V Čatežu zaključek evropskega ekipnega prvenstva v šahu

Luka Lenič soliden, članski ekipi ni šlo

V nedeljo pozno zvečer se je končalo evropsko ekipno prvenstvo za članice in članice. Včeraj je sledilo še zadnje dejanje, ureditev prostorov v Termah Čatež in odhod udeležencev, največ jih je odpotovalo iz zagrebškega letališča. Teh je bilo s spremljajočim osebjem več kot 400,  saj je sodelovalo 38 držav v moški in 30 v ženski zasedbi. Med moškimi je presenetljivo zmagala Ukrajina pred Francijo s super zvezdnikom 18 letnim Alirezom Firozuijo, ki je iz devetih partij  zbral kar 8 točk, tretja je bila tudi presenetljivo Poljska.

Slovenska prva članska zasedba je naposled pristala na 32. mestu, najslabša uvrstitev tekom celotnega tekmovanja, mlajša ekipa je bila dve mesti nižja. Domžalski velemojster Luka Lenič je na prvi deski odigral soliden turnir, zbral je 4.5  točk iz osmih partij, dober je bil tudi Matej Šebenik, ki je iz devetih partij zbral 5.5 točke, medtem ko preostalim ni steklo. Najbolj je ekipa zatajila v zadnjih dveh kolih, ko je izgubila z Izraelom in naposled še z Italija, tako da je preboj proti 15  najboljšim splaval po vodi.

Prva igralka slovenske ženske ekipe Laura Unuk

Med ženskami so preprečljivo zmagale Rusinje, druge so bile Gruzijka, tretje pa Azerbajdžanke. Slovenska prva zasedba je naposled pristala na 18. mestu, nekoliko nižje kot je bila postavljena po moči. Laura Unuk je opravičila vlogo najboljše igralke, zbrala je 4.5 točke iz osmih partij, Lara Janželj pa 5.5 točke iz devetih partij. Žal je morala Domžalčanka Tea Vidic zaradi objektivnih  razlogov izpustiti prvenstvo kot članica prve ekipe. Druga ženska zasedba je zasedla 23. mesto.

Super zvezdnik Alireza Firozuija.

Prvenstvo je organizacijsko povsem uspelo, bilo je tudi dobro medijsko pokrito, tega sem vesel tudi sam, ker sem bil v ekipi, ki ga je pripravljala. Naslednja velika priložnost za Šahovsko zvezo Slovenije bo spomladi prihodnje leto, ko bo v Podčetrtku gostila posamično evropsko prvenstvo.

Avtor: Jože Skok; Foto: Šahovska zveza Slovenije

 

Tagi