Calcit Volley še vedno na zmagovalnem valu

Odbojkarji Calcit Volleyja so v prvi polfinalni tekmi zaključnega turnirja srednjeevropske lige v Pliberku s 3:0 (17, 19, 16) premagali Spartak Myjavo iz Slovaške. V drugem polfinalu se bosta pomerili ekipi domače SK Zadruge Aich/Doba in i-Vent Maribora. Jutri, ob 15. uri, bo najprej na sporedu tekma za tretje mesto, ob 18. uri pa še finalni obračun.

Calcit Volley – Spartak Myjava   3:0 (17, 19, 16)

Pliberk – Dvorani JUFA-Arena, gledalcev 50, sodnika: Petche, Jurković.

Calcit Volley: Planinšič 1, Vinkovič, Lazar 1, Karadža Pevc (L), Košenina (L), Nikolić 7, Okroglič 7, Mitrašinović 7, Brunet 17, Bakonji, Dulčev 1, Pavlović 6. Trener: Mladen Kašić.

Spartak Myjava: Pollak, Viskup 9, Panko, M. Zeman 8, Konc 4, L. Skasko, Ochodnicky (L), Donets, Valo, Hukel 5, O. Zeman 5, B. Skasko 8. Trener: Vitalij Osipov.

Kamniški odbojkarji do zdaj še niso osvojili srednjeevropske lige, dvakrat pa so igrali v finalu. Prvič pred šestimi leti, ko so nato v finalu morali priznati premoč SK Zadruge Aich/Doba, domačina letošnjega zaključnega turnirja, lani pa je bil boljši od njih ACH Volley, ki je v tem tekmovanju zmagal trinajstkrat, vendar letos v njem ne igra. Na drugi strani Spartak v finalu še ni igral, v rednem delu tekmovanja pa so bili na turnirju v Komarnu s 3:2 boljši Kamničani.

Vodilna ekipa po rednem delu srednjeevropske lige je v prvem nizu do prvega vodstva prišla po napaki Slovakov (7:6), po še dveh lastnih napakah Spartaka pa so povedli z 9:6. Prednosti niso več izpustili iz rok, delno tudi po zaslugi nasprotnikov, ki so naredili številne lastne napake, vendar so bili kamniški odbojkarji veliko boljši tudi na servisu, bloku in v napadu. Sredi niza so Kamničani povedli z 12:8, niz pa je bil odločen po njihovih dveh zaporednih blokih, ko so nasprotniku pobegnili za šest točk (19:13). Prvega je prispeval Lazaro Brunet, drugega pa Tomislav Mitrašinović. Zadnjo točko v uvodnem nizu je dosegel Uroš Nikolić.

Tudi drugi niz so bolje začeli slovaški odbojkarji, ki so po točki Branislava Skaska povedli s 3:1, z blokom Uroša Planinšiča pa so do minimalnega vodstva prišli Kamničani (6:5). Odbojkarji Spartaka so še enkrat prišli do dveh točk prednosti (11:9), toda po treh zaporednih točkah, zadnjo, je z asom prispeval Tomislav Mitrašinović, so slovenski podprvaki najprej povedli s 14:12, po bloku Nikolića ter nato še Uroša Pavloviča pa s 17:14. Čeprav so se jim Slovaki hitro približali na točko zaostanka, so Kamničani na servis Planinšiča dosegli štiri zaporedne točke za vodstvo z 21:16. Prednost petih točk so brez večjih težav ohranili do konca niza, ki se je končal z lastno napako Spartaka.

Slovaški odbojkarji so v tretjem nizu prvi prišli do dveh točk prednosti (7:5), vendar so Kamničani z blokom Pavlovića izid na sedmi točki izenačili, po novi lastni napaki Spartaka pa povedli z 8:7. V nadaljevanju niza si nobena ekipa do trinajste točke ni priigrala več kot minimalne prednosti, ob slabem sprejemu Slovakov pa je Brunet najprej dobro reagiral na mreži, po polminutnem odmoru Vitalija Osipova pa je bil uspešen še v napadu in Calcit Volley je prvi v tretjem nizu prišel do vodstva s tremi točkami (16:13). Z asom Luke Lazarja ter blokoma Bruneta in Pavlovića pa so Kamničani pobegnili že za sedem točk (21:14), s tem pa je bila tekma odločena. Slovaki so sicer vzeli še en polminutni odmor, ki razmerja moči na igrišču ni spremenil. Zmago in s tem tretjo uvrstitev Calcit Volleyja v finale srednjeevropske lige je potrdil Dimitar Dulčev.

Mladen Kašić, trener Calcit Volleyja po tekmi: »V zadnjih tekmah smo imeli veliko težav na svoj servis, danes pa smo končno, resda z veliko več ‘floati’, le uspeli nasprotnikove sprejemalce spraviti v težave. Ves čas smo dobro igrali tudi v bloku in obrambi, kar nam je prineslo gladko zmago. Kdorkoli, ki je prišel na igrišče, je dal svoj prispevek k zmagi, s tem, da je Spartak igral slabše kot na turnirju na Slovaškem in kot smo ga gledali na videu. V finalu nas čaka veliko težja tekma, kajti tako Dob kot Maribor imata močnejši ekipi, tako da nas čaka velik boj za zmago, hkrati pa bo to dober pokazatelj, česa smo sposobni v letošnji sezoni. Mislim pa, da smo na dobri poti.«

Avtor: Miha Štamcar; Foto: Klemen Brumec

Odbojkarice Calcit Volleyja so v prvi polfinalni tekmi končnice Sportklub prve odbojkarske lige za ženske doma premagale SIP Šempeter s 3:0 (25, 21, 17). Druga tekma bo na sporedu v sredo, ob 20.30, v Šempetru. Za uvrstitev v finale Kamničanke potrebujejo še zmago.

Calcit Volley – SIP Šempeter   3:0 (25, 21, 17)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 120, sodnika: Tomec, Novak.

Calcit Volley: Rituper 9, Radišković 12, Šen, Najdič 1, Boisa 6, Grubišič Čabo (L), Gašperlin, Pucelj 21, Čižman 11, Banko (L). Trener: Bruno Najdič.

SIP Šempeter: Božič 1, Koren 2, Lebič, Puckmeister, Jelen (L), Bavdaž, Anas. Žnidar 6, Bulc 11, Ana Žnidar, Kogelnik 4, Sevčnikar 2, Eržen 11, Kadunc (L), Kranjc 3. Trener: Beno Božič.

V sredo so se Kamničanke z zmago v gosteh s 3:1 uvrstile v finale pokala Slovenije, le tri dni pozneje pa so se s Šempetrankami pomerile še v prvi polfinalni tekmi končnice državnega prvenstva. Tudi tokrat so odbojkarice SIP Šempetra, predvsem v prvem in drugem nizu nudile dostojen odpor, vendar zmaga varovank Bruna Najdiča, ki so bile boljše v vseh elementih igre, ni bila ogrožena. V petek je v prvi polfinalni tekmi končnice Nova KBM Branika s 3:0 (16, 18, 23) premagala GEN-I Volley.

Začetek prvega niza je pripadel gostjam, ki so na servis Darje Eržen povedle s 3:1, po točki Urše Sevčnikar pa s 5:2. S tem težav v domači ekipi še ni bilo konec, kajti po točki Ize Koren je bilo 7:3 za SIP Šempeter, po točki Anastazije Žnidar pa že 10:4. Toda na servis Maše Pucelj, dosegla je tudi dva asa, so se jim domačinke približale na točko zaostanka, zato je Beno Božič vzel polminutni odmor. Šempetranke so še enkrat prišle do občutnejše prednosti, ko je bilo po bloku Korenove 13:9 za gostujočo ekipo. Na štirinajsti točki je Andjelka Radišković izid že izenačila, z uspešnim napadom pa svojo ekipo po začetnem vodstvu z 1:0 spet popeljala do minimalnega vodstva. Z blokom Eve Kogelnik so Šempetranke še enkrat prišle do vodstva, toda po polminutnem odmoru Bruna Najdiča je za domačo ekipo dve zaporedni točki dosegla Naja Boisa, nato pa je bila na svoj servis uspešna še Radiškovićeva. Kamničanke so prvič na tekmi prišle do dveh točk prednosti (18:16), vendar so borbene gostje izid na 22. točki izenačile. Prve so do zaključne žoge prišle domače odbojkarice, uspešna je bila Neja Čižman, drugo je z asom izkoristila Radiškovićeva. Eno zaključno žogo so imele tudi Šempetranke.

V drugem nizu so Kamničanke povedle z 2:0, nato pa vodstva niso več izpustile iz rok. Po asu Radiškovićeve so svojo prednost podvojile (8:4), takšna pa je bila razlika tudi ob koncu niza, čeprav so vmes Šempetranke nekajkrat prišle na dve točki zaostanka. Zadnjič pri izidu 14:16, nato pa so domače odbojkarice s tremi zaporednimi točkami, zadnjo je prispevala Boisa, gostjam pobegnile za pet točk (19:14). Ob zbrani igri so Kamničanke prednost ohranile do konca niza, ki ga je končala Pucljeva.

Z blokom Radiškovićeve so domače odbojkarice tudi drugi niz začele z vodstvom 2:0, vendar jim je na isti način vrnila Katarina Bulc za izenačenje na 2:2. Vendar je bilo to zadnje izenačenje na tekmi, kajti po asu Čižmanove je bilo 5:3 za Calcit Volley, po njenem bloku 10:6 in uspešnem napadu 12:7. Beno Božič je vzel še svoj drugi polminutni odmor, s katerim je zaustavil nalet domače ekipe, a le za trenutek, kajti po bloku Boise in asu Pucljeve so njegove varovanke zaostajale že za šest točk (17:11). Pred vstopom v končnico so Šempetranke svoj zaostanek prepolovile (16:19), vendar so Kamničanke po polminutnem odmoru na servis Sare Najdič dosegle pet zaporednih točk, s tem pa je bila tekma odločena. Zadnjo točko na tekmi je dosegla Boisa.

Bruno Najdič, trener Calcit Volleyja po tekmi: »Res je, da smo igrali brez Sare Hutinski in Lucille Charuk, vendar bi navkljub temu lahko bilo boljše. V zadnjih dveh tekmah proti Šempetrankam se nam preprosto pojavlja preveč lastnih napak, tako je bilo tudi nocoj v prvih dveh nizih, v tretjem, v katerem pa smo naredili le štiri, se je to potem takoj poznalo na izidu. Če bomo zmanjšali lastne napake, bomo lažje igrali in lažje prihajali do zmag. Stanje ni najboljše, toda ni tako slabo, da tega ne bi mogli izboljšati in že v sredo ob novem gostovanju v Šempetru prikazati boljše igre, kar bi bila, lahko tudi dobra napoved za finale pokala v Kopru. Toda zdaj štejejo le še zmage in najbolj pomembno je, da smo povedli z 1:0 v zmagah.«

Avtor: Miha Štamcar; Foto: Klemen Brumec

 

Tagi