Petra in Peter postavljala državne rekorde

TAK Domžale

V Domžalah je Težkoatletski klub Domžale gostil klub dviganja uteži IZTA iz Ljubljane na spomladanskem kolu ekipnega državnega prvenstva v olimpijskem dviganju uteži. Na lestvici so domači zasedali prvo mesto pred KDU Olimpijo, IZTA pa so bili na četrtem mestu. Šlo je torej za obračun dveh visoko postavljenih ekip. Domači so zanesljivo upravičili vlogo favoritov, gostje pa so s kar nekaj mladimi obetavnimi tekmovalci in tekmovalkami pokazali, da se bodo v prihodnje lahko ponašali z še močnejšim sestavom.

Za TAK Domžale so nastopili Peter Dobnik, ki je v potegu s 143 kg izenačil državni rekord, v sunku pa je bil zelo zanesljiv na 162 kg. S skupno dvignjenimi 305 kg v olimpijskem biatlonu je postavil nov državni rekord v kategoriji do 102 kg. Jernej Orešek je v potegu dvignil 120 kg, v sunku pa 131 kg. Dominik Kozjek je ravno tako v potegu zmogel 120 kg v sunku pa 135 kg. Tudi Blaž Peterka je v potegu uspešno zaključil na 120 kg v sunku pa je brez težav premagal 150 kg. Izkazal se je tudi Urban Repanšek s 105 kg v potegu le malo pa mu je zmanjkalo na 111 kg, ki bi pomenili nov osebni rekord. V sunku je bil suveren na 137 kg. Za domače je nastopil še Tilen Jasenc, ki pa je v potegu pričel nekoliko previsoko na 125 kg in bil trikrat neuspešen.

Za ženski del domače ekipe je nastopila Petra Pavlič najboljša slovenska tekmovalka olimpijskega dviganja uteži v lanskem letu. Že na prvi  tekmi je prikazala odlično pripravljenost in s 84 kg v potegu postavila nov državni rekord v kategoriji do 64 kg. To je najboljši poteg med vsemi kategorijami. Petra je zaenkrat tudi edina slovenka, ki je v potegu premagala 80 kg ali več. V sunku je bila blizu 100 kg s čimer bi postavila tudi rekord v seštevku. Skupno so tako domači slavili s 1535 sinclair točkami in v ligi še povečali prednost, gostje so s 1165 točkami utrdili položaj na četrtem mestu.

Petra Pavlič je po tekmovanju povedala: »Državnega rekorda nisem načrtovala, saj sem na treningu teden dni pred tekmo uspela s 78 kg v potegu, kar je bilo največ v letošnjem letu. V začetku leta sem namreč imela nekaj težav s stegensko mišico, zato nekaj časa nisem trenirala tehnike v počepu ampak samo na moč, kot rečemo v dvigovalskih krogih. Že na ogrevanju je kar letelo zato sem izkoristila priložnost in se v tretjem poskusu veselila državnega rekorda. V sunku se je poznalo, da moč v počepu še ni prava, zato je bilo vstajanje iz naloga pretežko«. Peter Dobnik je bil prešerne volje: »V potegu sem izenačil osebni rekord, v sunku mi je nekoliko žal 167 kg saj sem bil blizu, vendar sem imel enako težavo kot Petra. V počepu iz naloga je bilo breme pretežko. Oba morava torej izboljšati počepe, kar pa na splošno ni prav velika težava, ne gre namreč za kakšne tehnične podrobnosti ampak za surovo moč. Takšna moč pa se najbolje pridobiva z rekom spi, jej in treniraj, kar pa je za naju precej naporno saj sva oba zaposlena za polni delovni čas«.

Anže Kosmač glavni trener TAK Domžale je bil po tekmovanju židane volje: »Pred tekmovanjem sem imel težko nalogo s sestavo ekipe, saj je toliko fantov, ki trdo trenirajo in imajo dobre rezultate, da marsikdaj odloča dnevna tedenska forma za uvrstitev na tekmovanje. Celo v kadetski konkurenci torej do 17 let je kar nekaj obetavnih mladeničev. Tekme si bodo sedaj tesno sledile, tako da bo urnik sila naporen«. Že naslednji krog bo TAK Domžale gostoval pri KDU Olimpiji, takoj zatem pa jih čaka pokalno tekmovanje.

Avtor: V.O.; Foto: V.O.

Tagi