmovanja zelo zadovoljen in da se zahvaljuje vsem, ki so pripomogli, da so moto dirke v organizaciji AMD Domžale spravili pod streho.

Krajši pregled dogajanja na moto dirkah, si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: AMD Domžale

Tagi