Timon Grgič – majhen fant med velikimi imeni slovenskega avtošporta

Decembra sta v Ljubljani potekali kar dve slavnostni prireditvi, na katerih so podelili pokale in priznanja ter nagrade za dosežke, najboljšim voznikom in voznicam v avto – moto športnih panogah v letu 2022. Na obe prireditvi je bil kot dobitnik povabljen tudi komaj 8-letni dirkač Timon Grgič iz Komende.

Večer prvakov pod okriljem Zveze za avtošport AŠ2005 je potekala v začetku decembra v Ljubljanski restavraciji Vivo. Na slovesni podelitvi so podelili priznanja za naslove državnih prvakov, razglasili so tudi avtomobilista leta, ki je postal Boštjan Avbelj, podelili so nagrado za življenjsko delo ki jo je prejel Dagmar Šuster, ki se po dveh desetletjih umika z mesta direktorja AŠ2005. Med 13 dobitniki priznanj za zastopanje v tujini je bil tudi najmlajši dobitnik priznanja v zgodovini zveze – Timon Grgič, ki si je priznanje privozil v kategoriji autocross.

Konec decembra je Avto-moto zveza Slovenije (AMZS), nacionalna športna zveza za motošport in karting, na slovesni prireditvi v ljubljanski Festivalni dvorani podelila priznanja najuspešnejšim voznicam in voznikom motošporta in kartinga v državnih in pokalnih prvenstvih ter priznanja za mednarodne dosežke. Osmič zapored je motošportnik leta postal Tim Gajser, drugič zapored v ženski konkurenci pa je naziv motošportnice leta odšel v roke Tjaše Fifer. Podelili so tudi posebno priznanje za dolgoletno delo na področju športa, ki ga je prejel Silvin Vesenjak.

(Foto: Foto Modlic)

V pozdravnem nagovoru je predsednik AMZS Andrej Brglez poudaril, da boj za naslov svetovnega, evropskega ali državnega prvaka v motošportu ali kartingu traja vso sezono in ni rezultat le ene tekme, kot to velja v nekaterih drugih športih.

(Foto: Foto Modlic)

Komaj osemletni Timon Grgič (učenec 3. c razreda OŠ Komenda – Moste), je v svoji debitantski sezoni v roke prejel pokal za državnega podprvaka kartingu v svoji kategoriji Rotax Micro Max. Timon je ravno na zadnji dirki sezone, ki je konec septembra letos potekala v zahtevnih deževnih pogojih, s suverenimi vožnjami opozoril nase. Z osvojenim 2. mestom na dirki v razvrstitvi DP, se je tako uspel prebiti na končno drugo mesto v skupni razvrstitvi in tako v svoji prvi sezoni postal državni podprvak v razredu Rota Mico Max (tekmujejo fantje in dekleta od 8let do 11 let). Timon, je poleg tekmovanj za DP, letos nastopil tudi na nekaterih tekmovanjih v tujini (Jesolo – Italija, Ada Huja- Beograd – Srbija in Rehnitz – Austrija), ki so štela za točke FIA CEZ, kjer je zasedel odlično 12. mesto ob odpeljanih 3 od 8 dirk, ter tekmovanjih, ki so štela za pokal SSC, kjer je zasedel končno 6. mesto.

(Foto: Race.sk (Jakub Rovny)

Timon pa se je v letošnjem letu pod okriljem ZVEZE ZA AVTOŠPORT AŠ2005, z Češko licenco (Timon je prvi mladi dirkač v tej panogi v Sloveniji) preizkusil tudi v tekmovanju v autocrossu, v katerem že vrsto let zelo uspešno tekmuje njegov oče Marcel Grgič. Timon se je v svoj dirkalnik s prestavami in sklopko usedel prav na predvečer svoje prve dirke, ki je med 20. in 21. avgustom potekala v Češkem Prerovu. Kljub začetni tremi in manjšim tehničnim težavam je odpeljal suvereno dirko in se na FIA Europskem prvenstvu v autocrossu, uvrstil na odlično 8. mesto v diviziji RaceBuggy 125.

(Foto: Ingrid Grgič Komatar)

Ob tej priložnosti bi se v GRGIČ Autosport Teamu radi zahvalili vsem, prijateljem in ljubiteljem moto športa, vsem sponzorjem in podpornikom, ki so jih v pretekli sezoni podpirali in nam pomagali: “Za našo ekipo sledi krajši počitek. Že konec januarja pa načrtujemo povratek na dirkališča, kjer se bo v novi sezoni Timon z okrepljeno ekipo usedel za volan novega karat in se na svoji prvi tekmi, ki jo predvidevamo konec februarja podala novim izzivom naproti. V letošnji sezoni se bo Timon ponovno preizkusil na posameznih dirkah v autocrossu in želimo si, da bi se vam v tej panogi lahko predstavil tudi v bližnji okolici.”

Želimo vam srečno, varno, adrenalinsko in zdravo leto ki prihaja. In se veselimo vaše podpore tudi v prihajajoči sezoni 2023.

Miha Ulčar

Tagi