Kamničanke po preobratu do prve letošnje lovorike

Odbojkarice Calcit Volleyja so v finalu zaključnega turnirja srednjeevropke lige v mariborskem Draš centru s 3:2 (-19, 23, -20, 18, 7) premagale Mladost Zagreb. Tretje mesto je po zmagi s 3:1 (14, 23, -20, 16) nad ekipo Swietelsky-Bekescsaba osvojila Nova KBM Branik. Kamničanke bodo v četrtek, 7. marca, ob 17.30, v četrtfinalu pokala Slovenije v gosteh igrale z ATK Grosupljem.

Calcit Volley – Mladost Zagreb  3:2 (-19, 23, -20, 18, 7)
Maribor – Draš center, gledalcev 100, sodnika: Adler (Madžarska, Viktorini-Lisa (Slovaška).

Calcit Volley: Rituper, Gorjup, Radišković 16 (1 as, 1 blok), Šen 8 (1 as), Najdič 1, Hutinski 13 (3 asi, 3 bloki), Boisa, Charuk 18 (4 bloki), Topič, Grubišič-Čabo (L), Maček, Pucelj 19 (2 bloka), Čižman, Banko (L). Trener: Bruno Najdič.
Mladost Zagreb: Antunović 2, Pavičić 20 (1 as), Freund 10 (1 as, 5 blokov), Mihaljević 21 (2 asa, 2 bloka), Papac 8 (1 as, 4 bloki), Koraca, Burđelez, Ištuk 2, Drobac, Prkačin, Smoljan (L), Brašnić (L), Bošnjak, Grabić 17 (5 blokov). Trener: Darko Nojić.

Zagrebčanke so v rednem delu srednjeevropske lige edine premagale Kamničanke, za katere je bil to sploh edini poraz v letošnji sezoni, če ne upoštevamo lige prvakinj. V polfinalu sta obe ekipi prepričljivo prišli do zmage, lažje delo so imele zagrebške odbojkarice, ki so bile boljše od oslabljenih branilk lanskoletnega naslova, ekipe Swietelsky-Bekescsaba, kamniške pa so še šestič v letošnji sezoni premagale Novo KBM Branik. Mariborčanke so v tekmi za tretje mesto pričakovano premagale Madžarke in osvojile končno tretje mesto.

Prvi niz finalnega obračuna je pripadel odbojkaricam Mladosti. Kamničanke so v svojem verjetno kar najslabšem nizu letošnje sezone izid izenačile le dvakrat, na 2:2 in 3:3, od izida 4:5 pa so bile v podrejenem položaju. Na servis Andree Mihaljević, ki je dosegla tudi dva asa, je Mladost pobegnila na 10:4, niz pa je bil odločen po treh zaporednih asih Leonarde Grbić in uspešnem napadu Katarine Pavičić, ko so Zagrebčanke povedle že s 16:6. Do konca niza so varovanke Bruna Najdiča svoj zaostanek nekoliko znižale, vendar zmaga Mladosti ni bila niti v enem trenutku vprašljiva. O tem govori tudi njen šest asov in 71-odstotna uspešnost v napadu, medtem ko Kamničanke niso dosegle niti enega asa, v napadu pa so bile 57-odstotne.

Popolnoma drugače so štirikratne zaporedne slovenske državne prvakinje odigrale drugi niz, a le do njegove končnice, ko so skorajda zapravile visoko vodstvo. Z dvema zaporednima točkama Maše Pucelj so povedle s 3:0, in čeprav so nasprotnice z blokom Papac izenačile na 5:5, neodločeno pa je bilo še pri izidu 6:6, so Kamničanke s petimi zaporednimi točkami, zadnjo je prispevala Andjelka Radišković, pobegnile za pet točk (11:6), po novi točki Pucljeve pa že za devet (21:12). Namesto da bi niz v miru pripeljale do konca, so spet popustile na sprejemu, kar so Zagrebčanke izkoristile in se jim v sami končnici približale le na točko zaostanka (22:23). Serijo njihovih petih zaporednih točk je prekinila šele Sara Hutinski, do izenačenja v nizih pa je prišlo po napaki Mladosti na svoj servis.

Slabo igro s konca drugega niza je kamniška ekipa prenesla v tretjega, ko je Mladost po kamniškem izenačenju na 3:3, na servis Katarine Pavičić dosegle kar osem zaporednih točk. Čeprav je Asja Šen za trenutek prekinila njihovo serijo, so zagrebške odbojkarice po svojem sedmem bloku na tekmi, Kamničanke so do tega trenutka v tem elementu igre osvojile le eno točko, pobegnile že na 13:4. Na servis Sare Najdič so slovenske prvakinje nekoliko znižale svoj zaostanek, saj so po njenem asu zaostajale za pet točk (11:16). S točko Hutinsijeve so Kamničanke še prišle na štiri točke zaostanka (14:18), to pa je bilo bolj ali manj vse, kar jim je še uspelo v tem nizu, v katerem je bilo v njihovi igri spet vse preveč napak in težav na sprejemu.

Z dvema zaporednima asoma Hutinskijeve so Kamničanke v četrtem nizu povedle s 7:3, po treh zaporednih točkah Lucille Charukm zadnjo je dosegla z blokom, pa z 10:5. Neugodna Leonarda Grabić je nato s svojimi servisi spet spravljala v težave kamniške sprejemalke, tako da je bil z njenim asom izid na enajsti točki izenačen. Čeprav so Zagrebčanke s točko Pavičićeve povedle s 15:14, so kamniške odbojkarice vseeno izenačile izid v nizih. Z delnim izidom 4:0 so prišle do treh točk prednosti (18:15), do odločilne prednosti pa so prišle na servis Šenove, ko so prišle do osmih zaključnih žog. Drugo je nato izkoristila Pucljeva.

V tie-breaku so odbojkarice Mladosti najboljši slovenski ženski odbojkarski ekipi v zadnjih petih sezonah sledile le do druge točke, ko je bil izid zadnjič na tekmi izenačen. Do prve večje prednosti so prišli po dveh zaporednih točkah Charukove in eni Pucljeve, ko so povedle s 7:3, do odločilne pa na servis Pucljeve in bloku Radiškovićeve za vodstvo z 11:4. Kamničanke visokega vodstva niso več izpustile iz rok, z blokom pa je njihovo prvo letošnjo lovoriko potrdila Maša Pucelj.

Za odbojkarice Calcit Volleyja je to četrti naslov v tem tekmovanju (najboljše so bile še v letih 2014, 2016, 2020), tako da so se zdaj izenačile z Novo KBM Branikom, ki je tudi pri štirih lovorikah. Pri treh zmagah je Bekescsabai, pri dveh Senica (Slovaška), s po eno pa se lahko pohvalijo GEN-I Volley, Modranska Prostejov (Češka), Olomouc (Češka), Rijeka (Hrvaška) in Vasas (Madžarska).

Izjava po tekmi

Bruno Najdič, trener Calcit Volleyja: »Tudi v trenutkih, ko so Zagrebčanke osvajale točke, niti nismo igrali slabo, vendar je bil njihov pritisk s servisom strašen. V prvem nizu smo prejeli šest asov, toda to niso bili asi, ki bi bili plod naših napak, ampak so bili preprosto odlično izvedeni z njihove strani. Celotna tekma je bila v serijah, toda to niso bili vzponi in padci zaradi slabe igre, pač pa sta ekipi s svojo kakovostjo prišli do te prednosti. Tekma je bila vrhunska, kakovostna, vesel pa sem, da so bile igralke za svoje delo in vsa odrekanja, ki so ga opravile do zdaj, nagrajene s to lovoriko. Moram jim čestitati, da so se skozi celotno tekmo vračale v igro, od sredine četrtega niza pa so prevladovale na igrišču.«

Avtor: Calcit Volley; Foto: Klemen Brumec

 

Tagi