Dramatična končnica na stran Domžalčanov

Košarkarji Helios Sunsov se iz Sarajeva vračajo z novima dvema točkama v Ligi ABA 2, potem ko so prišli do prve letošnje gostujoče zmage v regionalnem tekmovanju. Tekma proti Sparsom se je odločala v zadnjih sekundah, Domžalčani pa so ohranili dovolj zbranosti, imeli pa so tudi nekaj sreče, da so na koncu slavili s 70:71.

Uvodne minute sicer niso dale slutiti, da bo spopad Sparsov, za katere igra tudi donedavni “barvar” Nejc Klavžar, in Heliosa tako izenačen. Domači, pod vodstvom začasnega trenerja Nermina Selimovića, niso ujeli pravega ritma, Domžalčani pa so po desetih minutah igre vodili s 13:21. No, potem pa se je z domžalske strani vse skupaj malo zaustavilo. Pravzaprav napadalno ni bilo slabo, a so domačim prepustili preveč skokov v napadu, iz katerih so ti prihajali do priložnosti za lahke koše, tako da je bil ob polčasu rezultat že skorajda poravnan (39:40).

V drugih dvajsetih minutah sta ekipi igrali v valovih, nobena pa si ni uspela priigrati višje prednosti. Tako so Sunsi ob na začetku 4. četrtine vodili že z 51:59, domači pa so odgovorili z delnih 15:3 za vodstvo s 66:62 sredi zadnjega dela igre. Priključek sta ujela Davor Konjević in Blaž Mahkovic s trojko in prostimi meti, ob težavah v obrambnem skoku, domači so na koncu ujeli kar 23 žog v napadu, pa so imeli Sunsi srečo, da so bili Sparsi sila nenatančni s črte prostih metov. Po 69:65 za domače, dobre štiri minute pred koncem, so slednji zgrešili pet od šestih prostih metov (na tekmi 8/21), ostalih točk pa niso dosegli, na drugi strani pa so bili Domžalčani v napadu oz. s črte prostih metov ravno toliko uspešni, da so v zadnjo minuto vstopili s prednostjo končnega rezultata.

Davor Konjević.

Zadnji napad na tekmi je pripadel domačim, a je Nedim Buza na domžalsko srečo zgrešil odprt met izza črte 6,75m. Seveda so Sparsi prišli še do napadalnega skoka, a je ostalo premalo časa za normalen met proti košu Sunsov. Zmaga s 70:71 je tako odšla proti Domžalam.

Prvi strelec domačih je bil Kenan Kamenjaš z 18 točkami, temu pa je dodal kar 14 skokov. Na domžalski strani je Mahkovic tekmo končal pri 15 točkah in 6 skokih, Konjević pa je prispeval eno točko manj in še 5 podaj.

Davor Konjević, Helios Suns: “Pričakovano je bila to težka tekma. Sparsi so lovili prvo zmago in so šli posledično v obračun izredno motivirano in čvrsto. Tekmo smo sicer dobro odprli, a nam met ni stekel, zaradi česar smo postali rahlo nervozni. Drugi polčas se je igral koš po koš, na koncu pa je bila sreča končno tudi na naši strani, tako da domov odhajamo z zmago.”

Dejan Jakara, trener Helios Sunsov: “Čestitke fantom za zmago. Če smo po tekmi z Lovćenom govorili, kako nam je sreča obrnila hrbet, pa se nam je danes to vrnilo. Vedeli smo, da bo tekma naporna. Emocionalno smo se izpraznili na zadnji tekmi z Krko. Stanje na lestvici, kjer so Sparsi na dnu, ni realno, saj so oni igrali z vsemi najmočnejšimi ekipami v ligi, kamor pa očitno spadamo tudi sami. Na nas je, da zadržimo to mesto in v prihajajočih tekmah proti najmočnejšim nasprotnikom poskušamo še koga presenetit.”

Ker so tekmo državnega prvenstva Helios Sunsi igrali že v ponedeljek, imajo ta vikend torej prosto, naslednja tekma pa jih čaka v torek, 12. 11., ko v Domžale prihaja MZT Skopje Aerodrom.

Liga ABA 2, 6. krog (Sarajevo, 7. 11. 2019)

Spars Sarajevo – Helios Suns 70:71 (13:21, 26:19, 12:16, 19:15)

Spars: Strong 1, Klavžar 2 (5 skokov), Huseinspahić, Malešević, Vrabac 13 (6 skokov), Grubelič 9, Ilić, Polutak 5, Memić 3, Kamenjaš 18 (14 skokov), Buza 16 (9 skokov, 6 podaj), Đekić 3 (6 skokov)

Helios Suns: Konjević 16 (5 podaj), Radovčić 11 (6 podaj), Prepelič 5,  Pelko 5, Bratec 2, Oman 3, Šantelj 7, Mahkovic 15 (6 skokov), Florveus 7 (5 skokov), Strel

Avtor: KK Helios Suns; Foto: Gašper Papež

 

Tagi