Avtokros Moravče 2022 – poslastica za ljubitelje atraktivnih voženj in bencinskih hlapov

Po zimskem premoru se je avtokros ponovno vrnil na poligon Kaps Motorsport pri Moravčah. Motorji različnih kategorij so na dirkališču zahrumeli v nedeljo, 15. maja 2022. Dirka je štela za državno prvenstvo Slovenije in Hrvaške. Organizator ASC Mustang je na dirkališču Kaps, ki se nahaja v bližini vasi Dvorje pri Moravčah pripravil pravi dirkaški spektakel, na katerem so na svoj račun prišli vsi, ki so željni atraktivnih vožnje in bencinskih hlapov. Dirkališče je preko zime doživelo marsikatero posodobitev, poskrbeli so tudi še za večjo varnost tako tekmovalcev in tudi gledalcev. Največji napredek pa so doživeli novi lepo urejeni boksi.

Tretji vikend v maju so krojili bencinski hlapi, saj je na progi Kaps v bližini vasi Dvorje v Moravški dolini potekalo odprto državno prvenstvo Slovenije in Hrvaške v avtokrosu “Moravče 2022”. Dogodek je uspel v vseh pogledih, tako z odlično pripravljeno progo, s številom sodelujočih tekmovalcev, kot tudi z več tisoč glavo množico obiskovalcev, ki si je ogledala ta spektakel. Tekmovanja so potekala v diviziji 1, diviziji 1A, diviziji CC -cart cross, diviziji 3 SB – buggy, diviziji 3A – buggy 1600 in voznikov do 23 let.

V dopoldanskem času so potekali treningi, samo tekmovanje pa v popoldanskem času. Pred začetkom dirk je potekalo uradno odprtje proge, na katerem so zbrane tekmovalce in gledalce nagovorili župan Občine Moravče dr. Milan Balažic, predsednik organizacijskega odbora avtokrosa Moravče 2022 Stane Sušnik, Rado Raspet, predsednik Zveze za avtošport Slovenije (AŠ 2005). Progo in tekmovalce pa je blagoslovil letošnji novomašnik Janez Pavel Šuštar. Odprtje so popestrile mične hostese, ki so bile zraven pri vseh štartih tekom celega dneva, vsi gostje pa so si bili enotni, da je bil takšen poligon pred tremi leti vreden odprtja, saj služi različnim aktivnostim.

Stane Sušnik, predsednik organizacijskega odbora avtokrosa Moravče 2022, nam je povedal, da se je tekmovanja, ki je štelo za odprto državno prvenstvo Slovenije in Hrvaške, udeležilo 27 tekmovalcev iz Slovenije in Hrvaške, ki so tekmovali v različnih kategorijah.

Ob koncu dirke so podelili še pokale prvim trem tekmovalcem iz različnih kategorij kakor tudi kategorij klubov in mladincev. Dirka je dobro uspela v vseh pogledih, saj je bilo atraktivnih dogodkov veliko. Tako smo lahko videli atraktivna prehitevanja, okvare vozil, pa vse do nesreč, počenih pnevmatik, kljub polivanju proge veliko prahu … Najbolj pomembno pa je bilo, kar so si bili enotni tudi organizatorji, tekmovalci in obiskovalci, da je bila proga pripravljena izredno dobro.

Poligon Kaps je v osnovi zasnovan veliko širše, saj tam ne bodo potekala samo tekmovanja, ampak bodo imeli na njej možnost svoj adrenalin sprostiti tudi vsi tisti vozniki, ki radi vozijo hitro. “Poligon bo omogočil, da se takšni vozniki umaknejo s cest in adrenalin sprostijo na območju za to urejene in varovane proge, kar po novem Kaps tudi je,” je še ob koncu povedal Sušnik.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi