Ljubljanski šahovski festival

V kongresni dvorani Hotela Lev se je 27. aprila 2024  začel ljubljanski šahovski festival, ki šteje tudi za letošnje državno člansko, seniorsko in mladinsko državno prvenstvo. Na festivalu, ki bo potekal do 4. maja, sodeluje 119 šahistov iz 14 držav, med njimi je 7 velemojstrov. Na turnirju igrata tudi najboljša slovenska šahistka Laura Unuk in najmlajši slovenski velemojster Jan Šubelj.

Šahisti vseh generacij se merijo za privlačne nagrade in naslove v različnih kategorijah, v eni partiji pa lahko šahirajo  tudi do 6 ur. Že v prvem kolu sta presenetila mladeniča, ki sta  uspela odščipniti pol točke velemojstroma in sicer Aljoša Keber (ŠK Komenda)  proti madžarskemu velemojstru Imre Heri in član Šahovskega društva Domžale Bine Markošek proti izkušenemu srbskemu velemojstru Nikoli Sedlaku. V drugem kolu je član ŠD Domžale mojstrski kandidat Blaž Debevec remiziral z velemojstrico Lauro Unuk. Še posebej zanimivo je bilo opazovati dvoboje izjemno obetavnih mladih šahistov proti izkušenim velemojstrom.

Velemojstrica Laura Unuk.

Po petem kolu so v vrhu Bolgar Dimitrov Radoslav, Jan Šubelj, Indijec Harikrishnan.A.Ra in Gadimbayli Abdulla (Azerbajdžan) z po 4.5 točke. Drugi najboljši Slovenec je velemojster Marko Tratar na šestem mestu z 4 točkami, toliko jih ima tudi član ŠD Domžale je Jure Plaskan na 12. mestu, Blaž Debevec pa s tremi točkami deli 32. mesto. Izmed Domžalčanov na ljubljanskem šahovskem festivalu igrata še Bine Markošek in Sofia Timagina. Sodnica turnirja je mednarodno priznana sodnica in velemojstrica Ana Srebrnič ter sodnica Ljudmila Goroškova, direktorica turnirja je velemojstrica Darja Kapš.

Pokala za prvo mesto med članicami in člani na državnem prvenstvu za leto 2024.

Avtor: Jože Skok; Foto: Luka Rifelj

 

Tagi