Kmalu evropsko posamično prvenstvo v Termah Čatež

Vse bolj se približuje začetek evropskega posamičnega prvenstva v šahu, ki bo potekalo od 26. marca do 7. aprila 2022, v Termah Čatež. Za 21. posamično EP je prijavljeno več kot 300 tekmovalcev iz 40 držav, med njimi je 116 velemojstrov in 32 šahistk ter 32 slovenskih igralcev, med njimi šest šahistk. Nagradni sklad bo 100.000 evrov, zmagovalcu pripada 20.000 evrov. Najboljša dvajseterica se bo uvrstila na svetovni pokal leta 2023.

Priprave na Evropsko prvenstvo pa niso potekale povsem mirno, saj je bil v ozadju ruski napad nad Ukrajino, zato sta obe krovni organizaciji FIDE in ECU prepovedali nastope pod rusko in belorusko zastavo. Prijavljenih je 23 ukrajinskih šahistk in šahistov, zbira se denar za njihovo namestitev. Napad je obsodil trenutno najboljši ruski šahist Jan Nepomnjašči.

Letošnje leto je Mednarodna šahovska zveza (FIDE) razglasila za leto žensk v šahu. Direktorice EP bo Nina Rob, glavna sodnica pa velemojstrica Ana Srebrnič. Prvič v šahovski zgodovini bo v absolutni konkurenci sodila ženska sodnica. Poleg pandemije so zahtevnost izvedbe povečale trenutne politične razmere. Ekipno EP je lani tudi potekalo v Termah Čatež v zaprtem mehurčku, tokat bodo pravila prilagojena trenutnim veliko blažjim ukrepom, maske pa bodo v dvorani še vedno obvezne.

Najboljši slovenski šahist zadnjega obdobja velemojster Matej Šebenik. (Foto: Matjaž Mazzini)

Najboljša slovenska šahistka Laura Unuk si prizadeva doseči visoko mesto ne le med šahistkami, temveč tudi v absolutni konkurenci. Želi si tudi, da bi osvojila prvo moško velemojstrsko normo. Prvi slovenski šahist zadnjega obdobja Matej Šebenik načrtuje preboj med prvo dvajseterico. Najboljši slovenski mladinec Jan Šubelj bo skušal osvojiti drugo od treh potrebnih norm za naziv velemojstra, prvič mu je to uspelo februarja letos. Med prijavljenimi za EP v Termah Čatež je tudi mednarodna mojstrica Tea Vidic iz Domžal.

Avtor: Jože Skok

Tagi