Kamničanke po težko priborjeni zmagi v finalu zaključnega turnirja srednjeevropske lige

Odbojkarice Calcit Volleyja so v polfinalu zaključnega turnirja srednjeevropske lige na Dunaju premagale domačo ekipo SVS Post Schwechat s 3:2 (22, 7, -23, -20, 11). V prvem polfinalu je bil Vasas Budimpešta s 3:1 (-21, 19, 13, 26) boljši od Nove KBM Branika. Kamničanke se bodo v četrtek, ob 13. uri, v finalu pomerile z Vasasem, ob 10.30 pa bosta v tekmi za tretje mesto igrali ekipi Nova KBM Branik in SVS Post Schwechat.

Dunajčanke so se na zaključni turnir srednjeevropske lige uvrstile kot organizatorice, saj so v rednem delu tekmovanja zmagale le trikrat, so pa v začetku leta proti Kamničankam, ki v desetih tekmah niso izgubile, osvojile točko. Vendar so aktualne slovenske in državne prvakinje na tej tekmi igrale v oslabljeni zasedbi, na prvi medsebojni, v začetku novembra, je bilo v Kamniku 3:0 za Calcit Volley. Zelo dobro je Kamničankam kazalo tudi po prvih dveh nizih polfinala, toda po gladki zmagi v drugem nizu so v nadaljevanju tekme popustile, kar so Dunajčanke izkoristile in izid izenačile. V tie-breaku so bile bolj zbrane slovenske odbojkarice, ki so se navkljub kar 36 lastnih napakam uvrstile v finale.

Da bodo Dunajčanke vse prej, kot lahek zalogaj se je potrdilo v uvodnem nizu, ki so ga bolje začela domače odbojkarice in po točki Diane Mitrengove povedle z 8:4. Prednost štirih točk so ohranile vse do izida 12:8, ko so se jim Kamničanke po njihovi lastni napaki približale na točko zaostanka (11:12). Vendar do preobrata še ni prišlo, kajti domače odbojkarice so jim spet pobegnile na plus štiri (17:13). S polminutnim odmorom je Gregor Rozman zaustavil njihov nalet, do izenačenja pa je prišlo na 19. točki, Fatoumatta Sillah pa je z uspešnim napadom Kamničanke po začetnih 1:0 spet popeljala do vodstva (23:22). Težav za Dunajčanke pa še ni bilo konec, z asom Katje Mihevc so gostje prišle do dveh zaključnih žog za vodstvo z 1:0 v nizih, po polminutnem odmoru trenerke Zuzane Pecha Tlstovicove je z asom zmago potrdila Eva Pavlović Mori.

Drugi niz je minil v prepolni premoči kamniške ekipe, ki je po dveh zaporednih točkah Andjelke Radišković povedla z 8:1, tudi po drugem polminutnem odmoru domače trenerke pa se niso zaustavile. Še naprej so prevladovale na servisu in v napadu, njihova prednost pa je vztrajno naraščala. Olivera Brulec Kostić je poskrbela za plus deset (14:4), na servis Mance Lenart pa so dosegle kar devet zaporednih točk za vodstvo s 24:5. Niz se je končal z napako domače ekipe.

Začetek tretjega niza je bil spet nekoliko bolj izenačen, kajti čeprav so Kamničanke z blokom Sillah povedle z 9:4, so domačinke z uspešnim napadom Monike Chrtianske izid na deseti točki izenačile. Z delnim izidom 3:0 so Dunajčanke celo povedle s 15:12, vendar njihovo veselje ni dolgo trajalo, kajti Sillah je že na 15. točki izid izenačila, Radišković pa je z asom svojo ekipo spet popeljala do vodstva (17:16). Chrtianska, ki se je v tretjem nizu razigrala, je poskrbela za novo vodstvo domače ekipe (23:22), ki je po polminutnem odmoru Gregorja Rozmana prišla tudi do dveh zaključnih žog za svoj prvi niz na tekmi. Prve po zaslugi Brulec Kostić niso izkoristile, zato pa je Aida Mehić izkoristila drugo.

Z nezbrano igro in velikim številom lastnih napak so kamniške odbojkarice vstopile tudi v četrti niz, zato je Rozman pri izidu 6:6 vzel polminutni odmor. Toda po že šesti lastni napaki Kamničank v četrtem nizu so Dunajčanke povedle z 9:7, po novi točki Chrtianske pa z 11:8. Napake v kamniški ekipi so se nadaljevale, kar so Dunajčanke izkoristile in prišle do štirih točk prednosti (14:10). Po drugem polminutnem odmoru so Rozmanove varovanke le zaigrale nekaj bolje in se po napadu Mije Šiftar domačinkam približale na točko zaostanka (14:15). Vendar njihovo veselje ni dolgo trajalo, kajti po dveh zaporednih blokih in asu Jasmin Haslinger je bilo že 21:15 za SVS Post Schwechat, po deseti kamniški napaki v četrtem nizu pa že 23:16. Izenačenje v nizih je potrdila Mehić.

V tie-breaku so prve do dveh točk prednosti prišle Kamničanke, ko je bila dvakrat zaporedoma uspešna Sillah. Z dvema točkama prednosti so gostje odšle tudi na menjavo strani, do treh pa so prišli z blokom Katje Mihevc (10:7). Dunajčanke so se z asom Hutchinson še vrnile v igro, saj so zaostajale le še za točko (10:11), toda po dveh zaporednih točkah Radišković so Kamničanke prišle do štirih zaključnih žog za končno zmago. S servisom v mrežo jih je »rešila« Martha Vassilakopoulos.

Calcit Volley – SVS Post Schwechat 3:2 (22, 7, -23, -20, 11)

Dunaj – Športna dvorana Posthalle, gledalcev 150, sodnika: Jambor, Kovar.

Calcit Volley: Pavlović Mori 2, Špoljarič (L), Mihevc 5, Radišković 16, Šiftar 2, Vovk, Brulec Kostić 22, Lenart 1, Boisa 3, Janežič (L), Charuk 10, Sillah 17, Zorman, Čižman. Trener: Gregor Rozman.
SVS Post Schwechat: Vassilakopoulos 1, Mitrengova 10, Pavlova 1, Chrtianska 12, Mićić, Hutchinson 6, Mehić 10, Tuluk, Trunner, Haselsteiner (L), Mikšikova 8, Haslinger 5, Baji (L), Katz 1. Trenerka: Zuzana Pecha Tlstovicova.

Avtor: Calcit Volley; Foto: Klemen Brumec

 

Tagi