Šampion Evrope Nemec Matthias Bluebaum

V Termah Čatež se je končalo posamično evropsko prvenstvo v šahu, kjer je sodelovalo 317 udeležencev. Novi evropski prvak je postal nemški velemojster Matthias Bluebaum, ki je bil večino turnirja na vrhu lestvice, zbral je 8,5 točke. V bistvu je bilo to veliko presenečenje, saj je bil na začetnem seznamu glede na moč sodelujočih šele na dvajsetem mestu.

Srebrno medaljo je osvojil Armenec Gabriel Sargisjan (8,5), bronasto pa Hrvat Ivan Šarić (8,0), ki je  na evropskih prvenstvih osvojil že dve medalji, saj je bil leta 2018 prvak.

Najboljši Slovenec je bil borbeni in brezkompromisni mednarodni mojster Jan Šubelj, ki je zbral 6,5 točke in zasedel 66. mesto ter izboljšal svoj rating za 11 točk. V sedem kolu mu je uspel izjemen podvig, ko je premagal Ukrajinca Antona Korobova, (blizu kluba 2700 točk). Potem pa žal dvakrat zapored izgubil in se vendarle toliko zbral, da je v zadnjih dveh kolih z zmagama dosegel več kot solidno uvrstitev. Po šest točk so zbrali Matej Šebenik, Jan Marn (+48,2 ratinga), Aleksander Beljavski in Vid Dobrovoljc.

Priznanja, ki so jih prejeli najboljši. (Foto: ŠZS/Luka Rifelj)

Šebenik je bil večino turnirja najboljši Slovenec, žal pa je v zadnjem kolu  naletel na bojevitega Srba Velimirja Ilića in s črnimi figurami izgubil v dvorezni varianti francoske obrambe.

Zelo dobro je nastopala kranjska mednarodna mojstrica Zala Urh, ki je bila s 5.5 točkami najboljša Slovenka in si je popravila svoj rating. Velemojstrici Lauri Unuk (5,5) tokrat ni šlo, čeprav se je zelo trudila in zapravljala boljše  pozicije, ki jih je le remizirala. Ko ne gre, pač ne gre.

3. Glavna sodnica Ana Srebrnič ob razglasitvi rezultatov. (Foto: ŠZS/Luka Rifelj)

Mednarodna mojstrica Teja Vidic iz Domžal je zbrala 4 točke, član ŠD Domžale Blaž Debevec in Rudi Olenik Čampa iz Dragomlja pa po 3,5 točke in sta pristala bolj na dnu razpredelnice. Vsekakor je bilo prvenstvo, na katerem  so odigrali 11 kol, izjemno naporno, pri marsikomu se je videlo, da so mu na koncu pošle moči. Slovenija pa se je zapisala v zgodovino kot organizatorica še ene velike šahovske prireditve.

Avtor: Jože Skok

 

Tagi