Trije Domžalčani na stopničkah v Ankaranu

V kongresnem centru hotela Adria Ankaran je v petek zvečer potekala podelitev priznanj 31. mladinskega državnega prvenstva za leto 2024 v standardnem šahu. Trajalo je od 26. februarja do 1. marca, organizatorju, Šahovskemu društvu Ptuj se je prijavilo 180 udeležencev iz 31 slovenskih klubov in društev. Prisotna sta bila dva nosilca medalj z lanskega Evropskega prvenstva v hitrih disciplinah v Čateških Toplicah in sicer evropska mladinska podprvakinja v pospešenem šahu do 12 let Sofia Timagina, članica ŠD Domžale, ter Rudi Olenik Čampa, član ŠK Tajfun Ljubljana, evropski prvak posamezno do 16 let hitropotezno in ekipni evropski prvak pospešeno do 18 let, sicer Dragomljan.

Nastopilo je šest članov ŠD Domžale. Miha Žmaucar je v skupini fantov do 16 let osvojil izvrstno drugo mesto, v predzadnjem kolu, odigrali so jih 9, pa je premagal klubskega riviala Bineta Markoška. Slednjemu so se izmuznie stopničke, ker v zadnjem kolu le remiziral z Glasom, naposled je bil četrti. Zmagal je sicer veliki talent Jernej Kozlovič z 8 točkami, Val Koper, tretji je bil Bruno Glas 6.5 ŠK Kostak Krško, nastopilo je kar 32 udeleženev. Izvrsten je bil Domžalčan Žan Skube, ki se je z 5.5 točke uvrstil na 10 mesto.

Med fanti do 18 let je bil nekoliko presenetljivo FM Rudi Olenik Čampa šele tretji, zmagal je Svit Širaj iz Vrhnike.

Bine Markošek med partijo v Ankaranu.

Med dekleti do 14 et je zmagala Anja Beber 6.5, ŠK Postojna, druga pa je bila Sofia Timagina ŠD Domžale, tretja pa Iva Kampuš Dol pri Ljubljani, obe  sta iz sedmih  kol zbrali po 5 točk, sodelovalo je 11 igralk.

V skupini deklet do 12 let je Domžalčanka  Mirjam Grošelj z 6.5 točke  osvojila tretje mesto, zmagala je  Nastja Hereg 8.5  Nova Gorica, druga je bila Lučka Hereg 7.5 ŽŠK Maribor Poligram, sodelovalo je 10 šahistk, odigrali so 9 kol. Med dekleti  do 16 let je članica Domžal Ajda Avsec med 6 šahistkami osvojila predzadnje peto mesto.

Sofia Timagina med partijo v Ankaranu.

Kot je povedal direktor prvenstva, predsednik ŠD Ptuj Danilo Polajžer, so organizatorji izredno zadovoljni z odzivom mladih, predsednica organizacijskega odbora prvenstva je bila Silva Razlag, sicer predsednica komisije za promocijo Šahovske zveze Slovenije.

Zmagovita trojka do 16 let (z leve): Miha Žmaucar, Jernej Kozlovič in Bruno Glas.

Avtor: Jože Skok; Foto: Luka Rifelj

 

Tagi