Izjemna zmaga Težkoatletskega kluba Domžale ob šestdeseti obletnici ustanovitve!

Pred natanko šestdesetimi leti je bil ustanovljen Težkoatletski klub Domžale s čimer se uvršča med enega najstarejših športnih društev na domžalskem območju. Bila je tretja nedelja v marcu leta 1963, ko so se na ustanovni skupščini zbrali Lojze Dolenc, Milan Kosmatin in Zmago Berlec. Ravno včeraj torej tretjo nedeljo v marcu pa je potekalo tudi četrto kolo ekipnega državnega prvenstva v olimpijskem dviganju uteži. TAK Domžale je tokrat meril moči proti IZTA iz Ljubljane.

Ob tej priliki se je primeril zgodovinski nastop TAK Domžale v državnem prvenstvu. To je bila resnično tekma presežkov. Podrtih je bilo namreč kar nekaj mejnikov. Pojdimo lepo po vrsti. Najprej so bila na vrsti dekleta, kjer je večkratna državna prvakinja Petra Pavlič popravila državni rekord pri ženskah. V potegu je namreč dvignila kar 82 kg, kar je pomenilo tudi absolutno najboljši rezultat v zgodovini slovenskega dviganja v tej disciplini. Tudi v sunku je bila zelo blizu državnemu rekordu na 101 kg.

Nato so prišli na vrsto fantje. Che Feilong je v potegu zmogel 55 kg, v sunku pa je izboljšal osebni rekord na 75 kg. Urban Jeraj je v potegu izenačil osebni rekord na 90 kg, v sunku pa je dvignil 100 kg. Izreden nastop je uspel Štefanu Dominku. V kategoriji do 96 kg je namreč v starostni skupini od 45 do 50 let popravil državni rekord v potegu s 103 kg! V sunku je dvignil 117 kg, zelo malo pa mu zmanjkalo tudi na 123 kg, s čimer bi izboljšal državni rekord, ki ga je postavil lansko leto. Ob tem je potrebno dodati, da je imel Štefan samo 91 kg, kar pomeni, da ima v tej kategoriji še precej »rezerve«. Urban Repanšek, je v potegu dvignil 97 kg, v sunku pa 135 kg. Jernej Orešek je bil v potegu uspešen na 115 kg v sunku pa na 125 kg. Izjemen nastop je uspel tudi mlademu Blažu Peterki, v potegu je izboljšal osebni rekord na 117 kg, v sunku pa se je vpisal med enega redkih tekmovalcev v zgodovini kluba, ki je nad glavo zmogel okroglih 150 kg. Na tekmi se je ogreval tudi eden izmed najboljših tekmovalcev Tim Mušič, ki pa je žal kot kaže obnovil staro poškodbo, zato je moral tekmovanje po potegu zaključiti. Najboljša tekmovalca na tekmi sta bila pričakovano Anže Kosmač in Peter Dobnik. Slednji je bil uspešnejši v potegu na 135 kg, kjer je Anže zaostal za 5 kg. V sunku sta oba napadla mejo 300 kg v olimpijskem biatlonu, to je seštevek potega in sunka. Ta dosežek v zgodovini kluba ni uspel še nobenemu tekmovalcu. Peter bi za takšen rezultat moral suniti 165 kg. Nalog je bil zelo soliden, v sunku iz ramen pa mu je nekoliko zmanjkalo moči. Anže se je za isti cilj moral spopasti s 170 kg s čimer bi popravil tudi absolutni rekord kluba v sunku. Po desetih letih treniranja, garanja in odrekanja mu je uspel ta zares zgodovinski dosežek. Zgodovinski dosežek pa je uspel tudi celotni ekipi, saj so skupaj zmogli kar 1498 sinclair točk. Sinclair točke so merilo kakovosti posameznega tekmovalca, ki omogoča primerjavo različno težkih športnikov med seboj. Navedeni dosežek pa je bil tudi drugi najboljši rezultat vseh časov slovenskega dviganja uteži v ekipnih tekmovanjih. Ob tem sijajnem rezultatu so si tudi že zagotovili naslov ekipnih državnih prvakov.

Petra Pavlič je po tekmovanju povedala: »Sezona se je sicer šele dobro začela, vendar sem preko zime dobro opravila temeljne priprave, tudi na treningih sem v dvigih imela dobre občutke. Nadaljevala bom po začrtani poti, saj kaže da mi trenutni režim treningov zelo ustreza.« Tudi Blaž Peterka ni skrival zadovoljstva: »Na treningu sem nedavno z blokov naložil 151 kg, kar je dajalo dober obet za tekmo. Sprva sva s trenerjem načrtovala 147 kg, vendar mi je šlo tako dobro, da sva se odločila za 150 kg.« Anže Kosmač se je po tekmi razgovoril: »V potegu sem zgrešil na 135 kg, kar je pomenilo, da bi za 300 kg v seštevku moral namesto 165 kg dvigniti 170 kg. Prazaprav »še dobro« da sem uspel v potegu le 130 kg, saj sem tako dosegel dva dolgoletna cilja hkrati.«

Predsednik kluba Ivan Peterca tudi ni skoparil s pohvalami: »Zelo sem ponosen, da je bil ravno ob tem jubileju dosežen rekordni dosežek, ki bo z zlatimi črkami zapisan v zgodovino kluba. V tem letu bo klub pripravljal številne aktivnosti v spomin na šestdeseto obletnico ustanovitve. Zahvaljujem se vsem, ki so v teh letih kakorkoli prispevali pri razvoju dviganja uteži na domžalskem področju.«

Avtor: V.O.; Foto: TAK Domžale

Tagi