AMD Domžale organiziralo odlično dirko na Vranskem

V AMZS Centru varne vožnje na Vranskem je Avto-moto društvo Domžale organiziralo četrto dirko letošnjega državnega prvenstva v mini cestno hitrostnem motociklizmu, v sklopu prireditve pa je bila izvedena tudi tretja dirka FIM Mini GP Alpe Adria serije. Nastopilo je 64 dirkačev iz 8 evropskih držav, dirke pa so minile tudi v znamenju majhnih razlik, ki so se merile tudi v le nekaj tisočinkah. Med nastopajočimi sta bila tudi dva dirkača AMD Domžale, Johan Pintar je osvojil deveto mesto v razredu minimoto otroci 1, Enej Logar pa je bil sedmi v razredu Mini GP 10.  

V razredu minimoto open je Jan Poropat (MK Obala racing) z najboljšim časom kvalifikacij nakazal, da bo prvi favorit za zmago, a majhna prednost pred Tadejem Maver Guštinom (AMD Divača) je obetala zanimivi dirki. In tako je tudi bilo. V prvi vožnji sta se oba nekajkrat zamenjala v vodstvu, odločitev o zmagovalcu pa je padla v zadnjem krogu. Zmage se je s prednostjo 63 tisočink razveselil Poropat, Maver Guštin je bil drugi, kot tretji pa je v cilj pripeljal Andraž Osenk Drčar (AMD Orjaki), a njegov zaostanek je bil že večji. Tudi druga vožnja je bila napeta, a tokrat je bil Maver Guštin tisti, ki je v cilj zapeljal kot prvi. V zadnjem krogu je sicer Poropat skušal prevzeti vodstvo, a pri tem storil napako in padel, kljub temu pa je v cilj pripeljal na drugem mestu. Obe voznika sta tako osvojila enako število točk, zato je o zmagovalcu odločala boljša uvrstitev v drugi vožnji in pokal za prvo mesto je tako šel v roke Maver Guština. Na tretje mesto se je uvrstil Osenk Drčar.

Med vozniki kategorije Mini GP 10 so kvalifikacije najbolje odpeljali Tian Krševan, Nejo Habjan (oba GAS Vrtejba) in Tristan Rupelly (Nannelli69), razvrščeni so bili znotraj ene sekunde. Prva dirka se je odločila praktično na ciljni črti, iz zadnjega zavoja je kot vodilni pripeljal Krševan, a je Habjan izkoristil zavetrje in preko ciljne črte pripeljal le 17 tisočink pred Krševanom. Tretji je bil v prvi vožnji Enej Krševan (GAS Vrtejba), ki je pred koncem dirke le uspel streti odpor Rupellyja. Drugo dirko je slabo pričel Habjan, saj ni prestavil v prvo prestavo in tako izgubil kar nekaj mest, T. Krševan pa je prevzel vodstvo in vse je kazalo na njegovo zmago. A Habjan je vse bolj stopnjeval svoj ritem in prehiteval tekmece ter se približeval Krševanu. V zadnjem krogu je Krševana tudi povsem ujel in ga uspel tudi prehiteti in se s prednostjo 348 tisočink veseliti zmage. Mlajši od bratov Krševanje bil drugi, Rupelly, ki je bil boj z Enejem Krševanom, pa je bil tretji. Razlika med slednjima je bila vsega 288 tisočink, s tem pa si je Rupellyprivozil tudi mesto na najnižji stopnički.

Med skuteristi je imel Klemen Švara (AMTK Koper), ki je bil z naskokom najhitrejši v kvalifikacijah, v prvi dirki tehnične težave, kar je najbolje izkoristil njegov klubski sotekmovalec Andrej Zalovič Filipič in zmagal, Marko Gereš (Hrvaška) je bil drugi, Nataniel Galant (Hrvaška) pa tretji. Švara je bil neulovljiv v drugi vožnji, a mu tudi to ni pomagalo do uvrstitve na zmagovalni oder. Skupno zmago je, ob drugem mestu v drugi dirki, osvojil Zalovič Filipič, skupno drugo mesto je osvojil Galent, tretje pa Marin Di Lenardo (Hrvaška).

Med otroci kategorije minimoto otroci 1, je Nik Podpečan Vehovec (GAS Vrtejba) zmagal v obeh vožnjah, ter tako tudi osvojil skupno zmago. V prvi dirki se mu je najbolj približal Jakob Štiftar ((GAS Vrtejba),zaostal je 333 tisočink, v drugi pa David Štilec (AMD Orjaki), v obeh dirkah pa je bil tretji Liam Ostrožnik (GAS Vrtejba). Štiftar je osvojil tudi skupno drugo mesto, Ostrožnik pa tretje. V starejši kategoriji minimoto otroci 2, je bil najhitrejši Nejc Petrič (GAS Vrtejba), ki je z veliko prednostjo dobil obe dirki. Bratski dvoboj Tima in Taija Komela je obakrat dobil mlajši Tim in tak je bil tudi vrstni red na zmagovalnem odru.

V pokalnem tekmovanju supermoto je Samo Murovec (GAS Vrtejba) brez težav dobil prvo dirko in prednost je bila taka, da je kazalo na njegovo zmago tudi v drugi vožnji. A zapletlo se je na štartu, ko je najprej za malenkost prehitro speljal, se zato zaustavil in ko je želel ponovno pospešiti, mu je motor ugasnil in tako je izpadel iz boja za zmago. To je izkoristil Tržačan Fabrizio Valenta in z zmago v drugi dirki osvojil tudi skupno zmago na današnji dirki. Murovec je bil na koncu drugi, Hrvat Tonko Tulić pa tretji.

V konkurenci FIM Mini GP Alpe Adria se je kot edini Slovenec preizkusil Tian Krševan in nakazal, da je tudi v močni mednarodni konkurenci lahko zelo uspešen. V obeh dirkaj je nekaj časa vodil, a ga je potem prehitel Češki voznik Roman Durdis. Zmaga je tako odšla na Češko, Krševan je bil drugi, tretje mesto pa je po zaslugi Jakuba Stankiewicza odšlo na Poljsko.

Vsi sodelujoči so bili nad izvedbo dirke zelo zadovoljni, saj ni bilo nobenih zapletov. »Ponovno smo uspeli organizirati odlično tekmovanje, še posebej smo veseli čestitk tujih dirkačev. AMD Domžale s tem tudi obeležuje 35 let od organizacije prve motociklistične dirke in verjamem, da jih bomo organizirali še veliko,« je povedal predsednik AMD Domžale Peter Verbič.

AMD Domžale; Foto: Rok Bačovnik

Tagi