Po še eni drami Kamničanke do naslova državnih prvakinj

V četrti tekmi finala končnice Sportklub prve odbojkarske lige za ženske so odbojkarice Calcit Volleyja v Mariboru premagale Novo KBM Branik s 3:2 (12, -26, -21, 16, 15) in s 3:1 v zmagah prišle do naslova slovenskih državnih prvakinj. To je že tretji zaporedni naslov državnih prvakinj, skupaj šesti, v letošnji sezoni pa so bile tudi pokalne prvakinje Slovenije.

V sredo so kamniške odbojkarice iz rok izpustile lepo priložnost, da končajo letošnjo sezono z dvojno lovoriko. Po vodstvu s 24:20 v četrtem nizu in vodstvu z 2:1 v nizih, so zapravile štiri zaključne žoge, darilo pa so seveda Mariborčanke pograbile z obema rokama in v petem nizu prišle do svoje prve zmage nad Kamničankami po zmagi v finalu pokala Slovenije, 18. januarja, 2020.

Uvodni niz se je začel po željah kamniške ekipe, ki je z asom Andjelke Radišković povedla z 8:2, že v naslednjem napadu pa je v bila v napadu uspešna Olivera Brulec Kostić. Svojo prednost so povečale po novi točki, tokrat Fatoumatte Sillah, ko je bilo že 12:3 za Calcit Volley. Visoko vodstvo tokrat ni uspavalo kamniških odbojkaric, ki na manj kot sedem točk nasprotnice niso spustile, še več, na servis Radiškovićeve, ki je dosegla tudi dva asa, so dosegle pet zaporednih točk na neulovljivih 23:9. Lucille Charuk je poskrbela za četrto zaključno žogo, tretjo so nato Kamničanke po napaki domače ekipe tudi izkoristile.

V prvem nizu so Kamničanke dosegle kar štiri ase, dvakrat so bile uspešne tudi v bloku, veliko bolj so bile učinkovite tudi v napadu, toda v drugem nizu so Mariborčanke vzpostavile ravnotežje na igrišču. Kamničanke so bile imele vse več težav na sprejemu, tudi njihov napad ni bil več tako učinkovit, zato pa so se razigrale domače odbojkarice, ki so s točko Anamarije Galić povedle z 8:4. Na enajsti točki so sicer gostje izenačile, nato pa v končnico po uspešnem napadu Radiškovićeve vodile že z 21:16, kar jim ni zadoščalo za vodstvo z 2:0 v nizih. Z dvema blokoma Eve Pogačar so bankirke prve prišle do zaključne žoge v drugem nizu, nato so eno imele tudi Kamničanke, z napadom in blokom pa je niz končala Galićeva.

Tudi začetek tretjega niza je, podobno kot zaključek drugega, pripadel domačim odbojkaricam, ki so povedle s 3:0 in 10:7, čeprav so jih Kamničanke že na tretji točki ulovile in po zaslugi Radiškovićeve vodile s 7:6. Varovanke Gregorja Rozmana so se še enkrat vrnile v igro in s štirimi zaporednimi točkami, zadnjo je z blokom prispevala Neja Čižman, povedle z 11:10. Do 19. točke sta se ekipi menjavali v vodstvu, po dveh lastnih napakah pa so Mariborčanke, ki so prevladovale v bloku, spet prišle do treh točk prednosti (22:19), ki jo za razliko od Kamničank v drugem nizu, niso zapravile. S svojo osmo točko v tretjem nizu, skupaj šestnajsto na tekmi, je niz zaključila Lorena Lorber Fijok.

V četrtem nizu so se Kamničanke le prebudile, spet so bile bolj učinkovite v napadu, popravile so igro v bloku in na servisu. Do sedme točke je bil izid še izenačen, z delnim izidom 4:0 pa so gostje prišle do vodstva z 11:7, ki ga niso več izpustile iz rok. Mariborčanke so se jim po njihovi lastni napaki še približale na dve točki zaostanka (12:14), toda po dveh točkah Čižmanove in Radiškovićeve je Calcit Volley povedel z 19:13. Za razliko od drugega niza so tudi končnico odigrale zbrano, z asom Olivere Brulec Kostić so prišle do prve zaključne žoge, drugo je nato izkoristila Radiškovićeva.

Še tretjič v finalni seriji je o zmagovalkah dvoboja odločal tie-break. Pred štirimi dnevi so ga v Mariboru dobile Kamničanke, pred dvema dnevoma v Kamniku pa Mariborčanke, ki so na menjavo strani odšle s točko prednosti. V še eni napeti končnici, v kateri so imele kamniške odbojkarice po zaslugi Lucille Charuk dve zaključni žogi za končno zmago, so bankirke obe ubranile, nato pa same prišle do svoje prve. Charukova je poskrbela za izenačenje, Eva Pavlović Mori za še tretjo kamniško zaključno žogo, z asom pa je vse rešila odlična Kanadčanka v dresu Calcit Volleyja.

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Prvi niz smo odigrali odlično, tako kot bi morali igrati skozi celo tekmo. Toda na drugi strani so bile Mariborčanke, pa tudi drugače je težko držati takšen ritem, kar se je pokazalo v drugem nizu, v katerem smo do končnice igrali zelo dobro, kontrolirali potek srečanja, ampak potem je spet prišlo do nekaj naših slabih odločitev v napadu. Na drugi strani so Mariborčanke odigrale nekaj lepih točk, tako da smo ta niz izgubili. Po tem padcu je sledil še en zelo dober niz domačink, vendar smo se, ko je bilo najbolj potrebno, spet dvignili. V četrtem nizu smo spet delovali odlično, v petem pa se mi je zavrtel film iz sredine tekme, ko smo zapravili štiri zaključne žoge, toda globoko v sebi sem bil prepričan, da tokrat ne bomo izgubili. Veliko zaslug za to je imela Lucille Charuk, ki je zadnje tri točke odigrala odlično in tudi s pridihom boginje Fortune prinesla zasluženo pokal v Kamnik. Tja, kamor tudi sodi.«

Nova KBM Branik – Calcit Volley 2:3 (-12, 26, 21, -16, -15)

Maribor – Športna dvorana Lukna, gledalcev 800, sodnika: Melavc, Valentar.

Nova KBM Branik: Milošič 3, Pogačar 4, Šalamun, Winkler, Knez (L), Bračko 8, Potokar 10, Gradišnik Klanjšček, Velikonja Grbac 3, Cikač (L), Ramić, Galić 15, Lorber Fijok 25, Augustinovič. Trener: Bruno Najdič.
Calcit Volley: Pavlović Mori 11, Špoljarič (L), Mihevc 2, Radišković 17, Šiftar, Vovk, Brulec Kostić 21, Lenart, Boisa 2, Janežič (L), Charuk 17, Sillah 6, Zorman, Čižman 8. Trener: Gregor Rozman.

Izidi finalnih tekem končnice Sportklub prve odbojkarske lige
Prva tekma, petek, 17. april: Calcit Volley – Nova KBM Branik 3:0 (19, 22, 21)
Druga tekma, nedelja, 19. april: Nova KBM Branik – Calcit Volley 2:3 (-19, 23, -17, 23, -11)
Tretja tekma, torek, 19. april: Calcit Volley – Nova KBM Branik 2:3 (20, -223, 21, -24, -6).
Četrta tekma, četrtek, 21. april: Nova KBM Branik – Calcit Volley 2:3 (-12, 26, 21, -16, -15)

Avtor: Calcit Volley; Foto: Klemen Brumec

 

Tagi