Rešile dve zaključni žogi za dve točki

Odbojkarice Calcit Volleyja so v tekmi petega kroga srednjeevropske lige v gosteh premagale domači Vasas iz Budimpešte s 3:2 (-18, 13, 22, -19, 14). V soboto, 23. oktobra, bodo Kamničanke v petem krogu Sportklub prve odbojkarske lige ob 15. uri gostovale pri Luki Kopru, v srednjeevropski ligi pa bodo svojo naslednjo tekmo imele 3. novembra, ko bodo ob 20. uri gostile Mladost Kaštela.

Do včerajšnje večerne tekme v Budimpešti so se odbojkarice Vasasa in Calcit Volleyja do zdaj med sabo na uradnih tekmah pomerile trikrat. Le enkrat in še to pred šestimi leti so bile boljše Madžarke, dvakrat pa so slavile Kamničanke. Tudi pred tremi leti, ko so v Budimpešti zmagale s 3:2. V letošnjem tekmovanju srednjeevropske lige pa sta ekipi odigrali le po eno tekmo, Vasas je v gosteh s 3:1 premagal SVS Post Schwechat, medtem ko so bile slovenske državne prvakinje doma, s 3:0 boljše od Nove KBM Branika. Toda minulo soboto so varovanke Gregorja Rozmana ostale praznih rok proti SIP Šempetru v domačem prvenstvu, tako da je bilo zanje gostovanje v Budimpešti neke vrste popravni izpit.

V prvem nizu so s štirimi zaporednimi točkami in vodstvom s 4:2 pobudo prevzele domače odbojkarice, ki so jo po lastni napaki gostij kmalu podvojile, po polminutnem odmoru Gregorja Rozmana pa je bilo po asu Kate Török že 9:4. Za Török je bila to že peta točka v uvodnem nizu, štiri je dosegla z uspešnimi napadi. Z asom Julije Bojko je Vasas svojo prednost povečal na šest točk (14:8), kar mu je prineslo mirno nadaljevanje tekme. Čeprav so se jim z blokom Naje Boise Kamničanke približale na tri točke zaostanka (12:15) so domačinke z delnim izidom 4:0 dokončno prevesile tehtnico na svojo stran. Niz se je končal z novim asom domače ekipe, tokrat Zsuzsanne Kiraly-Talas.

V začetku drugega niza so se Kamničanke le prebudile, saj so po lastni napaki domačink povedle s 6:2, z blokom Katje Mihevc pa z 10:5. Tudi po polminutnem odmoru domačega trenerja Ioannisa Athanasopoulosa so slovenske državne prvakinje še naprej prevladovale na igrišču. V napadu sta se razigral Andjelka Radišković in Fatoumatta Sillah, ki je v igro vstopila v drugi polovici uvodnega niza, boljše so bile tudi v bloku in prav po njem, uspešna je bila Lucille Charuk, so nasprotnicam pobegnile na plus devet (17:8). Visoke prednosti Kamničanke, ki so izkoristile svojo prvo zaključno žogo, niso zapravile.

Tretji niz je bil najbolj izenačen. Prve so do dveh točk prednosti prišle Kamničanke, ko je bila v bloku uspešna Eva Mori (5:3). Tudi do plus tri so prve prišel gostje z uspešnim napadom Sillah (12:9), toda Madžarke so z dvema zaporednima blokoma Alexandre Malloy povedle s 13:12. Njihovo serijo štirih zaporednih točk je prekinila Sillah, v nadaljevanju niza pa je spet bolje kazalo domači ekipi, ki je po napaki gostij vodila z 19:17. Vendar se Kamničanke niso predale, s štirimi zaporednimi točkami, zadnjo je dosegla Radišković, so bile one tiste, ki so prišle do dveh točk prednosti, zmago v tretjem nizu pa je potrdila Charukova.

Odbojkarice Vasasa so v četrtem nizu s točko Aliz Kump Kamničankam pobegnile za štiri točke (8:4), a je razigrana Radiškovićeva izid na deveti točki izenačila. Po uspešnem napadu Törökove so domačinke še enkrat prišle do nekoliko večje prednosti (16:13), zato je Gregor Rozman vzel še svoj drugi polminutni odmor. Toda tudi po njem se njegove varovanke niso približale domači ekipi, ki je s točko Malloy pred vstopom v končnico vodila že z 20:15, kar je bilo dovolj za izenačenje v nizih.

Kamničanke, ki v letošnji sezoni še niso igrale tie-breaka, Vasas ga je minulo soboto v domačem prvenstvu in je ostal praznih rok, so vanj vstopile dovolj odločno, da so po dveh zaporednih točkah Charukove in Sillahove povedle s 6:3. Tudi ob menjavi strani so imele kamniške odbojkarice tri točke prednosti, a so domačinke po dveh lastnih napakah Calcit Volleyja izid na deveti točki izenačile. Pred vstopom v samo končnico tekme so bile bolj zbrane Madžarke, ki so s točko Bojkove vodile z 12:10, imele pa so tudi dve zaključni žogi za končno zmago. Obe so slovenske državne prvakinje rešile, Charukova je poskrbela izenačenje in prvo zaključno žogo za njihovo zmago, ki so jo po lastni napaki domače ekipe tudi izkoristile.

Vasas Budimpešta – Calcit Volley 2:3 (18, -13, -22, 19, -14)

Budimpešta – Športna dvorana Vasas, gledalcev 100, sodnika: Kovač, Schimpl (oba Slovaška).

Vasas Budimpešta: Vezsenyi 3, Kump 2, Fabian, Žernovič, Török 18, Kiraly-Talas 4, Juhar (L), Papp 4, Malloy 6, Stankovics (L), Takacs, Kalicanin, Bojko 22, Abdulazimova 11. Trener: Ioannis Athanasopoulos.

Calcit Volley: Pavlović Mori 7, Špoljarič (L), Mihevc 4, Javornik, Radišković 20, Šiftar, Brulec Kostić 3, Lenart, Boisa 11, Janežič (L), Charuk 16, Sillah 18, Zorman, Čižman. Trener: Gregor Rozman.

Avtor: Calcit Volley; Foto: Klemen Brumec

 

Tagi