Kamničani do zmage proti državnim prvakom

Odbojkarji Calcit Volleyja so v zadnji tekmi 20. kroga Sportklub prve odbojkarske lige za moške doma premagali ACH Volley s 3:2 (-26, 20, 26, -25, 12). V zadnjem krogu rednega dela državnega prvenstva se bodo Kamničani, v soboto, 20. februarja, ob 19. uri, pomerili s Panvito Pomgradom. Tekma bo v Murski Soboti.

Calcit Volley – ACH Volley   3:2 (-26, 20, 26, -25, 12)
Kamnik – Športna dvorana Kamnik, brez gledalcev, sodnika: Pevc (Škofja Loka), Miklošič (Maribor).

Calcit Volley: Kos, Hribar (L), Bregar 22, Purič 7, Kosmina 2, Gasparini, Hebda 15, Klobučar 21, Jerončič, Brulec 7, Beravs, Štalekar 8, Plot (L). Trener: Gregor Jerončič.
ACH Volley: Toman (L), Ropret 3, Pernuš, Toukhteh, Dagostino (L), Pavlovič, Bošnjak, Okroglič 2, Rutar 2, Pokeršnik 17, Videčnik 9, Kök 19, Vučićević 22. Trener: Matija Pleško.

Čeprav Kamničani na prvenstveni lestvici po rednem delu državnega prvenstva višje od trenutnega tretjega mesta ne morejo več, nižje pa tudi ne, je bil zanje obračun z Ljubljančani vseeno zelo pomemben. Če drugega ne, za dvig samozavesti, predvsem pa zaradi spoznanja, da se lahko v končnici vmešajo v boj za najvišja mesta. Obe dozdajšnji tekmi z ACH Volleyjem je kamniška ekipa izgubila, v začetku decembra celo brez osvojenega niza, vendar sta se kar dva končala na razliko. Tudi v nocojšnjem maratonskem dvoboju so se kar trije nizi končali na razliko, dva v korist ACH Volleyja, vseeno pa so se na koncu zmage veselili domači odbojkarji, ki so dosegli kar 17 asov, od tega Jan Brulec sedem.

Prvi niz je bolj začela domača ekipa, ki je po kar treh zaporednih asih Jana Klobučarja gostom pobegnila za tri točke (4:1), z blokom Mihe Bregarja pa pred polovico niza za štiri (12:8). Ljubljančani so se Kamničanom z blokom Božidarja Vučičevića približali le na dve točki zaostanka (11:13), toda po svoji lastni napaki so spet zaostajali za štiri (11:15). Ko so gostje zmanjšali število lastnih napak, so se pred vstopom v končnico niza, po zaslugi Mateja Köka, približali le še na točko zaostanka, z asom Matica Videčnik pa so izid na 21. točki izenačili. V še eni napeti končnici so s točko Saše Štalekarja prvi do zaključne točke za vodstvo z 1:0 prišli domači odbojkarji, nato so imeli še dve, na koncu pa je prvo za Ljubljančane izkoristil Kök.

V drugem nizu sta bili ekipi dolgo izenačeni. Do dvanajste točke so bili sicer večinoma v prednosti domači odbojkarji, ki so na servis Milosza Hebde, ki je pri vodstvu ACH Volleyja z 8:7 zamenjal Martina Kosmino, in uspešnem napadu Štalekarja povedli s 15:12. Gostujoči trener Matija Pleško se je odločil za prvi polminutni odmor, po novi napaki svoje ekipe in zaostanku štirih točk (16:20), pa še za drugega. Ko je še ena žoga Ljubljančanov končala v avtu, se je Kamničanom nasmihalo izenačenje v nizih, saj so vodili že z 22:17. Klobučar je svoji ekipi priigral štiri zaključne žoge, drugo je z blokom zaključil Diko Purič.

Z blokom Klobučarja in dvema zaporednima asoma so Kamničani v tretji niz vstopili z vodstvom s 3:0, tako da je Pleško takoj posegel po polminutnem odmoru. Toda že v naslednjem napadu je Klobučar dosegel novo točko, takoj za njim pa Brulec še tretji as. V še večjih težavah je bila ljubljanska ekipa po še enem slabem sprejemu in četrtem asu Klobučarja, saj je zaostajala že za sedem točk (8:1). Kamničani so vodili tudi z 18:11, čeprav so se jim gostje že približali na tri točke zaostanka (7:10), toda navkljub temu smo videli še eno razburljivo končnico. Na servis Filipa Rutarja so gostje zaostanek šestih točk (15:21) spremenili v vodstvo s 23:21. Vendar so se domači odbojkarji vrnili v igro, z asom Brulca prišli do zaključne žoge, nato pa je Hebda s tremi zaporednimi uspešnimi napadi le izkoristil četrto.

V četrti niz so bolje vstopili ljubljanski odbojkarji, ki so povedli s 4:1, nato pa že z 8:3, ko je bil na servisu uspešen Vučićević. Gregor Jerončič se je odločil za polminutni odmor, toda po asu Köka, je njegova ekipa zaostajala za šest točk (6:12). Vendar je tokrat sledil preobrat v režiji domače ekipe, ki je z asom Brulca izid že na dvanajsti točki izenačila. V še eni napeti končnici so domači odbojkarji po napaki gostov prišli do dveh točk prednosti (22:20), a so Ljubljančani z blokom Vučićevića prvi prišli do zaključne žoge, čeprav so Kamničani še vodili s 23:21. Čeprav je Štalekar z blokom domačim odbojkarjem priboril zaključno žogo za končno zmago, je njihove upe z dvema zaporednima točkama pokopal Kök.

Z drugim asom Mihe Bregarja so Kamničani v tie-breaku prvi prišli do dveh točk prednosti (5:3), tako da se je Pleško odločili za polminutni odmor. Kljub temu so domači odbojkarji na menjavo strani odšli z vodstvom 8:5, vendar njihovo veselje ni bilo dolgotrajno, kajti Pokeršnik je na osmi točki izid izenačil. Za polminutnim odmorom je tokrat posegel Jerončič, njegovi varovanci pa so preko Hebde povedli z 11:9, z blokom Štalekarja pa do novih dveh točk za končno zmago. Tokrat so izkoristili že prvo. Kako drugače, kot z asom poljskega sprejemalca v dresu Calcit Volleyja, Hebde.

Gregor Jerončič, trener Calcit Volleyja: »Čeprav nam v rezultatskem smislu zmaga ni prineslo praktično ničesar, saj bomo v vsakem primeru po koncu rednega dela prvenstva tretji, me veseli, da so fantje videli, kako je, če si ves čas agresiven in ne dovoliš nasprotniku, da vodi igro. Dobro je tudi, da smo videli, da lahko tudi Miha Bregar odlično zamenja Mitjo Gasparinija, izpostavil pa bi tudi naš začetni udarec, saj smo bili ves čas agresivni, nato pa smo svojo priložnost iskali v bloku in obrambi. V tem smo bili uspešni, čeprav je res, da bi tekmo lahko končali že prej, vendar smo bili v končnicah premalo drzni. Niti ni šlo toliko za to, da bi se igralcem zatresla roka, kot to, da smo sprejemali napačne odločitve.«

Avtor: Calcit Volley; Foto: Klemen Brumec

 

Tagi