V Domžalah sta bila najboljša Maja Šuštar Habjan in Gregor Šegel

Odprto državno prvenstvo v lednem plezanju

Domžale so v soboto, 2. marca 2024, bile obarvane športno, saj se je na plezalni steni garažne hiše odvijalo odprto državno prvenstvo v tekmovalnem lednem plezanju. Domžalska tekma je bila zadnja v seriji sezone 2023/24, hkrati pa tudi edina, ki šteje za državno prvenstvo. Organizator dogodka je bil Zavod za razvoj plezanja Zasavje (Zavod Plezarija), zanj Marko Guna, v sodelovanju s PZS in PD Domžale ter Občino Domžale in Zagorje. Omenjena zvrst plezanja (drytooling – plezanje z lednim orodjem – cepini in derezami) v Sloveniji počasi a vztrajno pridobiva na priljubljenosti. Evropska in svetovna prvenstva so v letošnji sezoni (2023/24) še bolj obiskana, dosegajo rekordno število, tako iz strani tekmovalcev kot gledalcev. Tudi pred garažno hišo v Domžalah se je to soboto zbralo lepo število gledalcev. Tekmovanje si je ogledal tudi predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan.  

Na letošnjem državnem prvenstvu je sodelovalo 9 tekmovalk, od tega so šle v popoldanski finale 4 tekmovalke ter 42 tekmovalcev, od tega jih je šlo v popoldanski finale 12. Ker gre za odprto državno prvenstvo, se je tekmovanja udeležilo tudi nekaj tekmovalcev iz tujine Letos smo videli odlične plezalke in plezalce iz šestih držav – Slovenije, Italije, Ukrajine, Srbije, Hrvaške in Švice, saj se je na preteklih tekmovanjih na mednarodni ravni (evropska prvenstva) vzpostavilo dobre odnose med tekmovalkami in tekmovalci. Domžalska tekma vselej poskrbi za bogate nagrade za najboljše, predvsem z opremo, ki jo darujejo sponzorji. Pred domačim občinstvom sta v pisani mednarodni konkurenci nastopila tudi najuspešnejša slovenska ledna plezalka zadnjih let Maja Šuštar Habjan in zmagovalec zadnje tekme celinskega pokala 2023/24 Gregor Šegel.

Na tekmovanje se je lahko prijavil vsak, ki ga zanima in veseli plezanje s cepini. Kvalifikacije so potekale z varovanjem od zgoraj, zato je bilo tekmovanje varno tudi za začetnike v tem športu, vsak tekmovalec pa je moral preplezati štiri smeri. Za varovanje plezalcev so poskrbeli varovalci, ki so izkušeni plezalci in/ali alpinisti. Selekcija za najmočnejše tekmovalce je potekala v popoldanskem finalu, kjer je smer bila težja in selektivnejša.

Kot je za naš portal dejal vodja sodniške žirije Andrej Pečjak, ki je ta dan imel tudi rojstni dan, je tekmovalno ledno plezanje za gledalce še posebej atraktivno in napeto, saj je zaradi slabih oprimkov možen zdrs tekmovalca prav na vsakem gibu, hkrati pa je čas plezanja strogo omejen in je ključna tudi hitrost. Tako sta za dosego vrhunskega rezultata poleg moči potrebni tudi zbranost in natančnost v hitrem gibanju s cepini in derezami preko zastavljene plezalne smeri. Točkuje se dosežena višina znotraj omejenega časa, ki je na voljo za plezanje. Torej največ točk doseže plezalec, ki prepleza najvišje oziroma do vrha smeri. Čas plezanja je omejen in ga določi postavljavec smeri.

Vse plezalne smeri je postavil Mario Musolin iz Hrvaške, smeri pa so določene z oprimki, ki so različnih oblik in zahtevajo različne načine zatikanja s cepini. V težjih smereh so slabši, zato lahko že ob najmanjši nepazljivosti tekmovalca pride do zdrsa. V previsnejših delih smeri ali ob zelo dolgih gibih si tekmovalci pomagajo s figuro 4, kar pomeni, da položijo nogo čez nasprotno roko, s čimer lahko dosežejo dlje, hkrati pa stabilizirajo cepin. Ob plezanju finalne smeri morajo tekmovalci poskrbeti za sprotno nameščanje varovanja, kar pomeni, da vrv, katero imajo privezano za plezalni pas, sprotno vpenjajo v sisteme vponk, nameščene na steno.

Tekmo je spremljal glasbeni program z DJ-jem, tekmovanje pa je komentiral voditelj Jure Čokl.

Končni rezultati devetih tekmovalk in dvainštiridesetih tekmovalcev je bil:

ODPRTO PRVENSTVO DOMŽAL (ŽENSKE)

  1. Maja Šuštar Habjan – AO Domžale
  2. Katarina Legat – AO Kranj
  3. Marta Krejan Čokl – AK Ravne na Koroškem

 ODPRTO PRVENSTVO DOMŽAL (MOŠKI)

  1. Gregor Šegel – AO PD Ljubljana Matica
  2. Marko Guna – AO Rašica
  3. Gabriele Bagnoli – Italija

DRŽAVNO PRVENSTVO SLOVENIJE (ŽENSKE)

  1. Maja Šuštar Habjan – AO Domžale
  2. Katarina Legat – AO Kranj
  3. Marta Krejan Čokl – AK Ravne na Koroškem

DRŽAVNO PRVENSTVO SLOVENIJE (MOŠKI)

  1. Gregor Šegel – AO PD Matica Ljubljana
  2. Marko Guna – AO Rašica
  3. Miha Guna – AO Rašica

POKAL SHS SKUPAJ (ŽENSKE)

  1. Maja Šuštar Habjan – AO Domžale
  2. Katarina Legat – AO Kranj
  3. Katja Brumec – AO Kranj

POKAL SHS SKUPAJ (MOŠKI)

  1. Marko Guna – AO Rašica
  2. Miha Guna – AO Rašica
  3. Lukas Grbac Lacković – AO Velebit

Vsem tekmovalkam in tekmovalcem čestitke za izredno plezanje, najboljšim pa za prejete medalje in nagrade.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi