Poslovil se je Lojze Dolenc, športni delavec

Pred kratkim se je poslovil Lojze Dolenc, športnik in prostovoljec, ki je vrsto let deloval na področju športa na območju nekdanje domžalske občine. Bil je eden izmed ustanoviteljev Težkoatletskega kluba Domžale, ki se je takrat imenoval še TAK Prevoje.

Ustanovitev kluba najbolje opiše v knjigi Črni graben – od Prevoj do Trojan, Stane Stražar, Lukovica, 1985:

»Začetki težko atletskega športa na Prevojah segajo daleč nazaj pred ustanovitev težko atletskega kluba. Kje so že tisti časi, ko so začeli fantje za šport dvigati in premetavati skale za prevojskim bajerjem in ko je Zmago Berlec začel trenirati v železniškem težko atletskem klubu v Ljubljani. Ko je leta 1962 postal slovenski mladinski prvak, so se na pobudo Lojzeta Dolenca iz Vrbe Milan Kosmatin in Berlec začeli pogovarjati o ustanovitvi kluba na Prevojah. Na ustanovnem sestanku 17. marca 1963 so bili samo ti trije. Takoj nato pa se je v prvi Težko atletski klub Prevoje prijavilo 17 tečajnikov. Večina teh je tečaj uspešno končala. Vodil ga je Zmago Berlec. Bilo je težko, ker razen dobre volje niso imeli ničesar. Sami so si izdelovali preproste dvigalne ročke. Prostore so dobili najprej v preddverju prosvetnega doma v Št. Vidu, nato pod balkonom v dvorani, potem pred odrom in nazadnje na odru. Nikjer pa niso bili zaželeni, ker so povsod puščali za seboj poškodovan tlak. Zato so si morali izdelati posebno močan oder, ki so ga lahko tudi premaknili ali pa umaknili iz dvorane, kadar so bile v njej druge prireditve. Imeli so tudi redne treninge vsak ponedeljek, sredo in petek. Za dan žena leta 1964 so že imeli prvi javni nastop v dviganju uteži.«

Lojze Dolenc, zadnji z desne. (Foto: Arhiv TAK Domžale)

Kasneje je bil dolgoletni klubski trener, opravljal pa je tudi razne druge zadolžitve. Njegovo delovanje je pustilo trajen pečat v zgodovini domžalskega in prevojskega športa. Neprekosljiv športni zanos je navdihoval številne mlade, ki še danes vestno ohranjajo njegovo športno izročilo.

V.O.

 

Tagi