Jan Šubelj najmlajši slovenski velemojster

Jan Šubelj je pogoje za velemojstra z osemnajstimi leti izpolnil na nedavnem Evropskem prvenstvu v Srbiji, kjer je osvojil še zadnji pogoj za naziv velemojstra. Že dve koli pred koncem (11.) si je z dosežkom 6,5 točke iz devetih partij priboril normo, od tega je zbral 4 točke v 6 partijah proti igralcem z naslovom GM (velemojster) in ratingom nad 2600. V 9. krogu je na evropskem članskem prvenstvu s črnimi figurami remiziral z azerbajdžanskim velemojstrom Nijatom Abasovom ter po dobrem desetletju postal novi slovenski velemojster.

Na novinarski konferenci, ki je potekala 16. marca na Šahovski zvezi Slovenije, je Jan Šubelj spregovoril o zadovoljstvu ob izrednem dosežku, ni pa skrival ambicioznih šahovskih ciljev, ki si jih je zadal za prihodnost. “Moji cilji so še višji. Najprej bom moral čim bolj povečati rating. Pol točke mi je zmanjkalo za uvrstitev na Svetovni pokal in želim si, da bom tam kmalu tekmoval. Na prvem mestu je sedaj matura na gimnaziji v Kamniku,” je dejal Šubelj.

Šahist iz Križa pri Komendi se je začel šahovsko razvijati v Šahovskem klubu Komenda, pod vodstvom legendarnega vzgojitelja mladih Francem Poglajnom, seveda pa je bil reden tekmec tudi vsem znanim mladim šahistom šahovskega društva Domžale. V omenjenem klubu je začela šahovsko pot tudi najboljša slovenska šahistka velemojstrica Laura Unuk.

Z leve: velemjstrica Laura Unuk in velemojster Jan Šubelj, foto: Matjaž Mazzini

Jan je redno tekmoval tudi v Ljubljanski in Osrednje slovenski šahovski ligi, ki se ju že od samega začetka udeležujejo zasedbe ŠD Domžale. Takrat smo ga lahko spoznavali še kot osnovnošolca in rosnega najstnika. Že kot 15-letnik je prvič zaigral za člansko ekipo ene izmed zasedb slovenske reprezentance, želi pa si, da bi kmalu v njej prevzel še večjo in pomembnejšo vlogo, ter da bi kdaj v prihodnje premagal najboljšega šahista sveta, Norvežana Magnusa Carlsena. Njegov vzornik je sicer legendarni Američan Bobby Ficher, pozna praktično vse njegove partije, ki so na voljo.

Z leve: Jan Šubelj in generalna sekretarka ŠZS Nina Rob, foto: Matjaž Mazzini

Njegov trener in mentor je mojstrski kandidat Martin Kodrič iz Ljubljane, ki mu je še sedaj v največjo strokovno oporo, čeprav nima laskavega naziva mojstra ali kaj več, vendar mu uspe pripraviti vsa gradiva. Priskrbi mu seveda predvsem partije, ki jih Jan potrebuje pri srečevanju z najmočnejšimi šahisti na turnirjih po vsem svetu.

Jan pred slavnostno torto in nepogrešljivo šahovnico v prostorih ŠZS na Bravničarjevi v Ljubljani, foto: Matjaž Mazzini

Velika priložnost za Janovo dokazovanje bo že sredi decembra letos, ko bo Slovenjia v Ljubljani znova gostila odmevno evropsko prireditev in sicer organizacijo EP za člane v pospešenem in hitropoteznem šahu, kjer obstoja možnost, da se je bo udeležil tudi najboljši šahist sveta Magnus Carlsen. Naj ob tem spomnimo, da je Slovenija organizirala ekipno EP za člane in članice v Termah Čatež leta 2021 in EP za člane ravno tako v Termah Čatež leta 2022.

Torta, ki jo je prejel Jan Šubelj ob osvojitvi naslova velemojstra, foto: Matjaž Mazzini

Petra Petravič, Foto: Matjaž Mazzini

 

Tagi