Na najboljši možni način prebolele poraz z bankirkami

Odbojkarice Calcit Volleyja so v drugi tekmi turnirja srednjeevropske lige v Mariboru premagale madžarsko ekipo Swietelsky-Bekescsaba s 3:1 (-23, 22, 23, 18). V soboto bodo Kamničanke v 16. krogu Sportklub prve odbojkarske lige gostovale v Grosupljem. Tekma se bo začela ob 19.15.

V prvi tekmi turnirja v Mariboru so predvčerajšnjim Kamničanke v tie-breaku prvič v letošnji sezoni morale priznati premoč domače Nove KBM Branika, še težje nasprotnice pa so jih čakale včeraj, ko so se pomerile z aktualnimi madžarskimi podprvakinjami. Madžarska ekipa je bila v srednjeevropski ligi tudi edina ekipa, ki še ni izgubila, toda po dvoboju s Calcit Volleyjem se je morala tudi ona sprijazniti s porazom.

Čeprav so Kamničanke bolje vstopile v uvodni niz in z asom Ane Marije Vovk povedle s 3:1, vodile so tudi še s 4:2, so Madžarke na servis Bagynkke prišle do dveh točk prednosti (7:5). Tudi v nadaljevanju niza so bile nevarnejše na svoj servis in z asom Ralitsa Veselinova Vasileve pobegnile že za pet točk (12:7). Z uspešnim napadom Klare Kregar so se jim kamniške odbojkarice približale na dve točki zaostanka (10:12), toda pred vstopom v končnico niza so zaostajale že sedem točk (14:21). Vendar se Kamničanke še niso sprijaznile s porazom, saj so na servis Anđelke Radišković dosegle štiri zaporedne točke. V končnici so imele Madžarke tri zaključne žoge, izkoristile so tretjo. Za Calcit Volley so bile v uvodnem nizu spet usodne lastne napake, naredile so jih kar deset, nasprotnice le pet.

Začetek drugega niza je spet pripadel kamniški ekipi, ki je po dveh asih Mile Đorđević vodila s 4:0. Z dobro igro so Kamničanke tudi nadaljevale in po lastni napaki Madžark prišle že do osmih točk prednosti (14:6). Še bliže izenačenju v nizih so bile po novem asu Đorđević, ko je bilo na semaforju 16:7 za Calcit Volley. Toda v končnici niza je prišlo do padca zbranosti v kamniški zasedbi, saj so se jim Madžarke približale le na dve točki zaostanka (21:23), da pa ni prišlo do popolnega preobrata sta poskrbeli Vovk in Radišković z drugo zaključno žogo.

Čeprav so v tretjem nizu Madžarke z dvema asoma Glemboczki pobegnile za pet točk (7:2), vendar se slovenske državne prvakinje niso predale in po bloku Radišković so zaostajale le še za točko (9:10). Bekescsaba je še dvakrat prišla do občutnejše prednosti (14:10 in 15:11), toda Vovk je izid na 15. točki prvič v tem nizu izid izenačila. Po njenem asu so Kamničanke povedle z 18:16, z dvema točkama prednosti pa so vodile tudi še po bloku Neje Čižman (20:22). Pinter je izid na 23. točki še enkrat izenačila, vendar zadnjič v tretjem nizu, kajti Vovk je z dvema uspešnima napadoma Kamničankam priborila vodstvo z 2:1 v nizih.

Na najboljši možni način so odbojkarice Calcit Volleyja začela četrti niz, saj so po točki povedle z 9:5. Po napaki madžarske ekipe je bilo že 15:10, tudi po polminutnem odmoru Bekescsabe pa se razmerje moči na igrišču ni bistveno spremenilo. Še naprej so vajeti igre v svojih rokah držale kamniške odbojkarice, pri katerih je od sredine drugega niza na mestu libera igrala Živa Griljc. Madžarke so se jim resda približale na točko zaostanka (16:17), toda po bloku Hutinski je bilo 19:16 za Kamničanke. S tem pa težav za madžarsko ekipo ni bilo konec, kajti po novem bloku, tokrat Vovk, in dveh lastnih napakah Bekescsabe so calcitovke prišle do kar sedmih zaključnih žog. Drugo je nato, s svojim tretjim, sicer pa trinajstim kamniškim blokom izkoristila Vovk, ki je bila z 19 točkami tudi najbolj učinkovita igrala tekme.

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Prvi niz smo še vedno igrali v nekakšnem krču, ker je bila včerajšnja tekma druge psihološke narave. Vemo tudi, zakaj in proti Mariborčankam smo vso tekmo odigrali nesproščeno. Podobno je bilo tudi v prvem nizu, toda v drugem nizu so igralke spoznale, da zmorejo, če bodo stopile skupaj in delale zadeve tako, kot znajo. Vesel sem, da so stopile skupaj, v tretjem nizu še enkrat pokazale, da lahko, v četrtem pa smo samo nadaljevali tisto, kar smo začeli v tretjem. Vse pohvale pa si zasluži Živa Griljc, ki je dobro zamenjala Katjo Banko, ki je imela manjše zdravstvene težave in je svojo nalogo opravila na najboljši možni način.«

Calcit Volley – Swietelsky-Bekescsaba 3:1 (-23, 22, 23, 18)

Maribor – Dvorana Lukna, gledalcev 30, sodnika: Brlas, Rajković (oba Hrvaška).

Calcit Volley: Griljc (L), Gorjup, Radišković 16, Vovk 19, Đorđević 7, Hutinski 8, Boisa, Kregar 2, Charuk, Sillah 14, Vukojević, Pucelj, Čižman 4, Banko (L). Trener: Gregor Rozman.
Swietelsky-Bekescsaba: Drpa 14, Sinka, Kertesz (L), Vasileva 19, Glemboczki 13, Tuska 2, Olijnik 1, Bodnar 3, Pinter 5, Molcsanyi (L), Szatmari, Mosher 3, Bagyinka 1. Trener: Mihaly Kormos.

Avtor: Calcit Volley; Foto: Klemen Brumec

 

Tagi