Pospešen šahovski turnir & 6. Vavpetičev memorial: Zmaga ostala v Domžalah

Šahovsko društvo Domžale je v nedeljo, 24. aprila 2023, v dvorani Krajevne skupnosti Vir organiziralo v pospešen šahovski turnir ob prazniku Občine Domžale in 6. memorial Vida Vavpetiča. Na turnirju je sodelovalo 47 udeležencev, vzorno ga je vodila sodnica Špela Orehek.

Na pospešenem šahovskem turnirju ob prazniku Občine Domžale in hkrati 6. Memorialu Vida Vavpetiča, ki je potekal v dvorani KS Vir, je slavil Blaž Debevec, ki je v sedmih kolih osvojil 6.5 točke, drugi je bil Jure Plaskan (6 točk), oba sta člana ŠD Domžale. Tretji je bil fide mojster Marko Srebrnič, ŠD Posočje, četrti Maks Veselič, ŽŠK Maribor Poligram, oba sta zbrala 5.5 točke, peti pa Dušan Čepon (5), brez kluba. Najboljši senior je bil Vojko Srebrnič, tudi s petimi točkami na šestem mestu. Najboljši do 15 let je bil Bine Markošek, ki je delil 8. mesto, najboljši občan pa Bojan Osolin na 10. mestu. Oba sta zbrala 4.5 točke in sta člana ŠD Domžale. Do 20 let je bil najuspešnejši Denis Vah, ŠD Vrhnika z 4.5 točke.

Pospešen šahovski turnir ob prazniku Občine Domžale & 6. Vavpetičev memorial. (Foto: Miro Pivar)

Pred začetkom tekmovanja je Jože Skok, podpredsednik Upravnega odbora Šahovskega društva Domžale pozdravil sodelujoče šahiste, častno občanko Občine Domžale Vero Vojsko in navzoče sorodnike pokojnega Vida Vavpetiča, saj je potekal že šesti memorial. Šahovskega turnirja se je udeležila njegova hči Miranda, sin Iztok, brat Andrej, sestra Ida in ostali sorodniki. Žal tokrat ni bila navzoča sestra Milka, poročena Živulović, ki je preminila dokaj hitro in nepričakovano pred božičem minulega leta v 82. letu starosti.

Spominski kotiček, posvečen Vidu Vapetiču. (Foto: Miro Pivar)

Sledila je predstavitev spominskega kotička, posvečen Vidu Vapetiču, na katerem so bili razstavljeni pokali in priznanja s tekmovanj, na sredini pa je bila postavljena spominska fotografija. Ob tej priložnosti je bil objavljen video posnetek, dolg 4 minute in pol, v katerem je bil Vido predstavljen kot glasbenik, pa tudi družina Vavpetič, na podlagi monografije Zabavni ansambli na Domžalskem. Lani pa je izšla knjiga Po poteh zabavne glasbe, v kateri so ponovno omenjeni Vavpetiči, med drugim tudi širši zapis o njegovi sestri Milki, profesorici in pianistki, ki ob tej priložnosti ni pozabila omeniti tudi brata Vida, pa tudi danes prisotnega brata Andreja.

Zmagovita trojka turnirja: (z leve) Jure Plaskan, Blaž Debevec in Marko Srebrnič. (Foto: Mark Žmavc)

V spominskem kotičku so letos namenili pozornost nekaterim pokalom in sicer tistim, iz lesa, ki so zelo zanimivi. Pred kratkim so v domžalskem šahovskem društvi delali evidenco prejetih pokalov in plaket. Po zadnjem štetju je 100 pokalov, preostali pa se nahajajo še na raznih lokacijah. Pri tem gre samo za pokale, ki so jih osvojile ekipe Šahovskega društva Domžale in razne selekcije. Klub je imel v preteklosti različna imena. Med drugim se je imenoval Vele Domžale ali Napredek, kar je bilo možno razbrati na razstavljenih pokalih. Pri vseh pokalih je bil nedvomno glavna figura v vlogi kapetana ali organizatorja Vide Vavpetič. Zanimiv je velik leseni pokal za pokal Maršala Tita iz leta 1977 v Radovljici, ki je bilo pred leti eno najbolj množičnih šahovskih tekmovanj. Poleg tega so tudi pokali v obliki šahovskega konja oziroma skakača, kar je zdaj tudi razpoznavni znak ŠD Domžale. Zanimivi so bili turnirji, ki so potekali v Radovljici, pri čemer je treba posebej omeniti Vojina Perovića, organizatorja in mednarodnega šahovskega sodnika, s katerim sta bila z Vidom v dobrih prijateljskih odnosih. S tem v zvezi so bili tudi zanimivi turnirji v Šobcu, ki se jih je Vide zelo rad udeleževal. Zanimivi do bili tudi dvoboji med občinami Domžale, Mengeš, Lukovico in Moravče …

Avtor: Miro Pivar, Jože Skok; Foto: Miro Pivar, Jože Skok, Mark Žmavc; Video: Miro Pivar

Tagi