Šahovski dvoboj VZHOD – ZAHOD

V prostorih Mestne hiše Ljubljana je v soboto, 17. septembra 2023, potekal šahovski dvoboj leta med Vzhodom in Zahodom Slovenije, dogodek kot ga v Sloveniji še ni bilo. Na 24 šahovnicah so se pomerili najboljši slovenski šahisti vseh generacij, od 8. do 70. leta starosti. Prisotni so bili slovenski velemojstri, reprezentanti in državni prvaki v posameznih kategorijah, pa tudi nekateri šahovski navdušenci iz sveta znanih. Pokrovitelj prvega dvoboja je bila Mestna občina Ljubljana.

Zahodna ekipa Slovenije je v šahovskem dvoboju v Ljubljani premagala vzhodne s 73:71. Prijateljski dvoboj, prvi tovrstni doslej, so igrali na 24 deskah, skupaj je bilo 48 šahistk in šahistov vseh generacij na čelu z najboljšimi. Igrali so po šest partij, dve v pospešenem in štiri v hitropoteznem načinu.

V šestih krogih je v zahodni ekipi fide mojster dr. Matej Guid edini osvojil vseh šest točk, blizu je bila mednarodna mojstrica Lara Janželj, ki je z enim remijem osvojila je 5,5 točke. Po pet točk sta zbrala poslanec v državnem zboru Jonas Žnidaršič in dvanajstletna Sofija Timagina, članica ŠD Domžale. V vzhodni ekipi pa so vseh šest točk osvojili Matic Lavrenčič, Jakob Krajnc in Zvonko Flandija, pet pa Anita Ličina Vrabič.

Šahovski navdušenec, poslanec Jonas Žnidaršič.
Članica ŠD Domžale Sofia Timagina.

Za zahodno vrsto je na prvi deski igral domžalski velemojster Luka Lenič, dvoboj z nadarjenim novopečenim velemojstrom Janom Šubljem se je končal nedoločeno 3:3. Nastopal je tudi fide mojster Rudi Olenik Čampa iz Dragomlja, med poslovneži pa Domžalčan Dušan Borštar.

Luka Lenič, velemojster in kapetan ekipe Zahoda.
Laura Unuk, velemojstrica in ambasadorka šaha, članica ekipe Zahoda.
Fider mojster Rudi Olenik Čampa iz Dragomlja.

Dogodek sta pripravila kluba Maribor Poligram in Tajfun Ljubljana ob podpori Šahovske zveze Slovenije v prostorih Mestne občine Ljubljana, častni pokrovitelj je bil župan prestolnice Zoran Janković. Kapetan ekipe Vzhoda je bil Franc Virtič. Veliko zaslug za odigrani dvoboj ima velemojstrica in ambasadorka šaha Darja Kapš, članica TAJFUN ŠK Ljubljana. Prihodnji leto bodo predvidoma ponovno odigrali dvoboj najverjetneje v Mariboru.

Jože Skok; Foto: Luka Rifelj

 

Tagi