Calcitovke zanesljivo do zmage nad Grosupeljčankami, Črnučani pošteno namučili Calcitovce

Odbojkarice Calcit Volleyja so v tekmi 16. kroga Sportklub prve odbojkarske lige za ženske v gosteh premagale ATK Grosuplje s 3:0 (17, 18, 10). V prihodnjem krogu bodo Kamničanke v soboto, ob 20. uri, v domači športni dvorani gostile Krim. Odbojkarji Calcit Volleyja pa so v tekmi 14. kroga Sportklub prve odbojkarske lige doma premagali Črnuče s 3:1 (-21, 34, 18, 21). V soboto bodo Kamničani v 15. krogu srednjeevropske lige gostili zagrebško Mladost. Tekma se bo začela ob 17. uri.

Zanesljivo do zmage v prvi pokoronski tekmi

ATK Grosuplje – Calcit Volley 0:3 (-17, -18, -10)

Grosuplje – Športna dvorana Brinje, gledalcev 50, sodnika: Novak, Tomec.

ATK Grosuplje: Habjan (L), Filipič (L), Pavič 7, Strgar 3, Lončar 2, Žužek 4, Gornjec Hodnik 1, Čož 2, Mijoč 11. Trener: Matija Slobodnik.

Calcit Volley: Pavlović Mori 1, Mihevc 4, Javornik 4, Radišković 12, Šiftar, Lenart 6, Janežič (L), Charuk 2, Sillah 20, Zorman 5, Čižman 6. Trener: Gregor Rozman.

Za grosupeljske odbojkarice je bila to šele prva tekma v letu 2022, Kamničanke so svojo edino odigrale na Dunaju, ko so v srednjeevropski ligi v oslabljeni zasedbi premagale Niederöstereich Sokol Post. V obeh medsebojnih tekmah v letošnji sezoni so obakrat brez večjih težav slavile varovanke Gregorja Rozmana, ki so bile boljše tudi tretjič.

Slovenske državne in pokalne prvakinje, ki so v Grosuplje prišle brez kapetanke Olivere Brulec Kostić in proste igralke Zale Špoljarič, so proti oslabljeni domači zasedbi z asom Eve Pavlović Mori v prvem nizu povedle z 11:7, po novem asu, tokrat Andjelke Radišković pa že s 13:7. Tudi v nadaljevanju niza se Kamničanke niso zadovoljile z visokim vodstvom, z uspešnim napadom Anje Zorman so prišle do prve od sedmih zaključnih žog, že prvo je izkoristila Radiškovićeva.

Veliko bolj izenačen je bil drugi niz, v katerem so Grosupeljčanke na servis Ajde Gornjec Hodnikin točki Lane Žužek povedle s 13:10, njihov nalet pa je Gregor Rozman zaustavil s polminutnim odmorom. Domače odbojkarice so sicer še vodile s 16:15, vendar je v gostujoči ekipi zadevo v svoje roke vzela Fatoumatta Sillah, ki je od izida 13:14 do 21:17 za Calcit Volley, sama dosegla kar osem točk. Eno, dvajseto je prispevala Zormanova. Dokončno je usodo domače ekipe s servisi zapečatila njihova nekdanja igralka Manca Lenart.

Lenartova je bila za Grosupeljčanke usodna tudi na začetku drugega niza, kajti po njenem asu je bilo na semaforju že 6:0 za Kamničanke, ki so tudi v nadaljevanju niza vztrajno večale svojo prednost. Po treh zaporednih asih Neje Čižman so domačinkam pobegnile za deset točk (15:5), po bloku Zormanove za trinajst (20:7), spet pa se je niz, s tem pa tudi tekma končal po novi seriji uspešnih servisov Lenartove, ki je skupaj dosegla štiri ase od trinajstih kamniških.

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Poznalo se je, da je šlo za prvo, če jo lahko tako imenujem, pokoronsko tekmo za obe ekipi. Za Grosupeljčanke celo sploh prvo letos, za nameček pa so bile še malenkost bolj oslabljene, saj so jim manjkale nekatere nosilke igre. Ampak ne glede na vse smo tekmo vzeli resno in sem zadovoljen, da smo jo odigrali s pravim pristopom. Vesel sem, da so se vse, ki so stopile na igrišče, držale načrta ter pokazale in dokazale svoj maksimum. To je tisto, kar lahko pomeni dobro osnovo tudi za nadaljevanje sezone.«

Težko prigarana zmaga Calcitovcev

Calcit Volley – Črnuče 3:1 (-21, 34, 18, 21)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 30, sodnika: Melavc, Perčič.

Calcit Volley: Kos 1, Hribar (L), Purić 4, Kosmina 2, Gasparini 8, Klobučar 14, Siirilä 10, Brulec 4, Mujanović 16, Pavlović 11. Trener: Matija Pleško.

Črnuče: Verdinek (L), Mihelčič, Prevorčnik, Gornik 10, Tepič, Rojnik 9, Bošnjak 17, Sešek 11, Oman 9, Slovnik 3, Jančič, Mejal 6, Karadža Pevc (L). Trener: Jurij Žavbi.

V prvi letošnji medsebojni tekmi so Črnučani v svoji dvorani pošteno namučili Kamničane, ki so na koncu vseeno osvojili vse tri točke, zato pa so varovanci Matije Pleška prepričljivo dobili obe tekmi četrtfinala pokala Slovenije. Toda črnuški odbojkarji so na najboljši možni način vstopili v leto 2022, saj so minulo soboto, ko bi Kamničani v okviru srednjeevropske lige morali gostovati v Pliberku, v 13. krogu domačega doma premagali Panvito Pomgrad. V treh do zdaj odigranih letošnjih tekmah so bili brez poraza tudi odbojkarji Calcit Volleyja.

Vendar se uvodni niz za domačo ekipo ni začel obetavno, kajti gostje so na servis Matica Rojnika povedli s 6:0. Domači trener Matija Pleško je vzel polminutni odmor, na sprejemu Danila Pavlovića zamenjal Danila Pavlovića in v igro poslal Martina Kosmino in šele Tommi Siirilä je končno dosegel prvo točko za Kamničane. Visoko vodstvo ni uspavalo razpoloženih gostov, ki se niso zaustavili niti, ko so se jim domačini približali na dve točki zaostanka (14:16). Z dvema zaporednima točkama so spet prišli do varnih plus štiri (18:14). V sami končnici niza so se jim Kamničani še enkrat približali na dve točki zaostanka (19:21), bilo je tudi še 21:23, vse dvome pa je z asom razrešil Črtomir Bošnjak.

Tudi v drugem nizu so prvi do občutnejše prednosti prišli Črnučani, ki so na servis Jake Seška povedli z 9:4, po novi točki Bošnjaka pa že 11:5. Pleško je vzel še svoj drugi polminutni odmor, že pred tem v igro vrnil Pavlovića, toda po že sedmem bloku gostov, prvem Aljaža Gornika, so Črnuče še vedno vodile s šestimi točkami prednosti (13:7). S tremi zaporednimi točkami, zadnjo je z blokom prispeval Siirilä, na servisu pa je bil Jan Brulec, so domači odbojkarji prepolovili zaostanek (10:13), po polminutnem odmoru Jurija Žavbija pa je Brulec dosegel še enega asa. Z novim asom, tokrat Siirilä, so se Kamničani gostom približali le še na točko zaostanka (15:16), z blokom Dike Purića so izid na 17. točki izenačili, po dobrem servisu Nika Mujanovića pa je Pavlović svojo ekipo popeljal do sploh prvega vodstva na tekmi (18:17). V končnici niza so Črnučani povedli s 23:22 in po napadu Seška prišli tudi do prve zaključne žoge za vodstvo z 2:0 v nizih. V maratonski končnici so imeli še šest zaključnih žog, vse so domačini ubranili, nato pa z blokom Jake Klobučarja sami izkoristili četrto.

Tretji niz je bil izenačen do šeste točke, nato pa so domači odbojkarji na servis Brulca gostom pobegnili za štiri točke (11:7), po njihovi lastni napaki že s 13:8. Žaubi je vzel še svoj drugi polminutni odmor, s katerim je zaustavil nalet Kamničanov in po napadu Bošnjaka je njegova ekipa zaostajala le še za dve točki (15:17). Obetala se je še ena zanimiva končnica, vendar se s tem niso strinjali v domači ekipi, ki so po dveh zaporednih točkah Mujanovića povedli s 23:18. Sledila je še lastna napaka Črnučanov, z nekaj sreče pa je Klobučar zaključil tretji niz.

Na servis Siirilä so kamniški odbojkarji v začetku četrtega niza povedli s 7:3, vendar se borbeni Črnučani niso predali. Z asom Seška so zaostanek prepolovili na 8:6, po napaki domačinov pa so zaostajali le še za točko (10:11). S tem pa težav za odbojkarje Calcita še ni bilo konec, kajti po asu Aljaža Gornika sta bili ekipi na trinajsti točki spet skupaj. Črnučani so po dveh lastnih napakah Kamničanov prišli še do vodstva (16:14), ki ga je Mujanović izničil, Klobučar pa je soigralce popeljal do novega vodstva (17:16). Domačini so nekaj lažje zadihali po bloku Siirilä in uspešnem napadu Klobučarja (21:18). Slovenski reprezentant v kamniškem dresu je z asom poskrbel tudi za štiri zaključne žoge končno zmago. Domači so po lastni napaki gostov izkoristili drugo.

Avtor: Calcit Volley; Foto: Klemen Brumec

 

Tagi