Dragomljan Rudi Olenik Čampa dvakratni evropski prvak

S podelitvijo priznanj najuspešnejšim tekmovalkam in tekmovalcem se je v soboto pozno zvečer zaključilo Evropsko prvenstvo v hitrih disciplinah za mlade, ki je potekalo med 28. in 30. septembrom v Termah Čatež. Fide mojster Rudi Olenik Čampa je z zlatim odličjem do 16 let v hitropoteznem tempu v soboto zaokrožil uspešne slovenske nastope.

Slovenci so zbrali skupno pet medalj. Na hitropoteznem tekmovanju je visoko uvrstitev dosegel tudi Maksim Goroškov s 4. mestom do 18 let, le malo mu je manjkalo do medalje. Tik za stopničkami je pristala tudi Anja Beber pri dekletih do 12 let. Matic Nareks, ki se je do 18 let boril za medaljo, zaradi poraza v zadnjem kolu pa je zasedel 6. mesto. Enako uvrstitev je dosegla tudi Taja Guid pri dekletih do 16 let. V isti starostni kategoriji so se pri fantih od 7. do 9. mesta zvrstili Matic Lavrenčič, Nejc Herega in Nik Javornik.

Slovenske mladinke in mladinci v ekipnih zasedah na EP v Termah Čatež.

Slovencem tri medalje na pospešenem EP

Evropsko prvenstvo v pospešenem šahu so mladi slovenski predstavniki zaključili s tremi medaljami in več odličnimi uvrstitvami. Pri dekletih do 12 let je srebrno odličje osvojila Sofija Timagina, članica Šahovskega društva Domžale.

Evropski podprvak je postal Maksim Goroškov do 18 let, bronasta je bila Vesna Mihelič iz Mengša pri dekletih do 18 let. Visoka mesta med prvo osmerico  so si priborili še: Rudi Olenik Čampa, ki je osvojil 5. mesto med fanti do 16 let, 6. Jernej Kozlovič do 14 let, 7. Anja Beber, dekleta do 12 let in Taja Guid do 16 let ter 8. mesto  Jakob Krajnc do 8 let.

Sofia Timagina, članica ŠD Domžale s pokalom za drugo mesto.

Slovenija do 18 let na vrhu Evrope

Na ekipnem EP v pospešenem šahu v Termah Čatež so naši mladinci do 18 let – Slovenija A v sestavi Maksim Goroškov, Matic Lavrenčič, Matic Nareks in Rudi Olenik Čampa prepričljivo osvojili najvišjo lovoriko zlato medaljo. V sedmih dvobojih so oddali le eno meč točko. Že pred zadnjim krogom so imeli neulovljivo prednost. Kazalo je še na ene stopničke, saj je prva ekipa deklet do 18 let (Vesna Mihelič, Taja Guid) vodila še krog pred koncem, a nato klonila in ostala celo brez odličja. Na nehvaležnem 4. mestu sta pristali tudi dekleti do 14 let Anja Beber in Sofija Timagina.

Ob podelitvi medalj smo največ poslušali avstrijsko in slovaško,  pa tudi ukrajinsko državno  himno. Še posebej v sosednji Avstriji resnično že  leta načrtno delajo z mladimi, zato uspehi ne izostanejo. Seveda pa je treba poudariti, da v Čatežu ni bilo mladih šahistov iz Rusije in Belorusije, pa tudi nekaterih sosednjih držav, nekdanjih republik Sovjetske zveze, kjer je šah sicer zelo močno prisoten. Sodnica  EP za mlade je bila tudi članica ŠD Domžale Špela Orehek.

Pokali EP v hitrih disciplinah za najboljše.

Avtor: Jože Skok; Foto: Luka Rifelj

 

Tagi