Dolgih 75 let že traja zgodba Odbojkarskega kluba Kamnik

Ob praznovanju posebno priznanje Klemenu Hribarju

Dolgih 75 let že traja zgodba Odbojkarskega kluba Kamnik, v kateri se lahko pohvalijo s številnimi uspehi, vse od sezone 2008/9 pa z obema članskima ekipama igra v prvi slovenski odbojkarski ligi. Spomine na prehojeno pot so obujali na petkovi slavnostni akademiji v kamniškem Domu kulture, dotaknili pa so se tudi prihajajoče sezone, v kateri bo ženska ekipa Calcit Volleyja branila naslov državnih prvakinj, moška pa bo po letu 2003 in številnih drugih mestih skušala priti do četrtega naslova.

V dvorani kulturnega doma v Kamniku so se zbrale praktično vse selekcije kamniškega odbojkarskega kluba, vključno s tistimi najmlajšimi do obeh prvih članskih ekip. Med gosti so bili tudi častni občan Občine Kamnik Tone Smolnikar, ki je bil štiri mandate tudi njen župan, kar nekaj let pa tudi predsednik kamniškega odbojkarskega kluba, Matej Slapar, župan Občine Kamnik, oba podžupana, Aleksander Uršič in Bogdan Pogačnik, dr. Marko Zadražnik in dr. Janez Vodičar s Fakultete za šport ter seveda številni drugi, ki so zaslužni, da je danes kamniška odbojka tu, kjer je. V prvi vrsti je to glavni pokrovitelj kluba Matevž Kirn, ki je s Calcitom najbolj zaslužen za uspehe v zadnjih dvajsetih letih, pa 93-letni Milan Windschnurer, Jernej Koncilja, Ante Tadić, Roman Pogačar, Marjan Novak, Barbara Novak, Tadeja Dovč Drnovšek, Jože Jankovič ml., Franci Kramar in seveda aktualni predsednik kluba, Gregor Hribar, ki je v uvodu tudi na kratko predstavil zgodovino kluba, če naštejemo le nekatere.

Gregor Hribar.

Prvi zapisi o kamniški odbojki segajo v leto 1927, kar pomeni, da bodo v Kamniku čez pet let praznovali dva jubileja, sto let igranja odbojke in 80. obletnico kluba. Prvi so v mesto ob Kamniški Bistrici in Nevljici odbojko prinesli mariborski gozdovniki, predhodniki današnjih tabornikov. Vendar se odbojka takrat še ni igrala organizirano, lahko bi rekli, da bolj rekreativno, prav tako še ni bilo pravih igrišč. Toda že dve leti po drugi svetovni vojni se je skupina odbojkarjev, na čelu z Janezom Žvokljem, vključila v že obstoječe Fizkulturno društvo Kamnik. V septembru 1947 so se v Mengšu udeležili prvenstva okraja Kamnik, kamniška prva ekipa v sestavi Roman Neřima, Janez Žvokelj, Janez Stele st., Dušan Slatinšek, Pavle Abramič in Ivan Jakopec, je prvenstvo zaključila s prvim mestom, druga ekipa Kamnika pa je bila četrta. Prav ta uspeh je bil povod, da so dve leti pozneje v okviru novoustanovljenega Sindikalnega športnega društva Kamnik ustanovili Odbojkarsko sekcijo pod predsedstvom Janeza Žvoklja. Ekipo so v celoti sestavljali mladi igralci, ki so tudi sami zgradili zunanja odbojkarska igrišča. Ob tem moramo omeniti še legendarno Tilko Završnik-Gajšek, ki je že takrat igrala z moškimi, pozneje pa je bila dolgoletna jugoslovanska reprezentantka in celo kapetanka.

Jankovič, Koncilja, Dovč Drnovšek, Tadić, Novak, Novak, Kramar.

»V odbojko me je pripeljal Milan Windschnurer, ki je navdihnil številne mlade Kamničane, da so se začeli ukvarjati z njo. Lepe spomine imam tudi na čas, ko sem bil trener ekipe, ki je bila leta 1979 slovenski prvak. Odbojka je dejansko šport, ki povezuje in ne pravijo zastonj, da kdor ima lepe spomine na preteklost, ima tudi lepo sedanjost,« je med drugim dejal Jernej Koncilja, ki je bil tudi odbojkarski sodnik. Zanimiva je tudi zgodba, kako je v odbojko zašel Franci Kramar, ki je bil dolgo v klubu, kot je sam sebe opisal, deklica za vse.

»Krivec za to, da sem pristal v tem klubu je Milan Windschnurer, ki mi je na enem občinskem prvenstvu, ko smo igrali rokomet, dejal: ‘Ti ne boš nikoli rokometaš. Dam ti za eno čokolado, ti pa pridi v klub,’ in sem prišel,« je svoj prihod opisal Kramar, ki je imel tudi nemalo zaslug, da je leta 1992 po nekaj letih premora spet začela delovati ženska ekipa.

Starosti odbojke Jernej Koncilja, Milan Windschnurer.

Takšnih in podobnih zgodb se je v 75 letih nabralo veliko, tako kot se je nabralo veliko uspehov, zato ni čudno, da je Calcit Volley najuspešnejših športni kolektiv v kamniški občini.

»Iskrene čestitke ob 75. obletnici kluba, ki je ne samo najuspešnejši kamniški klub, ampak tudi najuspešnejši slovenski odbojkarski klub. Imate vrhunski članski ekipi, vrhunski podmladek, da pa ste to, kar ste, je to zato, ker ste kot ena velika družina, v kateri ste zbrani odbojkarski zanesenjaki, ljubitelji odbojke in športa. Vaš klub je sestavil veliko pozitivih zgodb, v zadnjem obdobju imata velike zasluge za to predsednik kluba Gregor Hribar in Matevž Kirn, ki je glavni pokrovitelj ne samo odbojkarskega kluba, pač pa številnih drugih klubov v naši občini. Zavedamo se, da bomo morali v doglednem času dvigniti dvorano, da ne bo vsaka druga žoga priletela v strop, delamo na tem in verjamem, da bomo prišli do dvorane, ki si jo odbojka in Kamnik zaslužita,« pa so bile besede Mateja Slaparja, župana Občine Kamnik.

Matej Slapar.

Na slavnostni akademiji sta se predstavili tudi obe prvi članski kamniški ekipi, ki ne skrivata, da imata v novi sezoni visoke cilje. »Ker smo največji slovenski odbojkarski klub, se zanj in za pokrovitelja, ki ga imamo, spodobi, da stremimo k najvišjim rezultatom,« je obljubil Tomi Šmuc, športni direktor Calcit Volleyja, ki je kot igralec na začetku tega tisočletja s Kamničani osvojil dva od treh naslovov državnih prvakov.

Klemen Hribar.

Kar trinajst let je številko dve v kamniškem dresu nosil Klemen Hribar, ki z letošnjo sezono poslavlja od aktivnega igranja. Dolgoletni zaščitni znak Calcit Volleyja s svojim klubom sicer nikoli ni osvojil naslova državnega prvaka, zato pa je bil z njim trikrat pokalni prvak, nekajkrat pa je oblekel tudi dres slovenske reprezentance, žal pa so mu poškodbe onemogočile, da bi v njej pustil trajnejšo sled. V klubu nanj niso pozabili, ob visokem jubileju je dobil posebno priznanje, vendar Riči, kot mu rečejo prijatelji, ostaja v Calcit Volleyju, saj se podaja na trenersko pot. Za začetek bo vodil tretjo člansko ekipo, ki bo igrala v 3. DOL, in drugo mladinsko ekipo.

Avtor: Calcit Volley; Foto: Calcit Volley

Tagi