Državna šahovska prvenstva v hitrih disciplinah

Domžalčani v ospredju

Na Fakulteti na elektrotehniko v Ljubljani so konec minulega tedna, med 19. in 21. januarjem 2024, potekala državna prvenstva v pospešenem in hitropoteznem tempu. Pri posameznikih je bilo prijavljeno več kot 140 šahistk in šahistov, v ekipni konkurenci pa pri članih in članicah okoli 60 ekip.

V petek se je odvijalo hitropotezno posamično prvenstvo, v soboto ekipna v hitropoteznem in pospešenem tempu, v nedeljo pa posamična  preizkušnja v pospešenem šahu. Dobro so se odrezali Domžalčani, posebej članicam je le malo manjkalo do stopničk. Kadar je nastopal, je kraljeval najboljši slovenski šahist Domžalčan  Luka Lenič, sicer član Tajfuna ŠK Ljubljana.

Tako je v petek postal državni prvak v hitropoteznem šahu, drugi je bil Matic Nareks (Celjski ŠK), oba sta osvojila 9 točk, tretji pa velemojster Jure Škoberne (ŠD Posočje), 8.5. Med člani ŠD Domžale se je najbolj odrezal Jure Plaskan, ki je med 111 udeleženci zasedel 30. mesto, v devetih kolih je zbral 6.5 točke.

Med članicami je postala prvakinja Petra Kejžar (Tajfun ŠK Ljubljana) 8.5 točke, druga je bila Nuša Hercog (Celjski ŠK), tretja pa Teja Vidic (Tajfun ŠK Ljubljana), sicer Domžalčanka, obe sta zbrali 7.5 točke. Domžalčanka, fide mojstrica Petra Grošelj je z 5.5 točke  osvojila 10. mesto med 18 šahistkami.

Prizorišče prvenstva v avli Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani.

V soboto so se zvrstila ekipna prvenstva. Med člani je v hitropoteznem šahu slavil ŽŠK Maribor Poligram, 17 točk, druga je bila ŠD Krka Novo mesto 16, tretji pa Tajfun ŠK Ljubljana 13, na prvi deski je igral Luka Lenič. ŠD Domžale je nastopilo z dvema zasedbama, prva se  je naposled uvrstile na 16. mesto, vendar predvsem zaradi tega ker je izgubila, sicer tesno, štiri dvoboje, pet pa ji je dobila (štele so namreč meč točke),  ne pa po številu osvojenih točk. Mesto za njimi se je uvrstila mlajša ekipa,  nastopilo je kar 42 zasedb.

Med članicami je prav tako zmagal ŽŠK Maribor Poligram 13 točk, sledita  Celjski ŠK 1 11 in  Tajfun ŠK Ljubljana 8. Domžalčanke so med 8 ekipami zasedle 4 mesto, ni jim pa dosti manjkalo do stopničk.

V soboto popoldne pa je ekipa Tajfuna ŠK Ljubljana na ekipnem  pospešenem prvenstvu postavila stvari na pravo mesto, saj je slavila med člani in članicami. Med člani je Tajfun ŠK Ljubljana osvojil 14 točk meč točk (seveda z Leničem na prvi deski), sledita ŽŠK Maribor Poligram 11 in ŠD Tomo Zupan 1 Kranj 10. Odlično so igrale Domžale, ki so se med 40 ekipami uvrstile  na zelo dobro 8. mesto,  v zadnjem  kolu pa z 2.5: 1.5 ugnale močno ekipo ŠK Žalec.

Luka Lenič na prvi deski Tajfun ŠK Ljubljana, z desne, poleg njega je velemojster Matej Šebenik.

Med članicami je zmagal Tajfun ŠK Ljubljana 1 11 točk, sledita  ŽŠK Maribor Poligram in Tajfun ŠK Ljubljana 2, oba sta zbrala 11 meč točk. Domžalčanke so med 11 ekipami pristale na dobrem petem mestu.

V nedeljo so se šahisti pomerili v pospešenem šahu, kjer pa Lenič ni sodeloval. Zmagal je novopečeni in najmlajši slovenski velemojster Jan Šubelj (ŽŠK Maribor Poligram),  pred Davidom Brinovcem (ŠK Žalec) ter Anelom Hasanagićem (ŠK Ig)  vsi s po 7.5. Domžalčanu Juretu Plaskanu je zelo dobro kazalo, vendar je v zadnjem kolu naletel na zelo neugodnega Davida Brinovca in partijo izgubil ter naposled pristal na 10. mestu. Senior Jože Skok je z 5 točkami  med  109  udeleženci  zasedel, 37. mesto in prejel srebrno medaljo v kategoriji seniorji, zmagal je Milorad Bulatović, ŠK Stari Mayr Kranj, tretji je bil James M Tomazin ŠK Slovenska Bistrica. Najstniška Domžalčana Bine Markošek in Miha Žmaucar sta osvojila pet točk, prvi je delil 38., drugi pa osvojil 44. mesto.

Direktorica državnega prvenstva v hitrem šahu Darja Kapš.

Med članicami je zmagala Zala Urh 7.5 točk pred Tejo Vidic (obe Tajfun ŠK Ljubljana), ter Ivano Hreščak (ŠK Postojna), obe s po 6.5 točke. Petra Grošelj je med 24 šahistkami z 5.5 toče osvojila zelo dobro 7. mesto.

Prvenstvo je zgledno vodila mednarodna sodnica Ana Srebrnič. Direktorica je bila neumorna Darja Kapš, Tajfun ŠK Ljubljana, ki je bila glavni organizator prireditve, na kateri so podelili tudi lepe praktične nagrade.

Avtor: Jože Skok; Foto: Luka Rifelj

 

Tagi