Petra prva, Anže drugi, Tim tretji na Novoletnem turnirju

Novoletni turnir tradicionalno zaseda zadnje dejanje v koledarju olimpijskega dviganja uteži. V letošnjem letu je tekmovanje potekalo v Kranju pod okriljem Zveze olimpijskega dviganja uteži Slovenije v navezi z domačim klubom X-GYM iz Kranja. Pokal za zmago prejmeta najboljša tekmovalka in tekmovalec v absolutni konkurenci. Za razliko od običajnih tekem v posamični konkurenci, kjer so nastopajoči razvrščeni po kategorijah glede na telesno težo, na Novoletnem turnirju šteje le zmaga v absolutni konkurenci. Sinclair koeficient je orodje, ki omogoča primerjavo rezultatov različno težkih tekmovalcev in je hkrati tudi najverodostojnejši pokazatelj kvalitete.

Prva slovenka, ki ji je uspelo dvigniti 100 kg v sunku Petra Pavlič je suvereno zmagala z rezultatom 76 kg v potegu in 95 kg v sunku. Navedeni rezultat je v seštevku pomenil 171 kg, kar je bilo celo več od aktualnega državnega rekorda v kategoriji do 59 kg! Skupno je dosegla 235,92 sinclair točk, kar pomeni  tudi drugi najboljši rezultat v zgodovini slovenskega dviganja v ženski konkurenci. Za kakšen rezultat gre priča podatek, da bi na letošnjih olimpijskih igrah s tem zasedla 12. mesto.

Anže Kosmač najboljši tekmovalec zadnjih let in državni prvak v kategoriji do 96 kg v kateri je zanesljivo zmagal pred tremi tedni, je tokrat nekoliko presenetljivo osvojil drugo mesto. Uvrstil se je mesto za zmagovalcem Petrom Dobnikom iz Ptuja, ki je sicer na državnem prvenstvu v isti kategoriji kot Anže osvojil srebrno odličje. Anže je z rezultatom 130 kg v potegu in 160 kg v sunku (izenačen osebni rekord v sunku) dosegel celo boljši rezultat kot na državnem prvenstvu, vendar tokrat niti ta rezultat ni bil dovolj. Zmagovalec je namreč s 138 kg v potegu in 162 kg v sunku za kar 15 kg popravil osebni rekord v seštevku in presunil vse prisotne v dvorani. Tretje mesto na turnirju je pripadlo Timu Mušiču iz Ihana. V potegu je imel le en uspešen dvig na 100 kg in skupno zasedal 4. mesto. Vendar pa se je v njegovi močnejši disciplini sunek s 147 kg prebil na skupno tretje mesto. Zelo dobro se je odrezal še en Ihanec Gregor Šnajder, ki je postavil osebni rekord v sunku z okroglimi 150 kg!

Petra Pavlič je bila po tekmi zelo zadovoljna: »Na državnem prvenstvu, kjer sem sicer zmagala, mi ni uspelo vse po načrtih. Tokrat se je potrdila dobra pripravljenost, le malo moči v nogah mi je zmanjkalo za uspešen dvig na 98 kg v sunku. Zagotovo najboljša tekma v letošnji sezoni«. Eden izmed najbolj nasmejanih je bil brez dvoma tudi Gregor Šnajder: »Že nekaj tekem sem poskušal 150 kg v sunku, tokrat mi je končno uspelo. Morda je nekoliko pripomoglo tudi dejstvo, da v dvorani ni bilo vroče. Sedaj se bom nekaj časa posvetil bazi, torej veliko počepov in vlečenj«.

Predsednik kluba Ivan Peterca je pohvalno ocenil celotno ekipo: »Zelo sem ponosen na vse nastopajoče, sezona je bila naporna, še bolj pa negotova. Še dobro, da  vsaj v drugi polovici leta ni bilo odpovedi tekmovanj. Ob tej priliki bi vsem bralkam in bralcem Domžalca zaželel mirne praznike in srečno novo leto«.

Avtor: V.O.; Foto: TAK Domžale

Tagi