Bekescsaba do tretje lovorike v srednjeevropski ligi

V organizaciji Calcit Volleyja so v kamniški športni dvorani v finalu srednjeevropske lige odbojkarice madžarske ekipe Swietelsky-Bekescsaba s 3:0 (17, 25, 16) premagale Novo KBM Branik. Za Madžarske je to tretji naslov v srednjeevropski ligi, Mariborčanke so ostale pri štirih.

Mariborčanke so minulo soboto v Velenju še drugič zaporedoma premagale Calcit Volley in se devetnajstič v svoji zgodovini veselile pokalnega naslova Slovenije, še pred tem pa so prav v Kamniku aktualnim slovenskim državnim prvakinjam preprečile, da bi zaigrale v finalu srednjeevropske lige. Njihov nasprotnik je bil Swietelsky-Bekescsaba, ki so ga v rednem delu srednjeevropske lige doma premagale s 3:0, vendar so imele Madžarke že pred to tekmo zagotovljeno uvrstitev v polfinale končnice, v kateri so izločile zagrebško Mladost.

Z več energije so v finalni obračun vstopile madžarske odbojkarice, ki so z asom Marte Drpa povedle s 7:4, po novem asu Ralice Veselinove Vasilove pa že z 10:5. Mariborčanke se v napadu niso razigrale, prav tako tudi njihov sprejem ni bil na najvišji ravni, in ko je Drpa dosegla še en as, so zaostajale že za osem točk (12:20). Niz je bil s tem odločen, zmago Bekescsabe je potrdila Fanni Bagyinka.

V drugem nizu so bankirke popravile svojo igro na sprejemu, še vedno pa so bile premalo učinkovite v napadu. Kljub temu so po napaki Madžark sredi niza povedle s 14:11. Sledilo je spet obdobje nekaj slabše igre slovenskih pokalnih zmagovalk, kar so nasprotnice izkoristile iz z novim asom, tokrat Bagyinke povedle s 17:15. Toda v končnici niza so se varovanke Bruna Najdiča vrnile v igro, najprej so z asom Tali Lekše izenačile na 21:21, Lorena Lorber Fijok pa je svoje ekipo popeljala do vodstva z 22:21. Ko so po napaki Madžark prišle do dveh zaključnih žog, je zadišalo po izenačenju v nizih, vendar je Drpa izid izenačila, na koncu pa je izkoristila še drugo zaključno žogo za vodstvo Bekescsabe z 2:0 v nizih.

Toda v tretjem nizu so se v mariborski igri ponovile napake iz prvega niza. Ob slabem sprejemu so bile še premalo učinkovite v napadu. Do sedme točke so še držale korak z madžarskimi odbojkaricami, ki so po bloku Drpe pobegnile za pet točk (13:8), visoke prednosti pa niso več izpustile iz rok. Z dvema zaporednima točkama Dortottye Bodnar, ki je bila proglašena tudi za najboljšo igralko tekme, so prišle že do sedmih točk prednosti, tekmo pa je končala Vasileva.
Izjava po tekmi

Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika: »Želel in upal sem, da bomo igrali na višji ravni, toda v tekmo smo vstopili premalo zbrano in agresivno, prav tako smo naredili preveč lastnih napak. Če bi drugi niz, v katerem smo nekoliko dvignili raven svoje igre, dobile, bi bilo morda nadaljevanje igre drugačno, toda v tretjem ni bilo več pravega odpora. Občutek imam, da so igralke premalo verjele v to, da bi lahko to tekmo dobile in da po osvojenem naslovu pokala Slovenije tudi psihološko nismo bili pripravljeni na ta finalni obračun. Žal mi je, da nismo prikazali boljše igre, že zaradi svojih navijačev, upam pa, da bomo v zaključku državnega prvenstva spet prikazali boljšo igro.«

Nova KBM Branik – Swietelsky-Bekescsaba 0:3 (-17, -25, -16)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 100, sodnika: Brlas, Stipaničev Matečić (oba Hrvaška).

Nova KBM Branik: Mlakar 9, Milošič 7, Pogačar 3, Štampar 4, Klajžar (L), Lekše 9, Senekovič, Cikač (L), Farkaš, Ramić 3, Potokar, Lorber Fijok 9, Kranjc. Trener: Bruno Najdič.
Swietelsky-Bekescsaba: Drpa 14, Kertesz (L), Vasileva 10, Glemboczki, KArhu, Oljinik, Bodnar 14, Pinter 2, Molcsanyi (L), Aktaš 5, Mosher, Bagyinka 3. Trener: Gabor Toth.

Avtor: Miha Štamcar, Foto: Klemen Brumec

Tagi