Drama v Domžalah, Helios Suns vseeno s prvega mesta v končnico

Neverjetno dramo so spremljali gledalci v tekmi zadnjega kroga Lige NKBM za prvaka med domačimi Helios Sunsi in gosti iz Šenčurja, ki je odločala tudi o končnem prvem oz. drugem mestu pred končnico. Računica je bila preprosta, ob zmagi Heliosa ali porazu za največ dve točki, bi se prvega mesta veselili Sunsi, ob zmagi Šenčurja za tri ali več pa bi s prvega mesta v končnico štartali “gradbinci”.

Prvo medsebojno tekmo v Ligi za prvaka so namreč Domžalčani po preobratu dobili za dve točki, boljši pa so bili tudi v razliki med danimi in prejetimi koši na ostalih obračunih, zato je bila meja za dramo postavljena pri dveh točkah minusa za Sunse. In seveda …

Tekma ni bila pretirano lepa za oko. Visokim Šenčurjanom sta manjkala dva pomembna člana med branilci, Jan Rebec in Nejc Martinčič, Helios Sunsom pa v boju pod košem poškodovani Venky Jois. Zato so gostje večino točk poskušali doseči z bližine koša, Domžalčanom pa hitra igra kar ni in ni stekla oz. so svoje napade po nepotrebnem zapravljali s številnimi izgubljenimi žogami (na koncu 22 izg. žog). Vseeno so bili Helios Sunsi od druge četrtine naprej vseskozi v rahli prednosti, nekajkrat pobegnili na +8 in +9, ko pa so sredi zadnje četrtine po dveh prostih metih Tadeja Fermeta povedli s 65:55, je kazalo, da so goste le zlomili.

A glej ga zlomka, spet nekaj izgubljenih žog, osebnih napak izven bonusa, pa se je Šenčur točko za točko počasi spet približeval. Ramo Rizvić je tri minute pred koncem s trojko znižal na 71:68, Domžalčani so zapravili še naslednja dva napada in Gaber Ožegović, nekdanji član Heliosa, je s štirimi točkami goste popeljal do vodstva z 71:72, na semaforju pa zgolj še minuta. Kakšna drama! Ne pozabite, vsi so razmišljali o tisti razliki dveh točk!

V naslednjem domžalskem napadu so gostje nepravilno zaustavili Leona Šantlja, ki je bil s črte prostih metov dvakrat natančen za novo domače vodstvo s 73:72. Potem pa zadnji napad “gradbincev”, v katerem so Sunsi že dvakrat skoraj da bili pri žogi, a se je ta vsakokrat vrnila v roke gostov, nato pa je tri sekunde pred koncem priletela v roke Dina Murića, ta pa v slogu najboljših ostrostrelcev zadeva trojko za 73:75. Gostje so tekmo končali z neverjetnimi 20 skoki v napadu! Po minuti odmora domžalskega trenerja Dejana Jakare je imel Bine Prepelič celo izjemno priložnost za podaljšek, a je zgrešil zicer, zmaga je odšla na stran Šenčurja, prvo mesto po rednem delu pa je vseeno ostalo v Domžalah.

Blaž Mahkovic je tekmo končal pri 17 točkah in 8 skokih, Šantelj je dodal 15 točk, Prepelič pa 12 in 6 skokov. Na drugi strani je Rizvić dosegel 21 točk, po 15 sta jih dodala Ožegovič in Murić (11 skokov).

Tako so zdaj znani tudi pari četrtfinala; prvouvrščeni Sunsi se bodo pomerili z drugim iz skupine za obstanek, Šentjurjem, Gorenjsko gradbeno družbo Šenčur pa čaka spopad z najboljšim iz spodnje skupine, Rogaško. Tretjeuvrščena Krka gre v četrtinalu na šestouvrščeno Cedevito Olimpijo, ki bo počasi verjetno le zaigrala z najboljšo zasedbo, zadnji par sestavljata četrta Ilirija in peti Podčetrtek.

Domžalčane prva tekma četrtfinala čaka že v sredo, 4. maja, 0b 19. uri, v Športni dvorani Domžale. Vabljeni!

Liga NKBM za prvaka, zadnji, 10. krog (Domžale, 30. 4. 2022)

Helios Suns – Gorenjska gradbena družba Šenčur 73:75 (15:17, 20:13, 20:21, 18:24)

Helios Suns: Bratec, Ferme 7 (5 podaj), Pašajlić 7, Mirtič 8, Ervin 7, Oman, Mahkovic 17 (8 skokov), Sirc, Prepelič 12 (6 skokov), Šantelj 15
Šenčur: Ivković, Rizvić H., Ožegovič 15, Rojc 8 (8 podaj), Murić 15 (11 skokov), Rizvić R. 21, Petek, Malovčič 8 (6 skokov), Tešić 2, Daneu, Ahmedović 6

Avtor: Helios Suns; Foto: Helios Suns

 

Tagi