Kamniški odbojkarji iz Kanala brez izgubljenega niza, odbojkarice v dobri uri do novih treh točk

V prvi tekmi po štirih tednih odmora so odbojkarji Calcit Volleyja v desetem krogu Sportklub prve odbojkarske lige – moški gostovali v Kanalu, kjer so proti domačemu Salonitu zmagali s 3:0 (23, 17, 20). Aktualne državne prvakinje so bile do prekinitve državnega prvenstva edina ekipa v Sportklub prvi odbojkarski ligi – ženske, ki je bila še brez poraza. Svoj zmagoviti niz so odbojkarice Calcit Volleyja nadaljevale tudi po štirih tednih premora, saj so v desetem krogu doma s 3:0 (13, 15, 16) premagale Luko Koper.

V prihodnjem krogu, v soboto, 21. novembra, bodo odbojkarice ob 19. uri, gostovale v Grosuplju, v sredo, 18. novembra pa jih v dvorani OŠ Vižmarje čaka zaostala tekma s Krimom. Varovanci Gregorja Jerončiča pa bodo imeli novo preizkušnjo v torek, 17. novembra, ko bodo v prvem krogu pokala Challenge, ob 20. uri, gostili skopski Vardar. Povratna tekma bo na sporedu že dan pozneje, prav tako v Kamniku.

Salonit Anhovo – Calcit Volley 0:3 (-23, -17, -20)

Kanal – Športna dvorana Kanal, brez gledalcev, sodnika: Markelj (Bled), Pevc (Škofja Loka).

V prvem delu sezone, pred mesecem dni in pol, so v Kamniku s 3:1 slavili aktualni slovenski podprvaki, ki so do prekinitve izgubili le eno tekmo, ko jih je v dvorani Tivoli, prav tako s 3:1, premagal ACH Volley. Tudi Kanalci so svojo zadnjo tekmo pred prekinitvijo izgubili, saj jih he v Novem mestu s 3:2 premagala Krka. Po šestih odigranih krogih so bili Kamničani tretji z 12 točkami, tri manj na četrtem mestu so imeli Kanalci.

Prvi niz je bil izenačen do sedme točke. V domači ekipi sta bila v napadu predvsem razpoložena Marko Radosavljević in Matic Vrtovec, z asom Aleksa Kovačiča pa so Kanalci kot prvi prišli do treh točk prednosti (10:7). S tremi točkami prednosti so vodili še pri izidu 13:10, vendar je Martin Kosmina njihovo prednost znižal le še na točko zaostanka (12:13), Diko Purič pa je z blokom svoji ekipi priboril izenačenje (17:17). Po polminutnem odmoru domačega trenerja Radeta Dačovića je Kosmina po daljšem času Kamničane spet popeljal do vodstva (18:17). V napeti končnici so prvi do zaključne žoge prišli kamniški odbojkarji, ki so jo po napaki domačih tudi izkoristili.

Drugi niz so bolje začeli gostje, ki so na servis Dike Puriča, zadnjo točko je dosegel z asom, Kanalcem pobegnili za pet točk (7:2). Po polminutnem odmoru so se domači odbojkarji vrnili v igro in po napaki gostov svoj zaostanek znižali le še na dve točki (7:9). A je bilo njihovo veselje kratkotrajno, kajti s točko Timoteja Gala Kosa so Kamničani spet pobegnili na plus pet (12:7). Ko je z asom Mitja Gasparinija Calcit Volley dosegel novo točko, tokrat za vodstvo s 17:11, takoj zatem pa je bil po vrnitvi na igrišče zaradi polminutnega odmora domače ekipe z blokom uspešen še Jan Brulec, se je gostom nasmihalo vodstvo z 2:0 v nizih. Visokega vodstva kamniška ekipa ni zapravila, zadnjo točko v drugem nizu pa je z blokom dosegel Kosmina.

Tretji niz je bil spet bolj izenačen. Kanalci so popravili svoj sprejem, v napadu sta se razigrala Matic Vrtovec in Fran Peterlin, tako da si do 14. točke nobena ekipa ni priigrala večje prednosti. Prvi, ki so prišli do dveh točk prednosti, so bili sicer pri izidu 6:4 domači odbojkarji, Kamničani pa so do plus dve prišli po točki Kosmine, ki je bil uspešen v bloku (12:14). Toda po asu Gasparinija je bilo 16:13 za gostujočo ekipo, ki je bila v še boljšem položaju po dveh zaporednih točkah Kosmine (18:14), tako da je Dačović posegel še po svojem drugem polminutnem odmoru v tretjem nizu. Na servis Roka Jerončiča, ki je igral svojo prvo uradno tekmo za kamniški klub, je Calcit Volley povedel že z 21:15, kar je bilo za tako kakovostno in izkušeno ekipo dovolj visoka prednost, da je brez večjih težav vknjižila nove tri točke v državnem prvenstvu. Zadnjo točko na tekmi je dosegel Kosmina.

Gregor Jerončič, trener Calcit Volleyja: »Za razliko od pripravljalne tekme s Kranjčani, ki smo jo imeli med tednom, smo bili v prvem nizu premalo agresivni na servisu. Ko smo se v nadaljevanju sprostili in oddaljili nasprotnika od mreže, je bilo lažje igrati. Ampak tako se mora igrati, kajti ko ima nasprotnik težave na sprejemu, mu je težko igrati. To smo v drugem in tretjem nizu delali dobro, vendar pa moram pohvaliti fante za določene trenutke tudi v prvem nizu, ko so nekajkrat zelo dobro reagirali v bloku in obrambi. Vesel sem tudi zaradi odnosa do igre, ki je bil ves čas na visoki ravni.«

Salonit Anhovo: Boharev 2, Šarić (L), Jereb, Filiputti, Karnel 1, Kavčič 2, Maretič, Radosavljević 6, Peterlin 12, Kovačič, Vrtovec 12, Basaneže. Trener: Rade Dačović.
Calcit Volley: Kos 13, Hribar (L), Bregar, Purič 7, Kosmina 14, Gasparini 18, Hebda, Klobučar, Jerončič, Brulec 2, Beravs, Štalekar 4, Plot (L). Trener: Gregor Jerončič.

Calcit Volley – Luka Koper 3:0 (13, 15, 16)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, brez gledalcev, sodnika: Kern, Klinar.

Kamničanke so do prekinitve državnega prvenstva izgubile le en niz, s tekmo manj pa so imele dve točki prednosti pred drugouvrščeno Novo KBM Branikom. V veliko slabšem položaju so bile Koprčanke, ki so bile po štirih odigranih tekmah le pri treh točkah, pri treh pa so ostale tudi po gostovanju v Kamniku, medtem ko jih ima Calcit Volley zdaj 15.

Koprčanke so po bloku Tine Kaker, ki je dve sezoni uspešno nosila dres Calcit Volleyja, še vodile s 5:3, vendar je bilo njihovo veselje kratkotrajno. Izkušeni Olivera Brulec Kostić in Andjelka Radišković sta s svojimi nezaustavljivimi napadi hitro poskrbeli, da so Kamničanke prišle do visoke prednosti (13:6). V še težje položaju so bile Koprčanke po uspešnem napadu Eve Zatković (17:9), tudi po drugem polminutnem odmoru gostujočega trenerja Zorana Jerončiča pa se razmerje moči na parketu športne dvorane v Kamniku ni spremenilo. Zadnjo točko v uvodnem nizu je dosegla Polona Marušič.

Tudi v drugem nizu je trener calcitovk Aljoša Jemec vztrajal z najboljšo zasedbo. Na servis Radiškovićeve so povedle s 5:0, po uspešnem napadu Eve Zatković pa je bilo že 9:2. Koprčanke so imele vse preveč težav na sprejemu, težko so tudi zaključevale svoje napade, na drugi strani je imela Eva Pogačar na voljo dovolj razpoloženih soigralk in po novi točki Radiškovićeve je bilo že 14:6 za domačo ekipo. Tudi po visokem vodstvu Kamničanke niso popuščale. Na servis Manje Jerale, so z uspešnim napadom Naje Boise, prišle še do enajstih točko prednosti (20:9), niz pa je končala prav blokerka domače ekipe.

Tretji niz je bil podoben prvemu, saj so Koprčanke so sedme točke še držale korak z domačo ekipo, ki je po bloku Ane Marije Vovk prišla do prve bolj otipljive prednosti (13:8). Jerončič je nalet domače ekipe skušal zaustaviti s polminutnim odmorom, vendar pri tem ni imel veliko uspeha kajti Eva Zatković je svojo ekipo popeljala do vodstva z 19:11. V končnici je bila nezaustavljiva Manja Jerala, najprej v napadu, nato pa je z dvema zaporednima asoma tudi končala tekmo.

Aljoša Jemec, trener Calcit Volleyja: »Pomembno je bilo, da smo v tekmo vstopili resno, brez podcenjevanja. To smo tudi naredili in to nam je prineslo dokaj gladko zmago. Moram pa reči, da tudi sami nismo vedeli, v kakšnem stanju smo, saj že dolgo nismo igrali, pa tudi telesno po dolgem odmoru še nismo stoodstotni. Zato so takšne tekme lahko nevarne, vendar smo odigrali dobro tekmo, tisto, kar me veseli, je pa to, da so priložnost dobile tudi najmlajše igralke, ki so jo dobro izkoristile. Tu predvsem mislim na Najo Boiso in Zalo Špoljarič.«

Zoran Jerončič, trener Luke Kopra: »Ne bi rekel, da smo se vdali v usodo, morda je bil le tako občutek, vendar moramo priznati, da je Calcit Volley zasluženo prišel do zmage, predvsem pa, da ima kakovostnejšo ekipo od naše. Imajo sedem, osem igralk na visoki ravni in moja ekipa niti približno ni ta takšni ravni. Dejstvo je, da imamo določene limite, sem pa zadovoljen, da smo določene zadeve že popravili. Tu predvsem mislim na sprejem, saj smo v začetku sezone prejeli po 13, 14 točk z asom nasprotnic, danes smo jih prejeli le osem. Zadovoljen sem tudi z igro v bloku, kjer smo jih imeli celo več kot domačinke, ki pa so bile veliko boljše v napadu. Mislim, da ima Calcit Volley v tem trenutku najboljšo ekipo v Sloveniji.«

Calcit Volley: Špoljarič (L), Mihevc 5, Pogačar 2, P. Marušič, Š. Marušič, Vovk 3, Brulec Kostić 6, Boisa 3, Zatković 8, Charuk 5, Janežič (L), Jerala 12, Radišković 10. Trener: Aljoša Jemec.
Luka Koper: Primik, Đukić 9, Kladnik 1, Debernardi (L), Suljić, Smolnik 5, Kolbl, Uršič 2, Širol, Simčić (L), Šiljić, Pavlovič 1, Kaker 7. Trener: Zoran Jerončič.

Avtor: Calcit Volley; Foto: Klemen Brumec

 

Tagi