Evropsko posamično prvenstvo v šahu: zmaga Šublja z Ukrajincem Korobovim

V Termah Čatež se nadaljuje posamično evropsko prvenstvo v šahu. Prvi nosilec turnirja je Čeh David Navara iz kluba 2700, to so šahisti, ki imajo najmanj 2700 točk ratinga. Na listi udeležencev je kar 117 igralcev in igralk z naslovom velemojstra. Na sporedu je 11 krogov, kar pomeni, da je turnir izjemno naporen, saj po navadi na turnirjih odigrajo devet krogov.

V sedmem krogu je blestel slovenski mednarodni mojster Jan Šubelj, ki je v izjemno ostri partiji premagal Ukrajinca Antona Korobova, ki mu le še nekaj točk manjka do 2700. Jan je tako korak bliže morebitni osvojitvi druge norme za velemojstra, prvo je dosegel februarja letos. Šubelj je doslej najboljši Slovenec na 45. mestu, zbral je 4,5 točke, pol točke manj pa so osvojili Matej Šebenik, Marko Tratar, Zala Urh in Aleksander Beljavski. Na prvenstvu sodeluje 317 udeležencev.

Mednarodna mojstrica Teja Vidic iz Domžal je zbrala 3 točke, član ŠD Domžale Blaž Debevec 2.5 točke, Rudi Olenik Čampa iz Dragomlja pa 2 točki.

Prvenstvo je zelo bojevito, bolj miroljubni so predvsem igralci na najvišjih deskah, sicer pa sodeluje zelo veliko število mladih igralcev, predvsem najstnikov. Uporaba računalnika, predvsem pa tudi korona razmere, ko so turnirji potekali prek spleta, so pač opravili svoje.

Avtor: Jože Skok

Tagi