Kamničanke povedle v finalni seriji

Odbojkarice Calcit Volleyja so v prvi tekmi finala končnice Sportklub prve odbojkarske lige doma premagale Novo KBM Branik s 3:0 (19, 22, 21). Druga tekma bo na sporedu v nedeljo, ob 20. uri, v mariborski dvorani Lukna. Ekipi igrata na tri zmage.

Vse od leta 2010, ko so Kamničanke prvič osvojile naslov državnih prvakinj, z izjemo leta 2019, v finalu končnice državnega prvenstva igrata ekipi Calcit Volleja in Nove KBM Branika. Več uspeha imajo za zdaj Mariborčanke, ki so dobile sedem finalnih obračunov, še pred tem so bile državne prvakinje devetkrat, petkrat so na najvišji stopnički stala Kamničanke. Tudi v zadnjih dveh sezonah, v letošnji pa so že slavile tudi v pokalnem tekmovanju. V štirih medsebojnih tekmah so štirikrat premagale bankirke.

Začetek uvodnega niza je pred številnim kamniškim občinstvom pripadel domači ekipi, ki je na servis Andjelke Radišković povedla s 7:2, pred tem so Mariborčanke vodile z 2:1. Toda po polminutnem odmoru Bruna Najdiča so se njegove varovanke zbrale in po uspešnem napadu Monike Potokar le še točko zaostajale za Kamničankami. Za polminutni odmor se je tokrat odločil Gregor Rozman, vendar so gostje z asom Bračko povedle z 11:10. Do 17. točke sta se ekipi menjavali v vodstvu, do odločitve pa je prišlo na servis Fatoumatte Sillah, ki je tudi z dvema zaporednima asoma svoji ekipi priborila pet točk prednosti (22:17). V končnici Kamničanke visoke prednosti niso zapravile, za prvo zaključno žogo je poskrbela Lucille Charuk, niz pa se je končal s šele tretje lastno napako gostij.

Tudi v začetku drugega niza Mariborčanke niso delale veliko lastnih napak, prav tako ne domače odbojkarice, obe ekipi pa sta bili uspešni na sprejemu, tako da si nobena ni priigrala večje prednosti. Šele po točki Mirte Velikonja Grbac so gostje prve prišle do treh točk prednosti (15:12), ko je nekoliko popustila zbranost v domači ekipi. Tako kot tudi ob asu Anamarije Galić za mariborsko vodstvo s 17:13. Pred vstopom v končnico niza je Sillah svojo ekipo približala na točko zaostanka (18:19), toda po dveh lastnih napakah domačink so gostje spet pobegnile na vrstnih plus tri (21:18). Vendar je končnica pripadla domači ekipi, v kateri se je izkazala predvsem Andjelka Radišković, ki je med drugim dosegla dva bloka in bila uspešna tudi v napadu, vodstvo z 2:0 v nizih pa je zagotovila Fatoumatta Sillah.

V tretjem nizu je, podobno kot v uvodnem nizu po polminutnem odmoru posegel Bruno Najdič, saj je njegova ekipa po dveh zaporednih asih Radiškovićeve zaostajala za štiri točke (7:3). Po vrnitvi na igrišče je bila za Kamničanke uspešna še Eva Pavlović Mori. Mariborčanke so se še približale na tri točke zaostanka, ko je bila na servisu Eva Pogačar, toda po bloku Lucille Charuk, ki je bila nato uspešna še v napadu, je bilo že 16:9 za Calcit Volley. Najdič je vzel še svoj drugi polminutni odmor, toda po njem je Manca Lenart z asom dosegla novo točko za kamniško ekipo. Visoka prednost Kamničank je bila za gostje nedosegljiva, še bolj po novi točki Radiškovićeve (22:13). Na servis Lorene Lorber Fijok so Mariborčanke sicer ubranile kar šest zaključnih žog, sedmo pa je le izkoristila kamniška kapetanka Olivera Brulec Kostić.

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Čeprav je bilo 3:0 za nas, to še zdaleč ni bila lahka zmaga. Pričakovali smo takšno tekmo, saj sta obe ekipi iz pravega tekmovalnega ritma in nista na svoji najvišji ravni, zato smo morali biti še toliko bolj zbrani in potrpežljivi, da smo prišli do končnega uspeha. Zagotovo bomo morali že čez dva dni morali dvigniti raven svoje igre, če bomo želeli zmagati tudi v Mariboru. Tekma bo že čez dva dni, jutri imamo trening in čas, da analiziramo tekmo, v nedeljo pa bo treba spet iz začetka.«

Brulec Kostić, kapetanka Calcit Volleyja: »V prvem nizu je bilo nekaj kar nervoze, saj nekaj časa nismo igrale, mislim pa, da je na koncu odločila naša večja zbranost in izkušenost. Toda to je šele prva zmaga od treh, ki so potrebne za končni naslov.«

Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika: »Težko je reči, koliko je na končni razplet tekme odločal dolg premor, saj sta bili ekipi na istem. Kar smo lahko naredili na treningih, smo naredili, zaradi višjih sil pa smo trenutno na 70-odstotkih pripravljenosti. Je pa v tej sezoni ves čas tako, da ekipa Calcita na koncu pokaže svojo kakovost in nas dobi na različnih stvareh. Danes so na svoj dober sprejem zelo dobro napadale, v drugem nizu, ko smo imeli nekaj priložnosti, pa smo slabo odreagirali v določenih zadevah. Takrat smo morda imeli priložnost, da dobimo vsaj en niz, vendar realno nismo igrali na ravni, ki bi si jo želel.«

Eva Pogačar, igralka Nove KBM Branika: »Naša ekipa je zelo mlada, kamniška zelo izkušena, vendar to ne sme biti izgovor za naš poraz. Do zdaj smo še na vsaki tekmi imele svoje priložnosti, ki jih nismo izkoristile, se pa v finalu igra na tri dobljene tekme, tako da ni še prav nič izgubljenega. Morda se bo finalna serija že v naši dvorani obranila.«

Spored finalnih tekem končnice Sportklub prve odbojkarske lige

  • Prva tekma, petek, 17. april, 18.00: Calcit Volley – Nova KBM Branik 3:0 (19, 22, 21)
  • Druga tekma, nedelja, 19. april, 20.00: Nova KBM Branik – Calcit Volley
  • Tretja tekma, torek, 19. april, 20.00: Calcit Volley – Nova KBM Branik
  • Četrta tekma, četrtek, 21. april, 18.00: Nova KBM Branik – Calcit VolleyPeta tekma, sobota, 23. april, 20.30:
  • Volley – Nova KBM Branik

Calcit Volley – Nova KBM Branik 3:0 (19, 22, 21)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 450, sodnika: Markelj, Pevc.

Calcit Volley: Pavlović Mori 3, Špoljarič (L), Mihevc 1, Javornik, Radišković 15, Šiftar, Brulec Kostić 14, Lenart 1, Boisa, Janežič (L), Charuk 10, Sillah 13, Zorman 1, Čižman. Trener: Gregor Rozman.
Nova KBM Branik: Milošič, Pogačar 2, Šalamun, Winkler, Knez (L), Bračko 9, Potokar 5, Gradišnik Klanjšček, Velikonja Grbac 6, Cikač (L), Ramić, Galić 18, Lorber Fijok 4, Augustinovič. Trener: Bruno Najdič.

Avtor: Calcit Volley; Foto: Klemen Brumec

 

Tagi