Kamničani brez novoletnega darila

Odbojkarji Calcit Volleyja so v tekmi 14. kroga Sportklub prve odbojkarske lige za moške v derbiju v Ljubljani izgubili proti ACH Volleyju z 2:3 (-24, 19, 19, -18, -13). V prvem krogu modre skupine državnega prvenstva bodo Kamničani igrali 13. januarja.

ACH Volley – Calcit Volley  3:2 (24, -19, -18, 18, 13)
Ljubljana – Dvorana Tivoli, gledalcev 200, sodnika: Markelj, Pevc.

ACH Volley: Kržič, Satler, Šket 14, Najdič 1, Marovt 7, Koncilja 12, Kovačič (L), Gjorgiev 8, Sešek 7, Pokeršnik 14, Videčnik 6. Trener: Radovan Gačič.

Calcit Volley: Planinšič 3, Vinkovič, Lazar 1, Karadža Pevc (L), Košenina (L), Nikolić 7, Okroglič 11, Mitrašinović 19, Brunet 22, Oman, Bakonji, Pavlović 7. Trener: Mladen Kašić.

V prvi letošnji medsebojni tekmi so pred svojimi navijači slavili kamniški odbojkarji, ki Ljubljančanom pred polno dvorano niso prepustili niti niza. Toda po tej tekmi je Nik Mujanović zapustil kamniško ekipo, pozneje se je poškodoval še Črtomir Bošnjak in končal letošnjo sezono. Navkljub temu so Kamničani po porazu v Kranju v devetem krogu nadaljevali svoj zmagoviti niz in so imeli pred nocojšnjim derbijem točko prednosti pred Ljubljančani, ki so imeli po porazu v Kamniku veliko manj stresov. V ligi prvakov so prikazali nekaj odličnih iger, reda ne tudi ob njihovem zadnjem gostovanju v Rzeszowu, zato so lahko bolj mirno čakali na drugi letošnji derbi s kamniško ekipo.

Domači odbojkarji so po bloku Danijela Koncilja gostom v začetku uvodnega niza pobegnili za tri točke (8:5). Vendar so se Kamničani hitro vrnili v igro, saj je Jure Okroglič z blokom izenačil na 9:9, s točko Uroša Nikolića pa so povedli z 12:11. Vse do konca niza je bila igra izenačena, kamniški odbojkarji pa so bili tisti, ki so po asu Okrogliča prišli do dveh zaključnih žog. Obe so Ljubljančani ubranili, nato pa je Nikola Gjorgiev z asom izkoristil prvo. V prvem nizu so imeli Kamničani predvsem težave na sprejemu, obe ekipi pa sta bili zelo dobri v bloku. Kar šest so jih dosegli ljubljanski odbojkarji, enega manj pa kamniški.

Domači odbojkarji so po odličnem zaključku uvodnega niza dobro začeli tudi drugega, ko so po dveh zaporednih blokih Jana Pokeršnika in napadu Luke Marovta povedli s 6:2. V še večjih težavah so bili Kamničani po novem, že devetem bloku domače ekipe, tokrat Marovta, saj so zaostajali že za pet točk (5:10). Z asom Uroša Planinšiča so se kamniški odbojkarji vrnili v igro, zaostajali so le še za dve točki (9:11), po polminutnem odmoru Radovana Gačiča pa je Calcit Volley s točko Lazara Bruneta izid izenačil. Okroglič je svojo ekipo prvič v drugem nizu popeljal do vodstva (13:12), z blokom Uroša Pavlovića pa je bilo že 16:12 za Kamničane, ki so po napaki domačinov vodili tudi z 19:14. Visoke prednosti gostje niso zapravili, niz pa se je končal z dvema zaporednima napakama domačinov.

Na podoben način, kot so končali drugi niz, so Kamničani začeli tretjega, saj so po dveh zaporednih točkah Tomislava Mitrašinovića povedli s 6:1. Visoko vodstvo ni uspavalo razigranih Kamničanov, ki so s točko Nikolića utrujenim Ljubljančanom, ki so v četrtek igrali tekmo v ligi prvakov na Poljskem in se po njej včeraj z avtobusom vrnili domov, pobegnili že na 10:2. Domači trener Radovan Gačič je temeljito premešal svojo zasedbo, ki je vzpostavila ravnotežje na igrišču, prepolovila svoj zaostanek (11:15), to pa je bilo tudi bolj ali manj vse, kar ji je uspelo. Ob zbrani igri so Kamničani prišli do kar sedmih zaključnih žog za vodstvo z 2:1 v nizih. Izkoristili so drugo po napaki Ljubljančanov na servisu.

Če so Ljubljančani slabo začeli tretji niz, so toliko bolje začeli četrtega, ko so na servis Pokeršnika in točki Alena Šketa povedli s 4:0, zato je Mladen Kašić vzel polminutni odmor. Z njim je na kratko zaustavil domačo ekipo, toda po asu Šketa in bloku Koncilje so njegovi varovanci zaostajali za šest točk (4:10). S tem pa težav za goste še ni bilo konec, kajti po asu Koncilje je bilo že neulovljivih deset točk zaostanka (5:15), tako da so Kamničani bolj kot o koncu četrtega niza razmišljali o tie-breaku. Do konca niza so svoj zaostanek nekoliko znižali, za izenačenje v nizih pa je poskrbel Matic Videčnik.

Tudi začetek petega niza je pripadel domačinom, ki so povedli celo s 5:0. Ob servisih Videčnika je imel največ zaslug za njihovo visoko vodstvo Šket s tremi zaporednimi točkami, prvo je dosegel Jaka Sešek, zadnjo, peto pa je prispeval Koncilja. Nekaj upanja za preobrat so imeli Kamničani po servisih Mitrašinovića, ko so se domačinom približali na dve točki zaostanka (5:7), z blokom Pokeršnika pa so Ljubljančani na menjavo strani odšli s prednostjo treh točk. Toda po asu Luke Lazarja je bilo le še 9:8 za ACH Volley, po napadu Mitrašinovića in napaki domače ekipe pa je Calcit Volley po dolgem času spet vodil (11:10). Z blokom Koncilje so do vodstva nato prišli domači odbojkarji (12:11), ki so z blokom Šketa prišli tudi do dveh zaključnih žog za zmago in prvo mesto po rednem delu državnega prvenstva.

Izjavi po tekmi

Mladen Kašić, trener Calcit Volleyja: »Z relativno slabo igro smo imeli v prvem nizu priložnost, da ga vseeno dobimo. Po njem smo odigrali dva zelo dobra niza, potem pa smo imeli težave z zbranostjo, utrujenostjo, vendar smo vseeno še imeli priložnost za zmago. Ne želim govoriti o tem, da smo brez dveh igralcev, ki sta v začetku sezone veliko pomenila za našo ekipo, je pa dejstvo, da je zdaj naš trening slabši. Glede na stanje, v katerem smo, smo odigrali dobro tekmo. Žal mi je, da smo izgubili, veseli pa me, da se je ekipa borila in da se tudi po zaostanku 0:5 v petem nizu ni predala. Vedeti moramo, da je na korektorju vso tekmo igral Mitrašinović in to solidno, na sprejemu je bil po dolgem času spet Brunet …«

Radovan Gačič, trener ACH Volleyja: »Resnično smo že na koncu z energijo. Želel sem si, da bi po dobljenem prvem nizu tekmo čim prej končali, vendar smo v drugem in tretjem nizu preveč padli, Kamničani so začeli tudi bistveno bolje servirati, mi nismo dobro odreagirali, toda v začetku četrtega niza se je zgodila ključna zadeva, namreč, ko smo jim pobegnili, gostje niso odreagirali in na tem valu, čeprav na koncu z močmi, smo le prišli do zmage. Zdaj smo tam, kjer želimo biti in naredili bomo vse, da tu tudi ostanemo.«

Avtor: Calcit Volley; Foto: Klemen Brumec

 

Tagi