AMD Domžale zadovoljni z izvedeno dirko na Vranskem

67 dirkačev iz osmih evropskih držav je nastopilo na moto dirki, katero je v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem organiziralo Avto moto društvo Domžale. Potegovali so se za točke prvenstva Slovenije, prvenstva Hrvaške in mednarodnega tekmovanja FIM Mini GP Alpe Adrija serije. Njihove nastope je spremljalo veliko gledalcev in pa tudi visoke poletne temperature.

V FIM Mini GP Alpe Adria seriji, preko katere dirkači iščejo možnost nastopa na finalu, to poteka v sklopu Moto GP dirke v Valenciji, še ni bil znan prvak razreda GP2 190, a je češki dirkač Roman Durdis z zanesljivima zmagama v obeh vožnjah potrdil primat najboljšega v letošnji sezoni in si tako privozil naslov prvaka serije v tem razredu. V šibkejšem razredu je že pred dirko na Vranskem naslov prvaka osvojil poljak Jakub Stankiewicz, povsem odprt pa je bil boj za končno drugo mesto, madžar Tamas Lukacs in čeh Viktor Cech sta namreč prišla na Vransko iz enakim številom točk. Domov se je bolj zadovoljen odpravil Lukacs, saj je bil v obeh vožnjah hitrejši, ob odstopu Stankiewicza v prvi vožnji, pa je tudi osvojil zmago na Vranskem,

V najšibkejšem tekmovalnem razredu Slovenskega državnega prvenstva, minimoto 10, ni manjkalo bojevitih obračunov. David Štilec (AMD Orjaki) se je podpisal pod zmagi v obeh vožnjah in tako še drugič v letošnji sezoni prišel do skupne zmage. Pot do zmage pa ni bila lahko, saj je bil Liam Ostrožnik (GAS Vrtejba) resen tekmec in na koncu so odločale malenkosti, pa tudi manjši trk med njima. Na tretje mesto se je uvrstil Domžalčan Jakob Štiftar (GAS Vrtejba), v tem razredu pa je nastopil tudi edini predstavnik AMD Domžale Johan Pintar. Kvalifikacije je zaključil na petem mestu, obe vožnji pa kot šesti, potem ko ga je obakrat tik pred ciljno črto prehitel eden izmed tekmecev.

V razredu minimoto 14 je bil znova suveren Tim Komel (GAS Vrtejba), ki ni dovolil presenečenja in je še na tretji zaporedni dirki deklasiral konkurenco. Mladi novogoričan je bil najboljši v obeh vožnjah, ki ju je odpeljal osamljen v vodstvu. Z izjemo prve vožnje na uvodni dirki sezone v Vrtojbi je vse ostale preizkušnje končal na prvem mestu in je tako na dobri poti k naslovu državnega prvaka. Drugo mesto je tokrat pripadlo Kaiju Vehaboviću (AMD Divača), ki je bil dvakrat drugi in je vknjižil 40 prvenstvenih točk, s tretjim mestom pa se je moral zadovoljiti Marko Cvetko (AMD Šentvid pri Stični), ki je v prvi vožnji odstopil.

Za popolno slavje družine Komel je poskrbel starejši brat Tai, ki je po zanimivem boju z Janom Poropatom (ŠD Nenaten) in Tadejem Maver Guštinom (AMD Divača), stopil na najvišjo stopničko razreda minimoto open. Iskrilo že na štartu prve vožnje, saj so bili vsi trije v igri za zmago in s tesnimi prehitevanji so začeli takoj, ko so ugasnile rdeče luči. Večkrat so se izmenjali v vodstvu, v zaključku dirke pa je večkratni državni prvak in nekdanji evropski prvak Poropat dal v višjo prestavo in prišel do prvega mesta. Maver Guštin, ki se je vrnil po poškodbi roke in izpuščeni dirki, je bil drugi, Komel, ki je imel nekaj težav z zavorami, pa je ciljno črto v prvi vožnji prečkal kot tretji. Mirneje je minila druga vožnja, ko je Komel odlično štartal odlično in skozi dirko uspešno odbil vse napade obeh tekmecev. Poropat je bil na koncu drugi, Maver Guštin pa tretji.

Med skuteristi je v konkurenci slovenskega prvenstva vlogo favorita upravičil Nejc Kogovšek (AMD Orjaki), ki ostaja neporažen v letošnji sezoni. Zanj je bila to že četrta skupna zmaga in je prepričljivo vodilni v skupnem seštevku. Do drugega mesta je vnovič prišel Matija Benčič (AMTK Koper), tretji pa je Marin Di Lenardo (Di Lenardo Racing). Najhitrejši na stezi je bil sicer Klemen Švara (AMTK Koper), ki je nastopal v močnejši kategoriji No limits, ki se točkuje za prvenstvo Hrvaške.

Po dominantnih predstavah Etiena Kantarja Božiča (ŠD Nenaten) v letošnji sezoni razreda supermoto smo na Vranskem dobili novega skupnega zmagovalca dirke državnega prvenstva. Dirkač iz Lucije je imel obilico smole, saj mu je tehnična okvara preprečila, da bi odpeljal dirko. Andraž Osenk Drčar (AMD Orjaki), ki je tekmoval šele na svoji drugi dirki supermoto državnega prvenstva, je tako izkoristil odsotnost vodilnega v skupnem seštevku in je z izjemno hitrimi krogi deklasiral konkurente. Sicer je bil najhitrejši že v kvalifikacijah, na dirki pa se je brez težav odlepil od konkurence in z veliko prednostjo v obeh vožnjah prišel do dveh zmag ter prvih 50 prvenstvenih točk.  Za drugo mesto sta se udarila Marin Di Manardo (Di Lenardo Racing) in Fabrizio Valenta (Moto club Wafna), več znanja in spretnosti pa je pokazal Hrvat, ki je izkušenemu Italijanu pustil le drobtinice v obliki skupnega tretjega mesta.

Tristian Rupelli (Moto Club Nannelli 69) je na Vranskem prikazal izjemno formo in je dirkal, kot da bi mu gorelo pod zadnjico. Odlično formo je v razredu MiniGP 12 kronal z hitrimi vožnjami skozi zavoje, vrhunskimi prehitevanji in dirkaškim ritmom, ki se ga ne bi branili niti starejši dirkači v veliko bolj slavnih dirkaških tekmovanjih. Na trenutke je delovalo, ko da je njegov motor na raketni pogon, zaradi česar je tekmece pustil daleč za seboj in prišel do druge zaporedne skupne zmage. Na drugo mesto se je prvič letos zavihtel Uroš Petrič (GAS Vrtejba), ki je bil v prvi vožnji tretji, v drugi pa še mesto boljši. Na zmagovalni oder se je uvrstil še Enej Krševan (GAS Vrtejba), ki je sicer na prvi dirki zaostal le za Rupellijem, v drugi pa je odstopil, a je bilo to dovolj, da je prišel med zmagovalno trojico.

V razredu Mini GP 10 je v prvi vožnji dominiral Nejc Petrič (GAS Vrtejba), toda dirkaška nesreča ne počiva in dve minuti ter dva kroga do konca druge vožnje je doživel hud udarec. Ob prehitevanju je trčil s počasnejšim Jernejem Ostrožnikom (GAS Vrtejba), zaradi česar sta oba padla. Sanj o zmagi je bilo v trenutku konec, Petrič pa je moral na pregled v bolnišnico zaradi morebitne zlomljene ključnice. Smola sotekmovalca je odprla prosto pot do zmage Tianu Krševanu (GAS Vrtejba), ki se je veselil nove skupne zmage in še povečanja prednosti v skupnem seštevku. Na zmagovalnem odru sta se mu pridružila Urh Kovačič na drugem in Nejc Petrič na tretjem mestu.

Avtor: AMD Domžale; Foto: AMD Domžale

 

Tagi