Petra Pavlič in Anže Kosmač zmagovalca Pokala Slovenije z državnimi rekordi!

Po naslovu ekipnih državnih prvakov člani Težkoatletskega kluba Domžale niso imeli prav dosti časa za pripravo za naslednje tekmovanje. Na sporedu je že bilo posamično tekmovanje za Pokal Slovenije. Za razliko od državnega prvenstva, kjer so tekmovalke in tekmovalci razvrščeni po kategorijah, v Pokalu Slovenije moški in ženske tekmujejo le v eni kategoriji. Za preračun različno težkih tekmovalcev in tekmovalk služi orodje imenovano Sinclair koeficinet, ki pokaže koliko je vreden rezultat tekmovalke oziroma tekmovalca. Zmaga na tem tekmovanju je torej še precej težje dosegljiva kot na državnem prvenstvu.

Petra Pavlič je v potegu dvignila 78 kg s čimer je postavila državni rekord v kategoriji do 59 kg, ki ga je s 77 kg nedavno postavila Nastasja Štesl udeleženka letošnjega evropskega prvenstva. V sunku je zmogla 94 kg, kar je v seštevku pomenilo 172 kg in še en državni rekord v tej kategoriji. V sunku sicer  že tako ima državni rekord s 95 kg. Skupno je dosegla 236 sinclair točk, kar je drugi najboljši rezultat v zgodovini slovenskega dviganja uteži!

Izredno zanimiva je bila tudi moška kategorija. Prava poslastica treh najboljših dvigovalcev se je končala z razpletom, ki jih vidimo v filmih pod oznako športna drama. Anže Kosmač je v potegu začel suvereno s 120 kg. V drugem in tretjem poskusu je le za malo zgrešil 130 kg. Največja konkurenta sta se v potegu napravila lepo razliko. Jure Škedelj iz KDU Olimpije je dvignil 130 kg, Peter Dobnik iz Ptuja pa je s kar 140 kg izenačil lasten državni rekord v kategoriji do 96 kg. Anžetu je po potegu tako kazalo »le« na tretje mesto. Vendar pa se tekmovanje konča šele z zadnjim dvigom in vse do takrat je mogoče marsikaj. Peter Dobnik, ki je imel v potegu lepo prednost je morda nekoliko precenil dnevno formo in začel s 155 kg, kljub temu, da bi mu za zmago zadoščalo že 150 kg, kot se je pokazalo na koncu (po bitki je sicer lahko biti general). V prvem poskusu na 155 kg je utež sicer dvignil nad glavo vendar so mu sodniki dosodili neveljaven dvig zaradi pokrčenja s komolci. V drugem poskusu je imel nekaj težav že pri nalogu, za tretji poskus pa je napovedal težo 160 kg in skoraj uspel, vendar na koncu vseeno ostal brez rezultata v disciplini sunek. Jure Škedelj je v sunku solidno opravil delo in s 163 kg Anžetu postavil visok zalogaj.

Za zmago je Anže potreboval 165 kg, kar je pomenilo napad na državni rekord v kategoriji do 96 kg. Pokončno je stopil na oder in se brezkompromisno poprijel s hladnim železjem. Z nalogom je čvrsto opravil, v zadnjem delu dviga, sunku z ramen pa se nam je tistim, ki treniramo skupaj z Anžetom že rahlo privzdigoval konec ustnic v skorajšnji nasmešek. Anže je namreč znan po tem, da je sunek z ramen njegov najboljši element. Tudi tokrat ni bilo drugače in kot bi trenil je bila utež nad glavo, zlata medalja pa pod vratom.

Potrebno je omeniti še Tima Mušiča (poteg 100 kg, sunek 130 kg) in Jakata Žagarja (poteg 97 kg, sunek 110 kg), ki sta se izkazala z lepimi dvigi.

Petra je po tekmovanju povedala: »Poteg je bil presenetljivo lahek, v sunku je bilo težje predvsem zaradi tega, ker sem imela vse tri dvige enega za drugim. Pred tekmo je bil cilj državni rekord v potegu in biatlonu in zelo sem vesela novih rekordov. Čestitam Moniki in Neli za drugo in tretje mesto ter vsem ostalim tekmovalkam« Tudi Anže ni skrival zadovoljstva: »Po potegu nisem ravno računal na zmago, vendar se je na koncu vsaj zame izšlo dobro. Čestitam tudi Petru in Juretu za dobre dvige, poleg tega se jima moram zahvaliti, ker sta pripomogla, da sta me prignala do državnega rekorda. Ker sta oba dvigala oziroma poskušala dvigniti 160 kg ali več, sem imel nekoliko več časa za pripravo na državni rekord.«

Prvi del sezone pa še ni končan v soboto 25. junija se bo ob 10.00 pričelo mednarodno tekmovanje, ki ga bo Težkoatletski klub Domžale pripravil v Dobu pri Hiši na travniku.

Avtor: V.O.; Foto: Težkoatletski klub Domžale

 

Tagi