Reportaža: Odprto državno prvenstvo v tekmovalnem lednem plezanju

Domžale, kjer je prva drytooling umetna stena v Sloveniji, so bile v soboto, 26. marca 2022, prizorišče odprtega državnega prvenstva v imitaciji lednega plezanja. Če sredi poletja naletite na plezalce, ki na plezalni steni na garažni hiši Domžale plezajo z derezami na nogah in s cepini v rokah, ni nič narobe ne z vami ne z njimi. Kar počnejo, je ena izmed najmlajših vej plezanja, imenovana orodno plezanje ali po angleško ‘dry tooling’. Gre za zelo atraktivno in zelo naporno početje, ki ima tudi pri nas vedno več ljubiteljev in tekmovalcev, ki nas v tej disciplini zastopajo na evropskih prvenstvih. Domžale pa imajo edino steno za tovrstno plezanje v Sloveniji.

Po dveh letih premora so plezalni zanesenjaki ponovno organizirali odprto državno prvenstvo v imitaciji lednega plezanja (drytooling). Organizator tekmovanja, ki je potekalo Domžalah je bil novoustanovljeni Zavod za razvoj plezanja Zasavje (Zavod Plezarija) v sodelovanju s Planinsko zvezo Domžale in Planinskim društvom Domžale.

Omenjena zvrst plezanja je v Sloveniji dokaj sveža, v tujini (Rusija, Francija, Švica, Finska, Nizozemska, Koreja,.. ) pa že močno uveljavljena in še narašča. Evropska in svetovna prvenstva so vedno bolj obiskana, tako s strani tekmovalcev kot gledalcev. Atraktivno plezanje z lednim orodjem (cepini in derezami) počasi a vztrajno tudi pri nas vzbuja pozornost in pridobiva na prepoznavnosti. Z državnim prvenstvom želijo to zvrst še bolj približati javnosti, omogočiti čim širši populaciji sodelovanje in tako prispevati k večji prepoznavnosti te adrenalinske discipline.

Sama tekma, na kateri so se zbrali najboljši tekmovalci in tekmovalke iz Slovenije, je potekala čez cel dan; 24 moških in 8 žensk se je pomerilo dopoldan v plezanju kvalifikacijskih smeri, kjer so imeli tekmovalci in tekmovalke za preplezat štiri smeri vsak, časa pa so imeli štiri minute. Osem moških in štiri ženske pa je nastopilo v popoldanskem finalu, kjer so združili eno dolg smer, ki je šla od levega konca stene čez previse do izbočenega vrha, časa pa so tekmovalke in tekmovalci imeli šest minut. Kljub temu, da je šlo za državno tekmovanje, so na tekmo povabili tudi nekaj hrvaških in srbskih tekmovalcev, saj so v preteklih tekmovanjih vedno sodelovali, dobre odnose si želijo negovati še naprej. Znan pa je tudi rek: Dober glas seže v deveto vas. Prireditev je povezoval Jure K. Čokl. V pripravljenosti pa so bili tudi reševalci NMP ZD Domžale.

V ženski kategoriji (državno prvenstvo) je prvo mesto osvojila Maja Šuštar Habjan iz AO Domžale, druga je bila Nadja Korinšek iz AO Trbovlje, tretja pa Katja Brunec iz AO Kranj. V moški kategoriji (državno prvenstvo) je slavil Marko Guna iz AO Trbovlje, drugi je bil Tine Cuder iz AO Bovec, na tretjo stopničko pa je stopil Nace Grgorinič iz AO Kranj. V moški kategoriji (skupno) je bil prvi Marko Guna iz AO Trbovlje, drugi Milan Makojević iz KES Armadillo (Srbija), tretji pa Tine Cuder iz AO Bovec

Marko Guna iz AO Trbovlje, ki je bil tudi organizator tekmovanja, je ob koncu tekmovanja s praktičnim darilom nagradil še prvo prijavljenega na tekmovanje Nejca Anžlovarja iz AO Kranj ter prvo prijavljeno tekmovalko Marto Krejan Čokl iz AK Ravne.

Organizatorji imajo že usmerjen pogled že v jesenski čas. Če bo zadosti finančnih in drugih sredstev, se nam v jeseni obeta še en ekstra spektakel. Evropsko prvenstvo v lednem plezanju z najboljšimi tekmovalkami in tekmovalci iz Evrope, pridružili se pa naj bi tudi tekmovalci izven evropskih držav.

Video: Kvalifikacije

Video: Finalne tekme

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi