Domžale gostile državno prvenstvo v kratkem krosu

Na edinem kratkem krosu v letošnjem koledarju SloXcup so se v soorganizaciji Kolesarske zveze Slovenije in Energijateam iz Domžal v nedeljo, 18. septembra 2022, na poligonu MTB parka na Šumberku v Domžalah za majice državnih prvakov borili v kategorijah elite; mladinci, mlajši mladinci, amaterji in veterani. Za točke SloXcup pa so na XCC Energija dirkale vse kategorije, za starejše je bila to tudi zaključna dirka slovenskega pokala v krosu.

Tekmovalna trasa je potekala na poligonu Kinološkega društva Domžale, do vrha MTB parka Šumberk in nazaj do poligona kinološkega društva.

Mlajše kategorije U7 so morale prevoziti tri kroge, U9 in U11 štiri kroge, U13 in U15 pet krogov, U17, veterani in amaterji šest, člani in mladinci sedem krogov, Poganjalčki pa en krog po poligonu Kinološkega društva Domžale.

Naslove državnih prvakov so podelili v kategorijah U17, U19, elite, veteranke, veterani, amaterji.

Gorsko kolesarski kros ima po zaslugi ŠD Energija v Domžalah tako rekoč domovinsko pravico, saj so med letoma 2009 in 2012 uspešno organizirali tekmovanja v krosu, leta 2011 pa tudi za državno prvenstvo. Nazadnje se je na Šumberku dirkalo prav v kratkem krosu, ki je bila še precej nova disciplina. Na prvem slovenskem kratkem krosu v Sloveniji sta zmagala Matej Lovše in Blaž Klemenčič. Naslednjih deset let v Domžalah ni bilo dirke.

»Zaradi težav s pridobivanjem soglasij, kar nekaj let organizacija tekmovanj ni bila možna, z izgradnjo poligona, pa se je končno odprla priložnost za kratki kros,« je povedal predsednik ŠD Energija in vodja tekmovanja Mitja Tancik ter izrazil upanje, da bi lahko v naslednjih letih izpeljati olimpijski kros na daljši trasi. Progo na MTB poligonu Šumberk poznajo domači tekmovalci v dresih Energijateam.com do obisti, a je bil bolj tehnični del na območju poligona za trening odprt že od začetka tedna. Tako so imeli vsi dovolj časa, da dobro preučijo linije. Poligon na Šumberku je bil dobro obiskan v zadnjih dneh in tako je tudi prav.

Srednje zahteven krog je bil dolg nekaj manj kot 1000 metrov. Od tega slaba polovica vodi po prostorih Kinološkega društva Domžale, kjer je bil na travniku in asfaltirani cesti tehnično nezahteven štartno-ciljni del. Sicer pa je na območju poligona ovinkasta in dinamična proga s strmim vzponom zahtevala veliko pospeševanj, na spustu pa je nekaj tehničnih elementov, tudi hlodi in zahteven skalni odsek. Proga torej še zdaleč ni nedolžna.

V nedeljo, 18. 9. 2022 je bilo vreme dobro in temperature optimalne za dobro dirko. A pred tem je tri dni padlo več dežja kot prej v celem poletju. A proga je vzdržala. Mitja Tancik je še opozoril: »Poligon smo že v osnovi pripravili tako, da je trening intervalov na vzponu možen tudi, ko je vse razmočeno. Edino težavo bi lahko predstavljala stoječa voda na travniku kinološkega društva. V tem primeru bi progo v tem delu bili prisiljeni speljati nekoliko drugače.«

Kratki kros v Domžalah je bila zadnja dirka slovenskega pokala v krosu za članske in kategoriji starejših mladink in mladincev. Točke se podeljuje po enakem ključu kot na olimpijskih krosih.

Prvo državno prvenstvo v kratkem krosu sta lani oktobra organizirala KD Rajd in Kolesarska zveza Slovenije v Bike parku Ljubljana v Podutiku. Na kratki, 600 metrov dolgi progi, so za državne naslove dirkali le v članskih in mladinskih kategorijah. Med člani brani letos naslov Rok Naglič (Calcit Bike Team), med ženskami Tanja Žakelj (Unior-Sinter). Obema je naslove v Domžalah uspelo tudi obraniti, saj sta v svojih kategorijah spet bila prva.

Mladinski prvak Žan Pahor (Energijateam.com) je v kategoriji starejših mladincev in mladink dirkal tudi letos in obranil naslov.

Avtor: Miro Pivar, Foto in video: Miro Pivar

Tagi