Kmalu šahovska olimpijada v Indiji

V Indiji (Chennai) bo od 28. julija do 10. avgusta potekala šahovska olimpijada, na kateri je prijavljenih 187 ekip pri moških in 169 ekip pri ženskah, Rusija in Kitajska ne bosta nastopali. Za Norveško je napovedal nastop svetovni prvak Magnus Carlsen. Za Slovenijo bodo med člani nastopali Matej Šebenik, Jan Šubelj, Jure Borišek, Boris Markoja in Vid Dobrovoljc, za članice pa Laura Unuk, Zala Urh, Lara Janželj, Teja Vidic (Domžalčanka) in Monika Rozman.

Na nedavni novinarski konferenci na Šahovski zvezi Slovenije so začrtali cilje pred šahovsko olimpijado. Velemojster Matej Šebenik, državni prvak in prva šahovnica letošnje reprezentance, je dejal, da ekipa zaradi odsotnosti najboljšega slovenskega igralca Luke Leniča nima izrazito ambicioznih tekmovalnih ciljev, a da bo zagotovo dokazala, da se je kljub temu Slovenija zmožna uvrstiti na visoko mesto tudi v najmočnejši mednarodni konkurenci.

Laura Unuk je povedala, da se ženska ekipa lahko celo uvrsti med prvo petnajsterico, medtem ko sta debitantki Zala Urh in Monika Rozman priznali tremo pred prvim nastopom na Olimpijadi in računata na potrditev 26. izhodiščne pozicije.

Na vprašanje, kako da ni v reprezentanci najboljšega šahista Slovenije Luke Leniča, pa tudi Jureta Škoberneta in Duška Pavasoviča, (vsi so velemojstri), je Matej Šebenik odgovoril, da v zadnjem obdobju niso v tekmovalnem ritmu in da imajo tudi druge življenjske prioritete. Selektor ženske reprezentance Aljoša Grosar pa je odgovoril, da velemojstrice Jana Krivec, Darja Kapš in Ana Srebrnič niso v reprezentanci predvsem, ker zelo malo igrajo, pa tudi zaradi družinskih obveznosti (rojstvo otrok). Vsekakor pa je očitno, da se tako moška kot ženska reprezentanca pomlajujeta, kar je dolgoročno gledano dobra rešitev. Na zadnji olimpijadi v Batumiju je slovenska moška zasedba dosegla 32. ,ženska pa 31. mesto.

Vzporedno bodo na šahovski olimpijadi potekale tudi volitve mednarodne šahovske zveze, kjer se za mesto predsednika potegujejo štirje kandidati. Med favoriti je aktualni predsednik Arkady Dvorkovich (Rusija).

Avtor: Jože Skok

 

Tagi