Šahovsko društvo Domžale: Šahisti praznovali in se spominjali

Ena izmed tradicionalnih oblik  obeleževanja praznika Občine Domžale je tudi pospešeni šahovski turnir, ki ga je Šahovsko društvo Domžale letos povezalo s praznovanjem 60-letnice Šahovskega društva Domžale, turnir pa so namenili tudi spominu na nepozabnega člana in odličnega šahista Vida Vavpetiča, v spomin katerega so pripravili 5. Vavpetičev memorial.

V soboto, 23. aprila 2022, je bilo v dvorani Krajevne skupnosti Vir nadvse živahno. Organizatorji, ki so vse potrebno pripravili že dan prej, so vsem šahistom in šahistkam izrekli prisrčno dobrodošlico in jim zaželeli prijeten šahovski dan tudi ob upoštevanju še veljavnih koronskih ukrepov.  Določili so sistem in igralni čas:  švicarski 7 kol, 10 min + 5 sek/igralca, pravila FIDE z dodatkom za pospešeni šah. Turnir je bil prijavljen za FIDE rating, organizatorji pa so zagotovili tudi denarne in praktične nagrade za najboljše po uvrstitvi in kategorijah, tako da so bili najboljši od prvega do petega mesta med šahistkami, mladimi, ki so tekmovali v štirih kategorijah, med seniorji, člani ŠD Domžale in občani, nagrajeni. Poskrbeli so tudi za okrepčilo 46 šahistov vseh generacij. Boštjan Grošelj, bivši predsednik Šahovskega društva Domžale,  je posebej pozdravil sorodnike pokojnega Vida Vavpetiča, med njimi ženo Cirilo in sina Iztoka, ki vsako leto znova radi pridejo na tekmovanje in so hvaležni ŠD Domžale, da ne pozablja svojega uspešnega člana. Gospe Cirili je Jože Skok, podpredsednik društva, izročil šopek, ki ga je odnesla na grob Vida Vavpotiča v Radomljah.

O spominskem kotičku, kjer je fotografija Vida Vavpetiča, je Jože Skok zapisal: »Letos je jubilejni 5. Vavpetičev bila memorial v njegov spomin. Tretji in drugi sta zaradi  korona razmer potekala po spletu, letos je znova običajni turnir, vsi trije so potekali v dvorani, kjer smo zdaj. Na mizi je publikacija  ob 50 letnici šaha na Domžalskem,  izšla je leta 1996, uredil jo je Stane Laznik ter ob 70. letnici šaha na Domžalskem, izdana leta 2018,  ki jo je uredil Jože Skok. Priložena  sta tudi dva biltena turnirjev v spomina na Iva Sonca ter Hering Zupančiča..

Šahovsko društvo Domžale je prejelo  številna priznanja, denimo ob  50. letnici šaha na Domžalskem  leta 1996 s strani občine Domžale ter priznanje za uspešno  in požrtvovalno delo leta 1967, na čelu občine Domžale je bil tedaj Jože Pogačnik.

Dragoceni sta plaketi, ko  je ŠD Domžale doseglo  prvo mesto v prvi skupini leta 1983 ter 2. mesto v 3. skupini leta 1987 na izjemno močnih Šahovskih  festivalih v Pulju.  Leta 1982 je prejelo društvo  Srebrno plaketo telesne kulture v Domžalah. V spominskem  kotičku  so priloženi tudi članki zelo odmevne rubrike  NA ČROBELIH POLJIH v občinskem  glasilu  Slamnik, ki sta jih pisala Bogdan Osolin, nekaj časa tudi urednik glasila in Jože Skok,

Na razstavni mizi so tudi štiri medalje zelo množične  ljubljanske delavske lige iz leta 2001, ko so Domžale  nastopale kot VELE DOMŽALE in to z dvema ekipama.«

Šahovsko dopoldne je prineslo vrsto borbenih partij, med katerimi smo lahko občudovali izkušnje starejših, pa tudi znanja zelo mladih šahistov in šahistk, ki obetajo, da se bo tradicija šaha v Domžalah nadaljevala.

Pa poglejmo še rezultate:

Zmagovalec  turnirja je mednarodni mojster Jan Šubelj 6, drugi Jan Marn 5,5 tretji Domen Tisaj 5 oba mojstra, vsi trije pa so člani ŽŠK Maribor Poligram. Najboljši Domžalčan je Jure Plaskan (5) na petem mestu, najboljša občanka Špela Orehek na 9. mestu, najboljša ženska Petra Grošelj na 14. mestu, najboljši veteran pa Bogdan Podlesnik na 6. mestu . Sodelovalo je 46 udeležencev, odigrali so 7 krogov v pospešenem šahu.

Turnir je lepo uspel in je bil pravzaprav povezava med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo Šahovskega društva Domžale, ki se mu – glede na udeležbo  ni treba bati za uspešno prihodnost društva.

Za odlično organizacijo in prijeten šahovski dan pa iskrene čestitke.

Avtor: Vera Vojska; Foto: Šahovsko društvo Domžale

 

Tagi