Dosežen zgodovinski rezultat na mednarodnem turnirju v Hiši na travniku

Težkoatletski klub Domžale je v Dobu v Hiši na travniku organiziral 19. mednarodno tekmovanje v olimpijskem dviganju uteži. V prijetnem ambientu lesene dvorane s prekasnim pogledom na Kamniško Savinjske Alpe so se zbrale tri ekipe domačih ekip in gostje iz Subotice, Somborja in Bača. Vabljeni klubi iz Češke in Avstrije so bili tokrat primorani ostati doma, saj so ravno na ta dan imeli državno prvenstvo. Gostje so prišli v zelo močnih postavah.

V ekipi iz Bača je nastopila tudi Radmila Zagorac, ki je pred mesecem dni na evropskem prvenstvu, kot prva predstavnica iz Srbije osvojila medaljo. Med ekipami je slavil KDT Spartak iz Subotice, pred prvo ekipo TAK Domžale. Tretje mesto je osvojil Herkules iz Bača, ki je v svojih vrstah imel tudi najboljšega tekmovalca na tekmi Filipa Bertrana, ki je v potegu zmogel 130 kg v sunku pa kar 165 kg. Med članicami je nekoliko presenetljivo zmagala Petra Pavlič. Petra je postavila vse državne rekorde v kategoriji do 59 kg. V potegu je dvignila 80 kg, v sunku 96 kg ter v olimpijskem biatlonu 176 kg. S tremi državnimi rekordi je skupaj dosegla 241.18 sinclair točk, kar pomeni najboljši rezultat v zgodovini slovenskega olimpijskega dviganja uteži med članicami! Po 100 kg v sunku, ki jih je dvignila kot prva slovenka, je tako dodala še najboljši rezultat vseh časov ženskega slovenskega dviganja.

Najboljši domači tekmovalec je bil Anže Kosmač z drugim mestom. V potegu je dvignil 125 kg v sunku pa 155 kg. Posebej se je izkazal Štefan Dominko, eden izmed najizkušenejših tekmovalcev slovenskega dviganja. S 100 kg v potegu, 121 kg v sunku ter 221 kg v olimpijskem biatlonu je postavil tri državne veteranske rekorde za starostno skupino od 45-49 let v kategoriji do 96 kg.

Petra Pavlič je po tekmovanju povedala: »V potegu bi sicer za državni rekord že zadoščalo 79 kg, vendar ker so okrogle številke posebej vabljive za postavljanje rekordov sem se odločila za težo 80 kg. V potegu sem 80 kg prvič dvignila že pred dvema letoma, vendar v višji kategoriji. V sunku sem imela prejšnji državni rekord 95 kg, poleg tega bi s 96 kg postavila tudi rekord po sinclair točkah. Zato je bila motivacija pred dvigom na najvišjem nivoju. Zelo sem vesela rezultata in zmage, ki pa je nisem pričakovala, saj je bila drugouvrščena pred kratkim bronasta na evropskem prvenstvu. Čestitam vsem tekmovalkam in tekmovalcem«.

46 letni tekmovalec Štefan Dominko je bil z rezultatom zadovoljen: «Pred tekmo sem imel nekaj tekmovalne treme, ki je je bilo za spoznanje več tudi zato, ker kar nekaj let nisem tekmoval. Aktivnosti nisem popolnoma opustil, vendar priprave na tekmovanja zahtevajo več intenzivnih treningov tedensko, kar pa zaradi službenih in tudi drugih obveznosti ni bilo izvedljivo. V IT panogi, v kateri delujem, je sedeče delo z leti lahko resen problem, dviganje uteži pa mi pomaga ohranjati dobro telesno formo. Letos sem uspel redno izvajati trenažni proces, pri čemer se zahvaljujem našemu klubskemu trenerju mag. kineziologije Anžetu Kosmaču, ki mi je podal odlične napotke za izboljšanje tehnike dvigov in za pravilno optimalno obremenitev telesa ter regeneracijo. Ta je glede na mojo starost še posebej pomembna, da ostanem v dobri formi.«

To je bilo 19. mednarodno tekmovanje, ki ga je pripravil TAK Domžale. Brez sodelovanja vseh članov kluba bi bila izvedba takšne tekme nemogoča. Poleg tega se klub zahvaljuje tudi vsem donatorjem za kakršnekoli prispevke. Tekmovalni premor bo trajal dva meseca, ko bo konec avgusta v Subotici tamkajšnji Spartak priredil tradicionalno najmočnejši turnir olimpijskega dviganja uteži na južnem Balkanu.

Avtor: Valentin Orešek; Foto: Težkoatletski klub Domžale

Tagi