Odprto državno prvenstvo v lednem plezanju (drytooling) ponovno v Domžalah

V soboto, 2.3.2024 s pričetkom ob 10.00 uri

Organizator dogodka je Zavod za razvoj plezanja Zasavje (Zavod Plezarija) v sodelovanju s PZS in PD Domžale ter občino Domžale in Zagorje. Omenjena zvrst plezanja (plezanje z lednim orodjem – cepini in derezami) v Sloveniji počasi a vztrajno pridobiva na priljubljenosti.

Evropska in svetovna prvenstva so v letošnji sezoni (2023/24) še bolj obiskana, dosegajo rekordno število, tako iz strani tekmovalcev kot gledalcev. V letošnji sezoni so se dobro odrezali tudi slovenski predstavniki, ki so dosegli nekaj finalnih uvrstitev.

Na tekmovanje se lahko prijavi vsak, ki ga zanima in veseli plezanje s cepini. Kvalifikacije bodo potekale z varovanjem od zgoraj, zato bo tekmovanje varno tudi za začetnike v tem športu. Za varovanje plezalcev bodo poskrbeli varovalci, ki so izkušen plezalci in/ali alpinisti. Selekcija za najmočnejše tekmovalce bo potekala v finalu, kjer bo smer težja in selektivnejša.

Tekma bo potekala čez cel dan in je ločena na moško in žensko kategorijo. V dopoldanskem času bo potekalo plezanje kvalifikacijskih smeri, osem moških in osem ženskih tekmovalcev/alk pa bo nastopilo v finalu. Ker gre za odprto državno prvenstvo, se bo tekmovanja udeležilo tudi nekaj tekmovalcev iz tujine (Hrvaška, Francija, Slovaška, Italija,..), saj se je na preteklih tekmovanjih na mednarodni ravni (evropska prvenstva) vzpostavilo dobre odnose. Domžalska tekma vselej poskrbi za bogate nagrade za najboljše, predvsem z opremo, ki jo darujejo sponzorji.

Točkuje se dosežena višina znotraj omejenega časa, ki je na voljo za plezanje. Torej največ točk doseže plezalec, ki prepleza najvišje oziroma do vrha smeri. Čas plezanja je omejen in ga določi postavljavec smeri. Za kvalifikacijske smeri, ki so krajše, je običajno na voljo 2 do 3 minute, za daljšo finalno smer pa 5 do 6 minut.

Tekmovanja se bo udeležila tudi Maja Šuštar Habjan, prejemnica srebrnega priznanja za športnico leta 2022 v Domžalah, ki je dosegla tretje mesto na tekmi evropskega pokala 2022/23 in bila tudi državna prvakinja in zmagovalka tekme slovensko-hrvaško-srbskega pokala. Maja nam je zaupala tudi nekaj podrobnosti o postavitvi plezalne smeri in kako poteka samo plezanju v steni.

Plezalno smer postavi postavljavec smeri in je določena z oprimki, ki so različnih oblik in zahtevajo različne načine zatikanja s cepini. V težjih smereh so slabši, zato lahko že ob najmanjši nepazljivosti tekmovalca pride do zdrsa. V previsnejših delih smeri ali ob zelo dolgih gibih si tekmovalci pomagajo s figuro 4, kar pomeni, da položijo nogo čez nasprotno roko, s čimer lahko dosežejo dlje, hkrati pa stabilizirajo cepin. Ob plezanju finalne smeri morajo tekmovalci poskrbeti za sprotno nameščanje varovanja, kar pomeni, da vrv, katero imajo privezano za plezalni pas, sprotno vpenjajo v sisteme vponk, nameščene na steno.

V moški kategoriji se bo tekmovanja udeležil 25-letni Kamničan Gregor Šegel, ki je na zadnji tekmi celinskega pokala 2023/24 v tekmovalnem lednem plezanju v Sunderlandu v Veliki Britaniji dosegel zmago, kar je največji slovenski uspeh v lednem plezanju po letu 2016 in to ob močni evropsko-azijski konkurenci.

Okviren urnik dogajanja:

  • 7.00 do 9.00 priprava okolice,
  • 9.00 do 10.00 registracija,
  • 10.00 do 10.30 info in predstavitev smeri z demonstracijo,
  • 10.30 do 13.00/13.30 kvalifikacije,
  • 13.30 premor z malico,
  • 14.45/15.00 finale.

Tekmo bo spremljal glasbeni program z DJ-jem, tekmovanje pa bo komentiral voditelj Jure Čokl. Tekmovanje bo potekalo tudi v slabem vremenu. V tem primeru bodo postavljeni šotori. Vseeno pa dežniki ne bodo odveč. Poskrbljeno bo tudi za domače dobrote za sladkosnede.

Domžalska tekma je zadnja v seriji sezone 2023/24, hkrati pa tudi edina, ki šteje za državno prvenstvo. Lepo vabljeni k ogledu in navijanju za domače plezalce.

Saša Obersnu; Foto: Karin Božič

Tagi