Gregor Orel, predsednik ŽOK Domžale: “Odbojka je šport za vse generacije”

Ob nedavnem obisku Bleda sem izvedela, da imamo v Domžalah dobro odbojkarsko ekipo in trenerje, ki svoje delo jemljejo resno. Pa sem si rekla: dajmo kaj izvedeti na to temo! Ženskih športov je malo, oziroma je premalo klubov, ki bi se ukvarjali s športno vzgojo deklic in deklet. Te so, ravno tako kot dečki, potrebne gibanja in športne vzgoje, pa ne samo tiste v okviru šolske telovadbe temveč tudi zunaj nje. To pomakanje rekreativne in profesionalne vadbe potem skušajo nadoknaditi v zrelih letih, kar kaže, da interes za gibanje obstaja, a je potrebno ponuditi ustrezne možnosti in discipline, ki so ženskam bolj pisane na kožo.

Ženski odbojkarski klub Domžale je začel delovati leta 2009, ko sta želji po ženski odbojki v Domžalah prisluhnila izkušeni trener Aco Jončeski in predsednik ŽOK Domžale ter bivši igralec kluba Calcit Kamnik Gregor Orel. Slednjega sem povabila na pogovor.

Ali nam lahko poveste, katere zvrsti odbojke imamo pri nas ter kako se lahko dekleta in deklice vključijo v treninge?

Obstaja več vrst odbojkarskih ekip, ki so odvisne od starosti igralk. Tako imamo mini odbojko za najmlajše, do 5. razreda osnovne šole, malo odbojko za 6. in 7. razred ter starejše deklice za 8. in 9. razred osnovne šole. Starejše so potem kadetinje (1. in 2. letnik srednje šole), mladinke (3. in 4. letnik) ter članice, ki so najstarejše in jih v klubu trenutno najbolj pogrešamo. Izgleda je to starost, ko dekleta rada naredijo pavzo v športni aktivnosti in se posvetijo študiju in drugim življenjskim obveznostim. A odbojka jim ostane v krvi in se kasneje vrnejo, a to je že druga zgodba.

Kako se otroci spoznajo z odbojko, mislim, ko so še majhni?

Otroci se najlažje spoznajo z odbojko v šoli, v okviru interesnih dejavnosti. Ko se deklice preizkusijo v igri z žogo in jih trenerji opazijo kot potencialne igralke odbojke, se povežemo s starši in jim povemo, kako potekajo treningi in tekmovanja. Ko smo mi bili otroci ni bilo toliko drugih vsebin, ki bi nam zapolnjevale prosti čas tako da smo komaj čakali treninge in druženje s soigralci. Med športom so se spletle mnoge trajne prijateljske vezi. Danes pa je veliko na starših, da svoje otroke aktivirajo v šport in gibanje, saj so ti preveč okupirani z mobiteli in internetom, kjer iščejo znanstva in prijatelje. A če si z nekom v živo, je to čisto nekaj drugega.

Koliko je klubov ženske odbojke pri nas in kdo je vodilni na tem športnem polju?

V Sloveniji imamo okoli šestdeset ženskih klubov, naš klub ŽOK Domžale je po svojih rezultatih nekje v zlati sredini. Dekleta trenirajo in se že v mlajših selekcijah spoznajo s tekmovanji, ki jih po koncu tekmovalne sezone popestrimo še s prijateljskimi turnirji . Tako se vsako leto udeležimo več turnirjev, kako v Sloveniji tako tudi izven meja (CRO, BIH, SRB, ITA,AVS). Takrat se pomerimo z drugimi ekipami, naučimo se kaj novega in spoznamo nove ljudi. Ravno ta druženja dekletom največ pomenijo. Na Balkanskem področju so najmočnejši ženski odbojkarski klubi iz Srbije, ki imajo najdaljšo tradicijo v tem športu. Srbkinje so večkratne prvakinje EuroVolleyja in so se uvrstile v polfinale odbojkarskega olimpijskega turnirja v Tokiu 2021 in so večkratne dobitnice medalj tako na Evropskih kot Svetovnih prvenstvih.

Zakaj se deklice oziroma dekleta odločajo za odbojko?

Odbojka je nekontaktni šport, se pravi ni bližnjega telesnega stika in to je zanje pomembno. Druge prednosti so, da je to ekipni šport, ki se ga lahko igra v dvorani, ali zunaj – na mivki, na travi, na snegu. Pa še to je, da za odbojko ni starostnih omejitev, lahko se igra tudi v zrelih letih. Družabnost pa je tako in tako pri vseh športih ena izmed glavnih »sestavin«.

Kako potekajo treningi odbojke? Katere so posebnosti odbojke glede na druge igre z žogo?

William Morgan, »izumitelj odbojke«, bi jo še danes prepoznal, ker je igra skozi leta zadržala nekatere bistvene elemente. Nekatere od teh elementov si odbojka deli s tistimi igrami, ki vključujejo žogo, mrežo in lopar. Ti elementi so: servis, kroženje igralcev (serviranje vseh igralcev), napad, obramba. Ekipa šteje šest igralk oz. igralcev, ki imajo določene vloge. Trening poteka tako, da se najprej ogrevamo skozi igro, temu sledi tehnični trening (servis, udarec …), na koncu pa igramo zares. Pomemben del igre je taktika, povezava med igralkami, dodelitev vlog (podajalka, napadalka, libero, bloker.)

Delovanje kluba je povezano s stroški – najemom prostorov, plačilo trenerjem in podobno. Kako se ŽKO Domžale financira in kateri so cilji za prihodni čas?

Največji del sredstev prispeva Občina Domžale, drugo so vadnine, brez katerih, žal, ne gre. Treninge izvajamo v šolskih telovadnicah v Domžalah, Ihanu, na Rodici in v Rojah. Trenutno imamo v klubu 4 trenerje in 100 igralk v starosti od 10 do 18 let. Imamo tudi skupino za rekreativno odbojko za dekleta med 12. in 15. letom. Naš cilj je, da bi imeli člansko ekipo s 15 članicami, ki bi tekmovale v 2. odbojkarski ligi. Upam, da bo interes mladih odbojkaric večji po uspehu naših odbojkarjev na evropskih in svetovnih tekmovanjih, ki so medijsko dobro pokriti. To, da se nek šport pojavlja v medijih, zagotovo vpliva na njegovo popularnost. Odbojka je šport za vse generacije in upam, da bomo v ŽOK Domžale dosegli zastavljeni cilj.

Avtorica: Miomira Šegina; Foto: ŽOK Domžale

 

Tagi