Slavnostna akademija ob 45. letnici Atletskega kluba Domžale

Ob podpori številnih entuzijastov je kraljica športa – atletika – prišla v Domžale pred 45. leti. Klub si je od vsega začetka prizadeval vzpostaviti trdno vez z športnimi pedagogi iz vseh osnovnih in srednjih šol. To je pomenilo, da so pridobivali vedno nove in nove mlade tekmovalce, ki so v klubu začenjali in nadaljevali svoje športne poti. Teki, skoki in meti so najbolj elementarne oblike človeškega gibanja, zato ne čudi, da atletiki rečemo kraljica športa. Veliko domžalskih atletov je posegalo po vrhunskih rezultatih, drugi pa so ponotranjili zdrav življenjski slog in ljubezen do športa. To so hkrati tudi vrednote, ki jih v klubu želijo predati mladim in lahko so veseli, da jih v klubu imajo vsako leto več.

Veliko atletinj in atletov Atletskega kluba Domžale se je zbralo na slavnostni akademiji od 45 letnici Atletskega kluba Domžale, ki je potekala v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah v četrtek, 1. februarja 2024. Poleg vseh so se akademije udeležili skoraj vsi, ki so pred 45. leti zaorali ledino in dali atletiko v Domžalah na zemljevid sveta, prišla pa sta tudi posebna gosta; Dejan Crnek, predsednik Športne unije Slovenije, ter mag. Renata Kosec, županja Občine Domžale. V kulturnem programu so sodelovali Trobilni kvintet Godbe Domžale, otroška skupina Športno kulturnega društva Leaders iz Domžal, saksofonist Samo Emberšič, ter Ela Lesič in Dominik Kozjek na klavirju. Ob enem pa so se na projekcijskem platnu vrtele fotografije iz uspehov Atletskega kluba Domžale. Obiskovalci so si ogledali tudi dva kratka filmčka o delovanju kluba. Prireditev je povezovala Petra Čertanc Mavsar.

Gregor Golja, predsednik Atletskega kluba Domžale je povedal nekaj besed o 45. letih trdega dela, odrekanja, predanosti, predvsem pa o številnih osebnih zmagah domžalskih atletinj in atletov. Ob takšnih mladih entuzijastov se nam zagotovo ni treba bati za prihodnost domžalske atletike. Vse to je vredno praznovati in ravno temu je bil namenjen ta večer.

Nekaj besed je spregovorila mag. Renata Kosec, županja Občine Domžale, ki je med drugim dejala, da je brez podpore lokalne skupnosti vsako delovanje društev oteženo in vsak uspeh veliko težje doseči, zato je v vseh teh letih imela Občina Domžale veliko posluha za športne in organizacijske podvige kluba. Občina je hvaležna, da mladi atleti ponesejo ime občine tudi do evropskih in svetovnih prvenstev, zato bodo s klubom sodelovali tudi v prihodnje.   

Dejan Crnek, predsednik Športne unije Slovenije jhe tudi v kratkem nagovoru pohvalil delovanje kluba, ki prinaša tudi izredne rezultate na državnem, evropskem ter svetovnem merilu.

Atletski klub Domžale je imel v preteklosti že vrsto odličnih atletov, ki so posegali po najvišjih uvrstitvah na domačih tekmovanjih, dosegali so tudi norme za nastope na mednarodnih srečanjih, evropskih in svetovnih prvenstvih, nekateri pa so svoj trud okronali tudi z medaljami. Nanje so v klubu še posebej ponosni in veseli, da nosijo dres Atletskega kluba Domžale. Za dobre rezultate in vrhunske uvrstitve je potrebno veliko truda in odrekanja saj je danes konkurenca v atletiki izjemna, vedno višje so zahteve, zato je vsak uspeh še toliko bolj dragocen. Tako se je v nadaljevanju ob pogovoru s povezovalko programa predstavilo kar nekaj tekmovalcev in trenerjev.

Prvi se je predstavil tekmovalec Patrick Novak, ki je v klubu šele dve leti in je že pustil močan pečat. Popravil je dva klubska rekorda na 60 in 200 metrov, v lanskem letu je tej številki dodal še pet  novih klubskih rekordov v kategoriji U16 na 60 metrov v dvorani ter na 60, 100, 200 in 300 metrov na prostem.

Tie Emberšič žal ni bilo na akademiji, omenimo pa, da je večkratna državna prvakinja v metu kladiva v kategoriji kadetov, mlajših mladink, starejših mladink, udeleženka Balkanskega prvenstva za mlajše članice in mladinke, v lanskem letu pa tudi državna prvakinja v kategoriji mlajših članic.

Tako se je predstavil Jan Emberšič, ki ima kar izčrpen seznam uspehov v domžalski atletiki. Jan je nosilec več klubskih rekordov v metu kladiva v različnih kategorijah, je večkratni državni prvak, je tudi aktualni nosilec državnega rekorda v metu kadiva za starejše mladince, je udeleženec več mednarodnih tekmovanj, med drugim samo v lanskem letu udeležba na evropskem prvenstvu za mlajše člane in članice, ter evropskega pokala v metih kladiva. Na zadnjem svetovnem prvenstvu se mu je za las izmuznila medalja iz rok, pred dobrim letom pa je izboljšal državni mladinski rekord svojega idola Primoža Kozmusa.

Žana Planinšek je tudi nosilka klubskih rekordov in večkratna državna prvakinja v metu kopja. Bila je tudi udeleženka Evropskega prvenstva za mlajše mladince in mladinke.

V nadaljevanju so se s posebnim priznanjem zahvalili ustanovnim članom. Na akademijo so prišli štirje od sedmih ustanoviteljev; Jože Potrbin, Alfonz Hostnik, Radovan Cvetek ter takratni sekretar Tomaž Jarc. Priznanja jim je podelil predsednik Atletskega kluba Domžale Gregor Golja.

Pri delu z mladimi, uspeha željnimi tekmovalci je največja odgovornost na trenerjih. Za skoraj dvajset letno delo v klubu so se zahvalili Danilu Slavku Emberšiču in Domnu Jarcu. Danilo Emberšič je v mladih letih bil metalec kopja. Ljubezen do atletike in športa je podredil svojo življenjsko pot. Je učitelj na gimnaziji, predavatelj na Fakulteti za šport ter atletski in kondicijski trener. Domen Jarc je bil stalno vpet v šport, saj je ta bil spremljevalec na njegovi življenjski poti. Preizkusil je marsikaj, a kraljica športa je ostala na prvem mestu. Po kratki in zelo uspešni tekaški karieri se je podal v trenerske vode. Nov veter, ki je za njim zavel, je prinesel odlične rezultate. Kruh si je začel služiti kot športni novinar pri Šport TV, od tam pa se je podal v učiteljske vode.

Sledilo je druženje v avli kulturnega doma.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi