Intervju: Dario Vesel, predsednik HK Prevoje: “Ponosni, da smo med najboljšimi v državi!”

Hokej velja za enega izmed najbolj priljubljenih športov v občini Lukovica. Na Prevojah je doma že več kot 50 let, kljub tradiciji pa se zanimanje zanj povečuje, saj je trenutno v HK Prevoje včlanjenih 166 članov. O uspešni hokejski sezoni smo se pogovarjali s predsednikom HK Prevoje Dariom Veselom, ki opravlja to funkcijo že šesto leto.

Po desetih mesecih in 18 odigranih kolih ste zaključili svoje nastope v rednem delu 1. lige in-line hokeja na odličnem 2. mestu ter v izločilnih bojih končnice, zasedli končno 3. mesto v državi. Kako bi strnili vtise po letošnji hokejski sezoni?

Sezono 2018/2019 zaključujemo zopet med najboljšimi v državi in utrjujemo svoje mesto v samem vrhu slovenskega in-line hokejskega zemljevida. Forma fantov je bila skozi celotno sezono konstantno dobra. Ocenjujem, da je za to zaslužen odnos do kluba, športa, taktika glavnega trenerja Zmaga Berleca in seveda vrhunski pogoji za trening v RCU Lukovica. Z rezultati smo zadovoljni, kar pa nas tudi utrjuje na naši poti, ki vodi v prihodnje sezone.

Koliko selekcij in generacij trenira v klubu? Kako združujete različnosti med generacijami?

V klubu trenirajo različne generacije in selekcije. Prva članska ekipa pod vodstvom Zmaga Berleca, mlajše selekcije pa vodimo skupaj z ostalima trenerjema Matijo Galetom in Nacetom Sovcem. Skupaj je osem ekip, in sicer selekcije U7, U9, U11, U13, U17, dve članski ekipi ter veterani. Skupaj imamo 166 članov, ki se povečuje iz sezone v sezono, kar kaže na to, da delamo prav. Največ članov prihaja iz naše občine, so pa med nami tudi občani Moravč, Domžal, Mengša, Kamnika, Ljubljane, Vrhnike, Jesenic … Kot zanimivost lahko povem, da se nam v novi sezoni pridružijo tudi trije hokejisti iz Velenja. Lahko smo upravičeno ponosni na velikost in raznolikost prevojskega hokejskega zemljevida.

Predsednik HK Prevoje Dario Vesel.

Selekcija veteranov je že marca zaključila svoje nastope na ledenih ploskvah v Domžalah in Kranju, med sezono pa so uspešno gostovali tudi na mednarodnih turnirjih po Balkanu. Kako ocenjujete njihovo delo in sezono?

Za veterani je uspešna sezona in prepričan sem, da že komaj čakajo novo sezono, na katero pa bo treba počakati. V Sloveniji je običajno prva ledena ploskev v Kranju, in sicer v začetku septembra. Lansko leto so bili veterani aktivni tudi ob našemu klubskem »abrahamu«, saj jih je v klubu kar nekaj takšnih, ki so zraven od samih začetkov Prevojske hokejske pravljice.

V tej sezoni je v dolini Črnega grabna in prvi ligi poleg članske ekipe HK Prevoje zaigrala tudi »domača« ekipa RCU Jesenice?

Tako je. Letos smo imeli v polfinalnem obračunu rednega dela 1. lige in-line hokeja ekipo HK Prevoje in ekipo RCU Jesenice. Gre za to, da sta obe ekipi sestavljeni iz članov Hokejskega kluba Prevoje. Ekipa RCU Jesenice se imenuje tako, ker je celotni finančni vložek ekipe prevzel Bernard Urbanija in ker so bili poleg članov HK Prevoje del ekipe hokejisti iz Gorenjske – Jesenic. Fantje obeh ekip se dobro poznajo in razumejo.

Vincenc Dragar in Bernard Urbanija z ekipo RCU Jesenice.

Kako je bilo na polfinalnem obračunu?

Tekma je potekala v nabito polni dvorani in čeprav se fantje poznajo, je pa bilo čutiti precej hokejskega naboja pred končnico. To se mi zdi povsem običajno, saj so vsi igralci pokazali, da si iskreno in borbeno želijo finala. Mlajši člani so manj vajeni takih tekem in dogajanja okrog napetih končnic, zato je marsikoga čustveno izdala kaka reakcija, vendar vse v žaru borbe. Seveda smo si obe ekipi želeli videti tudi v finalu, vendar smo se žal ponovno srečali v polfinalu. V finale so napredovali izkušenejši igralci in se tako pomerili ekipi RCU Jesenice in Dinamiti iz Horjula in v tretji tekmi finala, postali državni prvaki, za kar jim tudi ob tej priložnosti čestitam. Ekipa HK Prevoje je odigrala tekmo z Masters team Slovenija, ki jo sestavljajo nekdanji igralci hokeja na ledu in osvojila tekmo za 3. mesto v državi.

Kako ocenjujete dosedanje delo kluba HK Prevoje?

Pristop trenerjev, članov, otrok, staršev in vseh, ki se vrtijo okoli Prevojskega hokeja je pozitiven in zadovoljiv. Temu primerni so tudi rezultati v vseh selekcijah, na katere smo upravičeno ponosni. Za hokej oziroma naš klub se nimamo kaj bati. V kolikor bi glavnim motorjem kluba pojenjala volja, verjamem, da bi se našli tudi drugi posamezniki, ki bi s prav takšnim žarom in ponosom nadaljevali zastavljene cilje.

Decembra ste obeležili častitljivi jubilej 50-letnico. Kako je potekalo praznovanje?

Poleg uradne prireditve ob 50-letnici v Šentvidu smo svoje prizorišče namesto hokejistom prepustili igranju ansamblu Modrijani. Zahvaljujemo se vsem obiskovalcem, ki so polepšali našo okroglo obletnico, saj ga je obiskalo približno 2 tisoč ljudi. Z obiskom smo bili nadvse zadovoljni, obenem pa nas je glasba poleg športa še bolj povezala, saj organizacija ni bila majhen zalogaj. Kot smo že večkrat omenili, našega praznika ne bi bilo, brez pomoči Občine Lukovica, Bernarda Urbanija, glavnih akterjev kamnoloma v Lukovici – parkirišče, članov ki so tokrat res stopili skupaj in pokazali, kaj vse smo sposobni izpeljati, donatorjev in seveda že prej omenjenih obiskovalcev. Obletnico smo že nekako zaključili in smo usmerjeni naprej. Že čez 9 sezon bomo praznovali 60-letnico (smeh).

Zabava z ansamblom Modrijani ob 50-letnici Prevojskega hokeja.

Vaša predhodnika sta bila Boštjan Tekavc in Vincenc Dragar. Slednji se je letos poslovil z vodilnih funkcij v klubu. Vas je odločitev presenetila?

Da, naš Vinko je poleg Bernarda Urbanije zaslužen, da je klub leta 1995 ponovno oživel v polni meri in posledično zaradi tega dosegal odlične rezultate. Samo v zadnjih šestih letih je bila članska ekipa štirikrat uvrščena na tretje mesto v 1. ligi in enkrat slavila naslov prvakov v 2. ligi. Vinko ni bil le človek s funkcijo, bil je član in akter kluba, ki je med seboj povezoval vse selekcije. Doživel je klubske vzpone in padce, vendar se je vedno končalo z dvignjeno glavo in s pozitivnim pogledom naprej.

Vincenc vam je pred šestimi leti predal funkcijo predsednika.

Tako je. Veliko sem se naučil od njega, zato tudi vem, da mu je lažje. Pred šestimi leti je predal svojo funkcijo sebi podobnemu. Za doprinos h klubu smo Vinku nadvse hvaležni in smo se mu že javno zahvalili. Seveda še vedno ostaja član kluba, le poslovil se je od vodilnih funkcij zaradi nekaterih sprememb v zasebnem življenju. Odločitev me pri takih stvareh po navadi nikoli ne preseneti, vsak izbira svojo pot in vsakemu privoščim, da izbere takšno, ki ga osrečuje.

Vi ostajate predsednik HK Prevoje?

Sam ostajam na mestu predsednika dokler se ne pojavi nekdo z boljšo vizijo in popolno predanostjo klubu. Seveda se v vsaki večji družbi najde nekdo, ki ti želi spodrezati krila ali skuša izničiti dosedanje delo. Dokler so to posamezniki, me ne skrbi, saj grem ob podpori in zaupanju večine članov v moje delo z dvignjeno glavo in optimizmom dalje. Voljo do dela imam, cilji so v večini realni in jih izpolnjujemo, število igralcev se povečuje,  rezultati govorijo sami zase in želja je, da peljemo Prevojsko hokejsko zgodbo naprej!

Predsednik HK Prevoje Dario Vesel in najboljši strelec prvenstva Nik Pogačar.

Na kakšen način spodbujate najmlajše člane?

Naš največji zaklad pa so vsekakor otroci oz. člani mlajših selekcij. V letošnji sezoni smo bili uspešni na vseh sedmih turnirjih mešanih ekip po Sloveniji, na katerih se otroci pomešajo z vrstniki iz drugih klubov in imajo na klopi drugega trenerja, kar pa še dodatno razširi pojem športnega sveta in-line hokeja. Pri otrocih podpiramo dejstvo, da ni važen rezultat, važno je da vsi okusijo strast treningov, tekem, napetih in manj napetih momentov, druženje in usmerjanje v sam šport ter posameznikovo pošteno sodelovanje na vseh področjih.

Vrhunske rezultate dosegajo tudi mlajše selekcije?

Za nami je tudi pravkar končano državno prvenstvo. Kot edini klub v Sloveniji smo nastopili v vseh selekcijah in v prav vseh osvojili bronasta odličja. Najbolj pa vsekakor odmeva osvojitev mesto prvaka v Hrvaški ligi. Selekcija U11 je skozi celo sezono z zmagami proti ekipam iz Balkana nabirala točke in osvojila 1. mesto. Prav tako je nagrado za najboljšega strelca prvenstva je dobil naš mladi junak Nik Pogačar. Odlični so bili tudi hokejisti v selekciji U13, ki pa so v t.i. »Balkanskih hokejskih borbah« na koncu osvojili 3. mesto. Vse čestitke trenerskemu delu in seveda mladim hokejistom za pristop v Prevojskih dresih. Za prihodnost uspehov Prevojskega hokeja, se nam ni za bati.

Mlajša selekcija HK Prevoje U11.

Imate predvidene kakšne aktivnosti letošnje poletje za mlajše hokejiste?

In-line hokej je stroškovno in časovno dostopen tako staršem kot številnim nadobudnim igralcem, ki trenirajo 2 do 3-krat tedensko in se ob vikendih udeležujejo tekem. Z namenom, da bi se še bolj povezali in se trenerji resnično posvetili najmlajšim, smo se v klubu odločili, da bomo letos prvič organizirali hokejski vikend kamp za mlajše selekcije. Prijavljenih imamo kar 30 otrok na kamp, čaka nas pester a verjamem da tudi lep zaključek sezone prihodnji vikend. Opremo bomo potem za dober mesec postavili v kot in se morda tudi s kakšnim morskim oddihom pripravili na novo sezono.

Kakšen je vaš zaključek ob koncu sezone?

Naša vrata so odprta za vse nove mlade hokejiste med 6 in 13 let. Vpis v hokejsko šolo in vse informacije so dostopne preko strani Hokejski klub Prevoje na družbenem omrežju Facebook, ki je eden izmed naših glavnih komunikacijskih kanalov https://www.facebook.com/hkprevoje/. V imenu upravnega odbora kluba želim bralcem portala Domžalec.si lepe, uspešne, srečne in tudi malo nagajive šolske počitnice ter poletni oddih.

Avtor: Lea Smrkolj, foto: arhiv HK Prevoje

 

Tagi