Simultanka novopečenega velemojstra

V prostorih Šahovske zveze Slovenije na Bravničarjevi 13 v Ljubljani je potekala Šahovska simultanka z Janom Šubljem, ki je nedavno izpolnil vse pogoje za naziv velemojstra. Sodelovalo je 9 udeležencev, Jan jo je dobil z rezultatom 6:3, saj je imel nasproti zagrizene nasprotnike.

Pred simultanko se je Jan Šubelj v partiji v pospešenem tempu naprej pomeril z nekdanjim predsednikom ŠZS, evropskim poslancem in navdušenim šahistom dr. Milanom Brglezom, ki se je sicer odlično boril, vendar je moral priznati premoč mlademu šahovskemu velemojstru. Pozneje pa je v simultanki Brglez vendarle premagal Šublja, kar je uspelo še dvema udeležencema. Jan je po simultanki dejal, da ni povsem zadovoljen z njenim potekom in svojo igro, a da se je hitro zavedal svojih napak, ki so jih nasprotniki znali kaznovati.

Jan Šubelj med simultanko. Njegov nasprotnik je sicer član UO ŠZS Adrijan Rožič. (Foto: Matjaž Mazzini)

Sicer pa so trenutno njegove misli usmerjene na maturo, ki jo bo opravljal na Gimnaziji Rudolfa Maistra v Kamniku. Jan je seveda končal vse predmete na gimnaziji kljub izjemni zasedenosti z igranjem, upa pa tudi, da bo maturo uspešno opravil. Za zdaj razmišlja, da bi študij nadaljeval na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Živi sicer v Križu pri Komendi, sodi pa v generacijo šahistov, ki so zrasli pod vodstvom izjemnega šahovskega vzgojitelja Franca Poglajna, ŠK Komenda. Tudi zaradi mature Jan Šubelj vsaj za zdaj še ne načrtuje, da bi v bližnji prihodnosti nastopal na kakšnem močnejšem turnirju.

Avtor: Jože Skok

 

Tagi