Kamniške odbojkarice čaka tekma proti eni najboljših evropskih ekip

Odbojkarice Calcit Volleyja bodo prvo tekmo v letu 2024 odigrale proti eni najboljših evropskih ekip, turškemu Fenerbahčeju. Kamničanke bodo vodilno ekipo skupine C Lige prvakinj gostile v četrtek, ob 18. uri, v dvorani Tivoli, kar bo njihova zadnja domača tekma v tem tekmovanju, prihodnji torek pa jih čaka še gostovanje pri Potsdamu.

Štirikratne zaporedne slovenske državne prvakinje so po tekmi prvega kroga modre skupine Sportklub prve odbojkarske lige za ženske, ko so premagale Luko Koper, dobile devet prostih dni. Ne vse, kajti Maša Pucelj in Ula Gorjup sta bili z mladinsko reprezentanco do 20 let na srednjeevropskem prvenstvu v Mariboru. Pravzaprav je bila na njem le Pucljeva, kajti Gorjupova ga je zaradi vnetja kolena morala zapustiti.

»Maša je s prvenstva prišla zelo utrujena in smo ji namenili nekaj dni počitka, tako da bo s treningi začela šele v sredo. Druge so trenirale, vendar vse od začetka decembra nimamo nobenih skupnih treningov. Dobro je vsaj to, da so se igralke spočile, tudi zdravstveno stanje je vendarle nekaj boljše. V tem tednu smo več pozornosti namenili tehničnemu delu, ampak proti Fenerbahčeju, tudi če bi bili v polni zasedbi in bi ves čas normalno trenirali, ne bi imeli kaj veliko priložnosti za zmago. Tekmo s Turkinjami bomo skušali odigrati čim bolj sproščeno in jo izkoristiti za pripravo na sobotno tekmo z Ankaranom, ki nas čaka v domačem prvenstvu in predvsem potem na torkovo tekmo v Nemčiji proti Potsdamu. Upam, da bomo do takrat v dobrem stanju, da bomo prikazali dobro igro in morda pripravili presenečenje,« je pred tekmo proti najboljši ekipi v skupini C dejal Bruno Najdič, trener kamniških odbojkaric.

V prvi tekmi v Carigradu so Kamničanke izgubile z 0:3 (-16, -18, -19), toda niti Potsdam niti Grot Budowlani iz Lodža se proti turškim odbojkaricam ne moreta pohvaliti z boljšim izkupičkom. Nemke so doma izgubile z 0:3 (-18, -20, -19), v Carigradu prav tako z 0:3 (-13, -19, -15), brez osvojenega niza pa so doma ostale tudi Poljakinje, ki so izgubile z 0:3 (-24, -18, -19). Odbojkarice Fenerbahčeja v Ljubljano prihajajo kot prvouvrščena ekipa turškega prvenstva, premagale so tudi Vakifbank, ki v Ligi prvakinj brani zadnja dva naslova, kar samo govori o njihovi kakovosti.

»Pritiska ne bo nobenega, hkrati pa bomo skušali maksimalno napasti z dobrim servisom in ob dobrem sprejemu skušali nekaj narediti tudi v napadu. Čeprav sanjati o evropski zmagi proti takšni ekipi, bi bilo nerealno. O tem se niti ne pogovarjamo, v vsakem primeru bomo skušali dati svoj maksimum, ki smo ga v tem trenutku sposobni. To priložnost bi izkoristil, da bi povabil širšo slovensko odbojkarsko javnost, da pride v Tivoli, navija za našo ekipo, hkrati pa si v živo pogleda najboljše igralke na svetu, ker takšne priložnosti niso ravno pogoste,« v tivolsko dvorano vabi Najdič.

Zanimivo je, da Fenerbahče, čeprav prevladuje skupini C, vse tekme igra na polno in ničesar ne prepušča naključju. K nečem podobnem, za zdaj v domačem prvenstvu, teži tudi trener odbojkaric Calcit Volleyja.

»V Sloveniji se velikokrat nekateri sprašujejo, zakaj nekateri ne dobijo več priložnosti v tekmah, v katerih si boljši nasprotnik, ampak tega v tujini, kjer je profesionalizem, ni. Tam se ve, kdo igra, ve, kaj je primarno in tam trenerja ne zanima, ali nekdo igra veliko, drugi malo manj. Tako ni samo pri Fenerbahčeju, to je v vseh najboljših ekipah. Z nami v Ligi prvakinj nobena ekipa tekme ni začela niti z eno igralko, ki ne bi bila v prvi postavi in to je tisti profesionalizem, ki se ga mi v Sloveniji še vedno ne znamo iti na pravi ravni. Pri nas je hitro kdo užaljen, ampak to je samo dokaz več, da smo še daleč za pravo evropsko odbojko in tudi v četrtek pričakujem, da bo Fenerbahče tekmo začel v najboljši postavi. Zagotovo bodo igrali na polno, brez podcenjevanja in nas skušali premagati brez izgubljenega niza, tako kot tudi mi skušamo premagovati svoje nasprotnice v domačem prvenstvu,« je še dodal najboljši trener slovenskih ženskih ekip po izboru Strokovnega sveta Odbojkarske zveze Slovenije.

Tekma med Calcit Volleyjem in Fenerbahčejem bo četrta medsebojna. Kamničanke se najraje spominjajo prve, ko so v sezoni 2020/21, Liga prvakinj je potekala po turnirskem sistemu, v Trentu, evropske klubske prvakinje iz leta 2012, presenetile v prvem nizu. Če bi se nekaj podobnega zgodilo tudi v četrtek…

Avtor: Calcit Volley, Foto: Klemen Brumec

 

Tagi