Kamničani z odličnim petim nizov v finale državnega prvenstva

Odbojkarji Calcit Volleyja so v drugi polfinalni tekmi končnice Sportklub prve odbojkarske lige doma premagali Merkur Maribor s 3:2 (22, -23, -22, 21, 3). Kamničani so bili boljši tudi v prvi tekmi v Mariboru s 3:2 (-14, 17, -20, 16, 11) in se bodo v finalu pomeril z ACH Volleyjem, ki je bil v dveh tekmah boljši od Panvite Pomgrada. Prva tekma bo v sredo, 20. aprila, v ljubljanski dvorani Tivoli.

Calcit Volley  – Merkur Maribor 3:2 (22, -23, -22, 21, 3)
Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 350, sodnika: Markelj, Novak.

Calcit Volley: Kos 4, Hribar (L), Bregar, Purić 5, Kosmina, Gasparini 25, Klobučar 10, Siirilä 11, Brulec 1, Beravs, Plot (L), Mujanović 2, Pavlović 15. Trener: Matija Pleško.

Merkur Maribor: Cafuta, Herman (L), S. Adžović, Kovačević, Pavlović 6, Bračko 1, Košenina (L), Donik 14, A. Adžović, Planinšič 2, Kržič 6, Ikhbayri 27, Kovačič, Gergye 7. Trener: Sebastijan Škorc.

V dozdajšnjih petih medsebojnih tekmah letošnje sezone trikrat boljši Mariborčan, tudi v polfinalu pokala Slovenije, zadnji dve tekmi dobili Kamničani, ki so slavili tudi v prvi polfinalni tekmi končnice. Na drugi tekmi, ki si jo je ogledala tudi celotna ekipa ACH Volleyja, so varovanci Matije Pleška še prišli še do tretje in najbolj pomembne zmage v sezoni. Predvsem je bil navdušujoč peti niz, v katerem so dosegli kar šest blokov, za še dva asa pa je poskrbel Mitja Gasparini.

Mariborski odbojkarji so v tekmo vstopili precej bolj nervozno kot kamniški, ki so z blokom Mitje Gasparinija povedli s 5:2, z njegovim asom pa s 7:3, to pa sta bili tudi edini točki, ki so jih dosegli domači odbojkarji, preostalih pet so dobili na račun lastne napake gostov. Vendar so se gostje hitro vrnili v igro, z uspešnim napadom Janeza Janža Kržiča so izid na deveti točki izenačili, z asom Ahmeda Ikhbayrija, ki je bil pred tem uspešen še v napadu, pa so Mariborčani povedli s 15:13. Tudi njihovo veselje ni trajalo dolgo, kajti Danilo Pavlović je izid že na 15. točki izenačil. V končnici so bili bolj zbrani domači odbojkarji, ki so z blokom Nika Mujanovića prišli do dveh zaključnih žog za vodstvo z 1:0 v nizih. Po enajsti lastni napaki gostov, pri katerih je Ikhbayri dosegel osem točk, so izkoristili že kar prvo.

Tudi v začetku drugega niza sta obe ekipi naredili kar nekaj lastnih napak. Do osme točke so bili ves čas v prednosti Mariborčani, toda po novi njihovi lastni napaki so prvič povedli Kamničani (9:8). S svojo deseto točko na tekmi je Gasparini poskrbel za kamniško vodstvo z 12:10, s svojim prvim asom na tekmi pa Danilo Pavlović za 15:12. Z asom Jana Brulca in blokom Tommija Siirilä so Kamničani gostom pobegnili na 19:14. Toda po drugem polminutnem odmoru so Mariborčani na servis Ikhbayrija, ki je bil uspešen še v napadu, izid na 19. točki izenačili. S točko Mujanovića, ki je tik pred tem vstopil v igro, so Kamničani v končnico vstopili z vodstvom 23:21, Ikhbayri je izid na 23. točki izenačil, z asom Uroša Planinšiča pa so gostje prišli do zaključne žoge za izenačenje v nizih. Z blokom Kržiča so to tudi naredili.

Po začetnih 2:0 za kamniško ekipo so gostje z napadom Rolanda Gergyja povedli z 9:7. Čeprav je Siirilä izid na deveti točki izenačil, je Žiga Donik Mariborčanom spet priboril dve točki prednosti (11:9), Ikhbayri z blokom pa že tri (14:11). S polminutnim odmorom Matije Pleška so se Kamničani vrnili v igro in z asom Siirilä izenačili na 14:14. Pred vstopom v končnico niza so bili v boljšem položaju spet gostje, ki so po točki Donika vodili z 20:18. V še boljšem so bili po uspešnem napadu Gyergyja (23:20), ki je poskrbel tudi za štiri mariborske zaključne žoge za vodstvo z 2:1 v nizih. Tretjo je zaključil Ikhbayri. To je bila že njegova 21. točka na tekmi.

Z dobrim servisom Jana Brulca in dobri reakciji drugega Jana v domači ekipi, Klobučarja, so bili Kamničani tisti, ki so v četrtem nizu prvi prišli do dveh točk prednosti (10:8). Pri vodstvu domače ekipe s 14:12 je sodnik Blaž Markelj zaradi medsebojnega besednega obračunavanja do konca niza izključil Danila Pavlovića in Rolanda Gergyjea. Vendar se strasti še niso popolnoma umirile. Po dveh zaporednih točkah Timoteja Gala Kosa so Kamničani povedli z 21:17, vendar je rdeči karton ob tem prejel Brulec, tako da so do točke in servisa prišli gostje. Vendar to ni zaustavilo domače ekipe, ki je po napadu Klobučarja prišla do treh zaključnih žog. Izkoristili so prvo.

V še enem od številnih petih nizov, ki so jih Kamničani odigrali v letu 2022, nobenega od njih niso izgubili, so domači odbojkarji z dvema blokoma Siirilä in Gasparinija povedli s 5:1. Na servis Klobučarja in še enim blokom, spet Siirilä, pa je bilo že 6:1 za odbojkarje Calcit Volleyja. Po četrtem bloku v tie-breaku, že tretjem Gasparinija, so Kamničani na menjavo strani odšli s prednostjo šestih točk, toda s tem blokov s strani domače ekipe še ni bilo konec. Za vodstvo z 9:2 ga je dosegel še Diko Purić. Ko je z asom točko dosegel še Gasparini, je bila mariborska ladja ob zaostanku osmih točk (3:11) dokončno potopljena. Še toliko bolj, ker sta sledil dve lastni napaki gostov.

Izjavi po tekmi

Matija Pleško, trener Calcit Volleyja: »Iskreno povedano ne vem, katera tekma je bila to letos, ki smo jo dobili v tie-breaku, saj me zanima samo naslednja tekma, ki je pred nami. S statistiko se bom igral po koncu sezone, čeprav sem nagnjen k temu, da imam statistično obdelano vso zadevo. Videlo se je, da je bil vložek z obeh strani velik. Mi smo imeli doma zaključno žogico, zato smo se morali samo umiriti. Pred tekmo so bile možnosti 50:50, ampak na koncu je odločalo, kot bi rekel Viktor Krevsel, srce in hladna glava. V tie-breaku so fantje to fantastično izvedli in sem bil kar navdušen, kajti na takšni ravni odigrati tie-break, je nekaj neverjetnega. Ampak to je zdaj že lep spomin, kajti pred nami je finale z ACH Volleyjem.«

Alan Košenina, libero Merkur Maribora: »Imeli smo veliko priložnosti, ki jih nismo izkoristili, nato pa smo še slabo odprli peti niz in rezultat je bil temu primeren. Skozi vso tekmo smo naredili veliko lastnih napak, še zlasti v prvem, tudi to, da je bilo med obema tekmama 14 dni premora, ne sme biti noben izgovor. S Kamničani je vedno nervozna tekma, tako je bilo tudi danes, ampak na koncu je bila njihova zmaga zaslužena.«

Avtor: Calcit Volley; Foto: Klemen Brumec

 

Tagi