Šahisti ob občinskem prazniku

7. memorialni turnir Vida Vavpetiča

Pravijo, da tisti, ki ga ne pozabijo, nikoli ne umre. In to še kako velja tudi za zelo znanega in uspešnega pokojnega domžalskega in slovenskega šahista Vida Vavpetiča, ki ostaja med svojimi prijatelji šahisti, ki že vrsto let pripravljajo ob prazniku Občine Domžale memorialni turnir.

Tudi letos se je Šahovsko društvo Domžale, katerega predsednik je Lan Timotej Turek, odločilo, da se ob prazniku Občine Domžale spomni svojega člana, katerega dediščina še danes ostaja med njimi in vsemi, ki so ga poznali. Tradicionalni že 7. Memorial Vida Vavpetiča je bil 14. aprila 2024 v Domu Krajevne skupnosti Vir in se je začel s spomini na velikega šahistav katerega spomin so člani ŠD Domžale pripravili tudi spominski kotiček, za najboljše udeležence pa zagotovili priznanja in praktične nagrade. Po začetnem pozdravu glavnega organizatorja, člana Upravnega odbora ŠD Domžale, Boštjana Grošlja, je podpredsednik UO, Jože Skok na kratko predstavil tradicionalni memorial in posebej pozdravil domače Vida Vavpetiča, ki se redno udeležujejo turnirja: hčerka Miranda, sin Iztok, brat Andrej in sestra Ida in ostali.

V svojem nagovoru je poudaril: “Dobro in koristno je, da se spominjamo takšnih šahistov, kot je bil Vide Vavpetič, vzor glede tekmovalnega in športnega vedenja, hkrati pa tudi odličen dopisni šahist, saj je še zdaj čutiti  njegovo dediščino. Ko je bil v času, ko je še deloval, Vide skoraj alfa in omega Šahovskega društva Domžale, zlasti po tekmovalni plati, je v enem izmed intervjujev dejal, da je bila morda njegova napaka, ker ni poskrbel za svojega naslednika.” Pa je, saj je že sam v člansko ekipo uvrščal mladega Luko Leniča, pa Jureta Plaskana, iz kluba izhaja tudi Rudi Olenik Čampa in drugi. Spomnil je tudi na lani preminulega člana Janeza Bizjaka ter preminulega Janka Bobaka s Ptuja, Vidovega prijatelja.

7. memorialnega turnirja Vida Vavpetiča, prvo potezo je potegnil njegov vnuk Brin Vavpetič, se je skupaj udeležilo 49 šahistov in šahistk iz 19 klubov. Glavna sodinica je bila Petra Orehek, zmagovalec Jan Marn, Celjski ŠK 6, drugi je bil Jure Plaskan, ŠD Domžale 6, tretji pa Rudi Olenik Čampa, sicer iz  Dragomlja, član Tajfun ŠK Ljubljana, sladijo Aljoša Keber, ŠK Komenda, oba s po 5,5, Blaž Debevec, ŠD Domžale, 5 itd.  Čestitamo!

Kot zanimivost pa še: najboljši senior Leon Mazi pred Marjanom Butala in Marjanom Karnarjem, članom ŠD Domžale, Bojan Osolin je bil najboljši občan naše občine, Žan Skube, najboljši član ŠD Domžale, Petra Grošelj je bila najboljša ženska, med mlajšimi pa je Bine Markošek najboljši do 20 let, Jakob Kisič Štros najboljši do 15 let, med 12-letniki je največ točk osvojil Anej Borovinšek, Matic Levačič je bil najboljši med 9 letniki, Hana Klančar pa je bila med vsemi najmlajša udeleženka.

Šahovsko društvo Domžale se vsem sodelujočim šahistom ter vsem, ki so pomagali pri organizaciji  in izvedbi  turnirja iskreno zahvaljuje, hvala pa tudi donatorjem posebej Občini Domžale in Turistično informativnemu centru Domžale.

Z leve sodnica Špela Orehek, Jure Plaskan, Jan Marn, Rudi Olenik Čampa in član UO ŠD Domžale Boštjan Grošelj. (Foto Matija Klančar ).

Avtor: Vera Vojska; Foto: Vera Vojska

 

Tagi